Hållbara mästerverk i Sonoma och Napa Valley

I hjärtat av Californiens vinindustri, idag världens 4 största vinproducent till odlingsytan och står som står för ca 90 % av all vinproduktion i USA, så ligger två världsberömda regioner. Sonoma county och Napa Valley. Dessa områden står ofta som exempel för hur perfekta förutsättningar kan se ut för vinproduktion. Här sprider vingårdarna ut sig över böljande kullar och bördiga dalar och producerar några av världens mest eftertraktade viner. Dessa viner präglas av områdenas berömda terroir och dess utvecklade vinmakningsstilar. Något som också är unikt för området är att man har omfamnat hållbarhet som en vägledande princip för närande av sina landskap för kommande generationer, samtidigt som de producerar viner av enastående kvalitet.

Text: Oskar Lindholm Foto: Svein Lindin, Anne-Claire Thieulon

Sonoma County är en mosaik av mikroklimat

Kalifornien är geografiskt komplext. Delstaten sitter på två olika kontinentalplattor vilket skapat en bergskedja mot kusten, rullande gröna dalgångar och bergskedjan Sierra Nevada. Det gör att vissa platser ex. Sonoma coast kyls ner av de kalla kustvindarna, medan ex. Russian River får svalka av den tjocka dimman på morgonen och på kvällen. Här har vi också stora variationer i jordmåner som varierar från väldigt fertila till mer steniga och svåra. Det gör att varje appellation får sin egna unika karaktär till de viner den producerar. Chardonnay och Pinot Noir får fantastiska förutsättningar i svalare Sonoma cost eller i dimbelagda dalar, medan Zinfandel och Cabernet Sauvignon frodas i de varmare områdena kring ex. Dry Creek och Alexander Valley. Det här är vad som gör att Sonomas vinmakare kan skapa en rad olika vinstilar med både maffiga, fruktdrivna röda viner samt krispiga, mineralrika vita viner.Napa Valley synonymt med lyx och prakt

Efter förbudstiden i USA så etablerades Napa snabbt som som ledande vinregion i Kalifornien och  blev en mötesplats för människor drivna av passion för att göra fantastiska viner. Robert Mondavi var en av dem som fortsatte att driva på utvecklingen av Cabernet Sauvignon i området som idag regerar här. Efter ett tag anslöt andra producenter som Caymus, Chappellet, Joseph Phelps, Schafer och Stags Leap samt legender som Charles Krug och Beringer i jakten på perfekt Cabernet Sauvignon. Trots druvans dominerande ställning i Napa Valley så sträcker sig områdets mångfald långt bortom dess ikoniska Cabernets sauvignon. Från solbadande sluttningar på Howell Mountain till de grönskande dalarna i Oakville ger Napas terroir upphov till en mängd olika druvvarianter, inklusive Merlot, Chardonnay och Sauvignon Blanc, som var och en uttrycker sin unika stil.

Med djupt engagemang för hållbarhet

I denna rika mångfald av vinstilar och terroir, understryks ett djupt engagemang för hållbarhet i varje aspekt av vingården och vinmakningen i Sonoma och Napa Valley. Vinproducenter i båda regionerna har omfamnat hållbara metoder, med insikt om vikten att skydda marken och dess resurser för att även kunna frodas för kommande generationer. I Sonoma erbjuder organisationer som Sonoma county Winegrovers och Sonoma Sustainable ceritifieringsprogram som främjar miljövänliga metoder, med allt från vatteninsamling, energieffektivitet till bevarande av habitat och biologisk mångfald. Dessa intiativ säkerställer att Sonomas vingårdar förblir motståndskraftiga mot klimatförändringar samtidigt som de minimerar sina ekologiska fotavtryck.
På liknande sätt har Napa Valley´s vinsamhälle samlats kring hållbarhet, med Napa Greencertifieringsprogramet som leder arbetet. Genom att hålla sig till rigorösa standarder för markhälsa, vattenhantering och avfallshantering visar Napas vinproducenter sitt stora engagemang för miljövård.
Stort vin föds av jorden, och dess förvaltning är vår heliga plikt
I takt med att konsumenter alltmer prioriterar hållbarhet och miljöansvar har Sonoma och Napa Valleys engagemang för miljövänlig vinodling till stor del blivit definitionen av deras vinmakningsidentitet. Genom att omfamna hållbara metoder och sträva efter certifieringar som prioriterar markhälsa så säkerställer dessa regioner att varje glas vin inte bara speglar rikedomen av sin terroir utan också löftet om en mer hållbar framtid. Stort vin föds av jorden, och dess förvaltning är vår heliga plikt ska vara sagt av USA’s tredje president Thomas Jefferson. I Sonoma och Napa Valley, är den plikten inte bara hedrad utan omfamnad med outtröttlig hängivenhet för att säkerställa fortsatta mästerverk även för kommande generationer.
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.