Man kan väl utan överdrift säga att populära Deutz Brut Classic är champagnehuset Deutz ansikte utåt. Undertecknad var nyligen på ett större mingel i Stockholm city där det serverades olika drycker i baren. Bland annat mer än en sorts champagne och faktum var att åtta gånger av tio valde gästerna Deutz. Med den iakttagelsen och vetskapen i ryggen känns det berättigat att belysa en 25-årig relansering med extraordinär lunch, middag och skräddarsydda rätter tillagade av champagnehusets egen kock.
Kulinariskt och bubblande 25-årsjubileum med Deutz
Vi återkommer till middagen och börjar med lite Deutz-fakta. Champagne Deutz äger 48 hektar vinodlingar i de bästa områdena i Champagne. Utöver det köper man druvor från ytterligare 230 hektar i de finaste Cru för att kunna skapa Deutz signifikanta ”art of blending”-stil. Vilket innebär att man utgår från hela paletten av druvor och sätter ihop dessa till olika, helt unika cuvéer. Vinet består av fler än 100 vingårdslägen i Champagne och man använder uteslutande druvsaft från första press. Vinet lagras därefter i minst 36 månader för stor komplexitet.
Favorit hos svenskarna
En resa bakåt i tiden tar oss till tidigt 1800-tal, närmare bestämt 1838, då William Deutz och Pierre-Hubert Geldermann från Aix-la-Chapelle grundade Maison Deutz i byn Aÿ, en av 17 Grand Cru-byar belägna i hjärtat av Champagne. Ett lyckokast skulle det visa sig, då deras bubblande drycker snabbt växte i popularitet. Deutz-etiketten på flaskan garanterar ett innehåll av hög kvalitet, där äkta hantverk, kunskaper och hårt arbete har förvaltats och förädlats i generationer. Värd att nämna är just Deutz Brut Classic, som bland annat har rankats som en av de främsta och mest prisvärda av Systembolagets samtliga champagner. Inget dåligt betyg som vi svenskar ger den klassiska drycken.
Några av Deutz fördelar som bidrar till dess popularitet är att champagnen skapas av högkvalitativa druvor och fleråriga lagring, vilket säkerställer en komplex och fyllig smak. Vinerna lagras under optimala förhållanden i den egna källaren, som man har huggit fram ur kalkstensberget – 30 meter under Maison Deutz. Vinernas distinkta och unika smakprofil är ett resultat av traditionella tekniker och äkta hantverk.
Deutz champagne produceras i begränsade mängder och finns endast tillgänglig hos utvalda återförsäljare. Att champagnen har ”prissatts rimligt” gör den till ett självklart val för den som letar efter en kvalitetschampagne till ett förmånligt pris.
Matmagi i hyllning till Deutz
Åter till den nämnda middagen. Champagnehuset Deutz och dess egen kock Nicolas Lefévre besökte nyligen Stockholm och Göteborg. Lefévre förkroppsligar tradition och modernitet i det franska köket och har under många år erbjudit Maison Deutz ett djärvt och autentiskt kök. Hans erfarenheter har gjort honom till en mästare när det kommer till konsten att kombinera mat och champagne, där han mixar ren instinkt med teknisk skicklighet. Hans förmåga att para ihop de subtila smakerna i just Deutz champagner med kulinariska skapelser fick flera svenska finsmakare ta del av under en vad det sägs ”oförglömlig mat- och dryckesupplevelse”.
I Stockholm hölls en exklusiv fyrarätterslunch på Bobergs Matsal, där samarbetet med de prisbelönta kockarna Tommy Myllymäki och Pi Le resulterade i en smakrik måltid matchad med Deutz mest raffinerade bubblor. Gästerna fick njuta av innovativa rätter som speglade champagnens karaktär, från eleganta citrusnoter till djupare mineralitet.
I Göteborg bjöd Nicolas Lefévre och den svenska stjärnkocken Stefan Karlsson på en storslagen femrättersmiddag på restaurang Ceno. Varje rätt var en noggrant komponerad hyllning till Deutz champagner, där ingredienser av högsta kvalitet mötte det bästa av franska och svenska smaker. Lefévres känsla för balans och harmonisering förde smaklökarna på en resa som kombinerade tradition och innovation. Sammanfattningsvis kan man se gästspelen som en hyllning till hantverket bakom Deutz, men inte bara det. Besöken var även en inspiration för såväl gäster som professionella inom svensk gastronomi att uppleva den enastående synergin mellan mat och champagne på ett helt nytt sätt.
För att återknyta till inledningen kan det tilläggas att Deutz Brut Classic är Champagne Deutz mest mångsidiga champagne och med sin elegans är den lika idealisk att njuta som aperitif som tillsammans med fisk, skaldjur, kyckling och annat ljust kött. Utöver Deutz Brut Classic tillverkar Champagne Deutz ytterligare åtta olika cuvéer, beroende på årgång: Deutz Blanc de Blancs, Deutz Brut Rosé, Deutz Brut Vintage, Deutz Brut Vintage Rosé, Hommage à William Deutz, Cuvée William Deutz, Amour de Deutz och Amour de Deutz Rosé.
Vinsider vintips!
Nr 7487 Pris 559 kronor
Stor doft med inslag av vinteräpplen, nougat, rostat bröd, mineral och choklad . Smaken är elegant, frisk med hög syra, elegant mousse och härlig äppel- fruktighet. Bra balans med toner av äpplen, citrus, mineral, nougat, brioche och aprikos.