Loire bjuder på välkomnande vin

En gråkall novemberkväll bjöds Vinsiders läsare in till Sjöfartshusets Festvåning. Dörrarna slogs upp och högst upp välkomnade Mats Garb och Jeanette Wiberg Wingquist in för en intressant vinprovning. Loire är inte bara Frankrikes längsta flod utan även ett av landets vackraste och mest varierande vinområden.

Text: Jeanette Wiberg Wingquist

Innan provningen startade, sökte de närmare 80 deltagarna plats vid de uppdukade långborden med vita dukar och tända ljus. Festvåningen var smyckad med ljusslingor i takbjälkarna och sorlet men inte stämningen sänktes när det var dags att prova det första vinet som är ett festligt vitt mousserande vin. Domaine Vigneau-Chevreau Vouvray Méthode Traditionnelle Brut ( nr 90069 199 kr). Vingården Vigneau-Chevreau etablerades redan 1875 i hjärtat av Vouvray. Idag drivs gården av bröderna Stéphane och Christophe Vigneau som är den femte generationen. Vingården är inte bara ekologiskt certifierad utan även biodynamisk som en av de första i Vouvray. Vinet är av druvan chenin blanc och som namnet antyder producerat enligt den traditionella metoden. Väl integrerade bubblor som startar upp vilken fest, middag eller kväll som helst. Krispigt och friskt äpple, citrus, och päron möter brödig och nötig mineralitet i en läskande och trevlig stil. Passar lika bra till minglet som till skaldjur eller den fina fisken samt till brie med en frisk kvittenmarmelad.

Nästa vin är även detta mousserande men på cabernet franc. Det är den korta kontakten med druvans blå skal som ger den vackra rosa färgen. Langlois Crémant de Loire Brut Rosé (nr 76063 229 kr). Det här mousserande rosévinet är också gjort enligt den traditionella metoden. Ett läckert ljusrosa utseende med friska bär och munvattnande fruktighet. Jordgubbar, hallon, tranbär och rabarber med en tvist av brioche och mineral. Det här bubbliga vinet bjuder på sommar året runt.

Cabernet Franc levererar vin med karaktär

Dags för kvällens första röda vin som även här är av druvan cabernet franc. Chinon Silènes Charles Joguet, 2020 (nr 53229 199 kr). Egendomen grundades 1957 i Chinon, hjärtat av Loire av Charles Joguet. Nu drivs vingården på 35 hektar helt ekologiskt sedan 2013 av Kevin Fontaine, Jaques och Anne-Charlotte Genet som arbetar hårt tillsammans med en skara på totalt nio personer. 1997 drog Charles Joguet sig tillbaka och ägnar sig numer åt sitt tidigare intresse, konstnärskap. Vinet har en lättsam och fruktig karaktär med jordgubbar, lingon, blåbär som balanseras med lite peppar, tobak och tannin.

Här kommer ännu ett ekologiskt rött vin av cabernet franc som visar både mat- och drickvänlighet både nu och i framtiden. Le Puy Jean-Maurice Raffault, 2021 (nr 90341 269 kr) i det tillfälliga sortimentet. Egendomen har sina rötter ända bak till 1693 i det äldre Chinon och Jean-Maurice Raffault tog över 1973. Då var ägorna 4,5 hektar och det var inte enbart vindruvor som odlades. 1997 tog sonen Rodolphe Raffault över och har fortsatt efter sin far med hållbar odling som nu utvecklats till helt ekologisk konvertering. Detta cabernet franc-vin levererar tydlig mörkbärighet som björnbär, svarta vinbär, blåbär och körsbär. Här samsas kryddiga noter med piptobak, lakrits och lite grön paprika i en matvänlig stil. Vinet går att njuta nu eller spara upp till ett decennium.

Det sista röda vinet bjuder på en ytterligare lite fylligare och mörkfruktigare stil, Les Mémoires Domaine des Roches Neuves, 2020 (nr 55253 399 kr). Fruktigt och komplext vin av cabernet franc som bjuder på ett lagringsbart och redan nu njutbart vin. Vinmakare är Thierry Germain. Vingårdarna brukas biodynamiskt och det är med hjälp av hästar som marken plöjs, bland ogräs och blommor som växer vilt bland vinrankorna. Mörka chokladdoppade körsbär, svarta vinbär och lakrits samsas med en behaglig mineralitet. Passar fint till den lyxiga oxfilén.

”The secret cellars of Loire”

Vi svänger om och provar det första av två söta viner. Just sött vin av druvan chenin blanc från Loire är verkligen något att ha i minnet både för ost och dessert. Moulin Touchais, 2003, (nr 4196 för 399 kr). Familjen Touchais har haft egendomen sedan 1797 och från början producerades främst enkla vita och röda viner. 1817 upptäckte man att chenin blanc-druvorna passade bra att göra utmärkta söta viner av. Under andra världskriget murades källarna igen och inte förrann 1970 öppnades de mörka valven. En av världens stora vinsentationer var ett faktum och kallades ”The secret cellars of Loire”. Tack vare det kan vi än idag njuta av dessa mycket lagringsdugliga viner som redan när de släpps är redo att drickas. Det beror på att de lagras minst tio år på flaskan innan de kommer ut på marknaden. Fruktig, söt och samtidigt mycket frisk med torkad frukt, honung, saffran, aprikos och mandelmassa. Servera till camembert med hjortronmarmelad, till äppelsorbet eller till en saffranscheescake.

Kvällens sista vin är också i det sötare slaget med sin gyllene bärnstensfärg är det en lysande avslutning på provningen, Vouvray La Levrière Moelleux, 2014 (nr 75926 för 299 kr). Torkade aprikoser, dämpad sötma och knäckig karaktär även här från druvan chenin blanc. Går att njuta nu eller spara ytterligare ett par år. Servera gärna till en lagrad hårdost eller varför inte till en nötig mandelkaka.

Provningen med sju viner och två druvor, chenin blanc och cabernet franc, visade lite av vilken stor variation av doft, smak och upplevelse som vinerna från Loire kan bjuda på

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.