RECEPT PÅ FRASIGA ÄGGHALVOR MED CAESARTOPPING

Det här receptet har tagits fram av Anders Johnsson, Årets Ekokock 2020, exklusivt för KRAV inför påsken 2021. Receptet är en variant på de populära ägghalvorna, där de klassiska räkorna har bytts ut mot babyspenat blandad med en variant på caesardressing, toppat med krisigt bacon och riven, lagrad prästost. Anders Johnsson hälsar: ”De här rackarna är farligt beroendeframkallande när dom äts helt nyfriterade.”  Själv tar han dem helst i en enda tugga. 

Foto: Andreas Hylthén

RECEPT PÅ FRASIGA ÄGGHALVOR MED CAESARTOPPING

4 portioner

Picklade lökringar

1 gul lök, KRAV-märkt

0,3 dl äppelcidervinäger, KRAV-märkt

0,6 dl råsocker, KRAV-märkt

0,6 dl kallt vatten

Börja med de picklade lökringarna, som ska stå och dra i minst en timme. 

Skiva löken tunt på mandolin eller med kniv. Mixa äppelcidervinäger, råsocker och vatten med stavmixer tills allt löst upp sig. Slå blandningen över lökringarna, blanda runt och låt stå minst 1 timme.

”Caesarmajo”  

1 dl majonnäs, KRAV-märkt

50 g prästost, KRAV-märkt, riven

1 msk dijonsenap, KRAV-märkt

30 g kapris, KRAV-märkt, avrunnen och hackad

1 vitlöksklyfta, KRAV-märkt/ekologisk, skalad och finriven

0,5 pressad citron, ekologisk. Eller 1 msk citronjuice på flaska, KRAV-märkt

Lägg alla ingredienser i en bunke och mixa med stavmixer 20 sekunder.

Caesartopping

8 skivor bacon, KRAV-märkt

100 g babyspenat, ekologisk

50 g lagrad prästost, KRAV-märkt

16 picklade lökringar, se ovan

1 sats ”caesarmajo”, se ovan

Stek baconskivorna krispiga i en stekpanna, låt dem rinna av på papper och dela varje skiva i 2 bitar. Blanda spenaten med ”caesarmajon”.

Frasiga ägg

5 ägg, KRAV-märkta

0,5 dl vetemjöl, KRAV-märkt

1 dl ströbröd, KRAV-märkt

olja till fritering

fritös eller digital termometer  

Koka upp vatten, lägg i 4 av äggen och koka i 6 minuter. Kyl äggen i kallt vatten, skala försiktigt och torka dem torra. Knäck det femte ägget i en liten skål, dubbelpanera de löskokta äggen på detta vis: rulla i mjöl, rulla i uppvispat ägg, rulla i ströbröd. Rulla varje lager så att äggen täcks ordentligt. Så här långt går det att förbereda äggrätten en stund i förväg, men äggen ska ätas nyfriterade. När det är dags att äta, friteras äggen i 170 grader varm olja i ungefär 1 minut. Dela sedan de friterade äggen med vass kniv.

Vid servering

Toppa varje ägghalva med en fin liten hög av caesarspenat-blandningen, 2 krispiga bitar bacon och 2 picklade lökringar. Riv över lagrad prästost.

Servera direkt!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.