Fira in det nya året med en meny som imponerar utan att stressa. Bjud på eleganta smaker och klassisk lyx – från råbiff med tryffel och rykande moules till en len chokladfondant med en vuxen twist. Alla rätter är enkla att laga och passar perfekt för att göra nyårsafton till succé.
Recept: Jessica Frej Foto: Lina Eidenberg Adamo
Råbiff med tryffelmajo och soltorkade tomater
4 port 20 min
250 g nymalen oxfilé
50 g parmesan
1 dl majonnäs
1 tsk tryffelolja
50 g pinjenötter
½ kruka färsk timjan
30 g ruccola
½ burk soltorkade tomater i olja (100 g)
nymalen svartpeppar
flingsalt
Gör så här:
- Riv eller hyvla parmesanen grovt. Blanda majonnäs och tryffelolja.
- Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna.
- Plocka timjanbladen från stjälkarna.
- Sprid ut köttet på ett stort serveringsfat.
- Strö över parmesanosten. Klicka ut majonnäsen i små klickar.
- Strö över pinjenötter, timjan, ruccola och soltorkade tomater.
- Servera!
Moules frites
4 port 30 min
2 kg blåmusslor
4 schalottenlökar
1/2 vitlök
1 kruka persilja
1 kruka gräslök
100 gr smör
5 dl vitt vin
5 dl vispgrädde
salt
peppar
4 bakpotatisar
1/2 liter frityrolja
Gör så här:
- Dela bakpotatisarna på längden i 1/2 cm tjocka skivor.
- Stansa ut stjärnor med hjälp av pepparkaksformar.
- Värm oljan i en kastrull eller fritös.
- Fritera stjärnorna, några i taget, och lägg på ett hushållspapper för att rinna av.
- Fritera stjärnorna ytterligare en gång precis innan servering.
- Skölj och borsta musslorna. Knacka på de musslorna som är öppna, släng de som inte stänger sig. Släng alla trasiga musslor.
- Skala och hacka schalottenlökarna och vitlöken.
- Smält hälften av smöret i en gryta och tillsätt löken. Låt fräsa i en minut.
- Häl i vinet och låt koka i 2–3 minuter.
- Lägg ner musslorna och låt koka under lock i 3 min.
- Ta upp musslorna så fort de öppnar sig. Lägg åt sodan och släng de musslor som inte öppnat sig.
- Häll i grädden och låt koka ner en stund.
- Häll i resten av smöret och låt det smälta.
- Lägg ner musslorna i grytan igen så de blir varma.
- Hacka persilja och gräslök och lägg över musslorna.
- Servera ihop med de nyfriterade pommesstjärnorna.
Chokladfondant med lättvispad whiskygrädde och körsbär
8 st 25 min
150 gr smör
200 gr mörka chokladknappar
4 ägg
1 dl kakao
1 pkt frysta körsbär (225 gr)
3 dl vispgrädde
1 vaniljstång
1 msk whisky
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader (inte varmluft).
- Smöra muffinsformen.
- Smält smöret.
- Lägg i chokladknapparna tills de smält ned i smöret.
- Tillsätt socker, ägg och kakao. Vispa ihop till en jämn smet.
- Häll formarna.
- Grädda i ugnen i ca 10 min.
- Vispa grädden lätt.
- Skrapa ur vaniljstången och blanda ner i grädden. Häll i 1 msk whisky. Blanda ihop.
- Värm körsbären snabbt i en kastrull.
- Lägg fondanten på en tallrik. Toppa med grädde och körsbären.

Jessica Frej
Ålder: 35 år
Familj: Sambo Christian,
dotter Dorthe 3 år och bonus Douglas 13 år
Gör: Kokboksförfattare, tv-kock och student
Bor: Lidingö
Instagram: @jessicafrej
Jessica Frej har jobbat med matinspiration sedan 2011 då hon medverkade i första säsongen av Sveriges mästerkock och senare fick jobb som tv-kock i det då nystartade programmet ”mitt kök”.
Härlig meny! Tänkte göra efterrätten som ser jättegod ut! Vad har du för tips på dessertvin till chokladfondanten?
Vänlig undran
Margareta