Garben tipsar vin

Vill du vidga dina vyer och sugen på att utforska vad som finns mer hos Systembolaget än det du hittar i butiken? Idag är det betydligt enklare att beställa på systembolaget.se och möjligheten till hemkörning finns snart i hela landet. Annars beställer du direkt till din butik eller ombud.

Mats Garb jobbar sedan 2017 på Vinsider. Under 2020 gick han Martin & Servera Gastromerit Sommelierutbildning. Här tipsar han om viner som hittar i Systembolaget beställningssortiment eller tillfälligt sortiment.

“Här tipsar om mina personliga favoriter men glöm inte – smaken är som baken. Svintrist om alla skulle gilla samma sak.”

 

 

 

Pfitscher
Sauvignon Blanc Saxum, 2022
Italien, Trentino-Alto Adige, Alto Adige
TS 92404 Pris 219 kronor
Alltid kul och spännande med gröna druvor som odlas i nordöstra Italien och här blir man inte besviken det minsta. Blommigt och man möts av fläder, krusbär och mineralitet när man sticker ner näsan i glaset. Trevlig textur och bra syra som ger en perfekt balans och som gör det lättdrucket och väldigt enkelt att tycka om.

Love you bunches
Carbonic Sangiovese, 2022
USA, Kalifornien, Central Coast, Santa Barbara County
TS 92515 Pris 249 kronor
Något förvånad över att det forfarande finns en hel del flaskor kvar sedan den här släpptes i slutet av juli. Personligen gillar jag verkligen producenten Stolpman och precis lika avskalad och ren som etiketten är tycker jag att vinerna kan vara. Det är snyggt rakt igenom med hallon, jordgubbar och röda körsbär i paletten. Härlig syra, bra balans och ett lagom mjukt avslut. Den här vill jag servera väl kyld, gärna 10-12 grader för att sen låta den växa i glaset.

Sybille Kuntz
Organic Orange Riesling, 2021
Tyskland, Mosel
TS 92422 Pris 289 kronor
Ett vin med personlighet och har man en gång träffat Sybille Kuntz så är det svårt att inte tycka om både henne och vinerna. Hon tog över vingården för 30 år sedan och numera är den biodynamiskt certifierad. Här finns det en tydlig aromatisk doft med mineralitet och aprikoser i grunden, men även lite citrus och örtighet. Absolut ett roligt vin att bjuda sina vänner på eller köra en vinprovning med, frågan är hur många som plockar att det är riesling?

 

Cascina Gentile
Ovada, 2018
Italien, Piemonte,
Dolcetto di Ovada
BS 54145 Pris 229 kronor
Provade det här i somras och blev först lite bekymrad men hittade sen importörens hemsida där det stod att man skulle ge den luft i minst en timme och det var det som behövdes. Ibland är det väl värt att googla lite om vinet man har i glaset. Här är det 100 procent av druvan Dolcetto från en och samma vingård och bakom vinet hittar vi producenten Danieles Ovada som verkligen vill plocka fram druvan och ursprunget. Här finns massor av mörka bär och blåbär, hallon och körsbär blandads tillsammans med läder och örter. Bra balans, bra syra och ett långt avslut. Perfekt till en sensommar kväll framför en öppen eld. Blunda och njut.

 

Newton Johnson
Walker Bay Pinot Noir, 2021
Sydafrika, Western Cape,
Cape South Coast, Walker Bay
TS 95109 Pris 209 kronor
Ett återkommande fynd i TS och än så länge finns det flaskor kvar, så passa på att knip en eller två till en ljummen sommarkväll. För sju år sedan bjöd John Woxberg på en pinot noir från Newton Johnson. Förälskelse uppstod direkt och sedan dess blir det minst ett par flaskor från denna fantastiska producent. Här finns fatet väl integrerat i smaken av jordgubbar, hallon, körsbären och stalldoften sviker aldrig. Bra syra och ett avslut som är långt, spänstigt och gott.

 

Balos 2021
Italien, Emilia-Romagna, Emilia
BS 59838 Pris 168 kronor
Ett roligt pet nat med mycket röda körsbär, vinbär och hallontoner. Provade av en slump och blev snabbt förtjust i den här rackaren. Också ett annorlunda vin att bjuda på och få en snackis runt. Ibland behöver det inte vara så svårt.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.