Minnesgoda läsare kanske kommer ihåg hur vi för några nummer sedan gratulerade IGP Pays d’Oc till de 35 år som de franska vinodlarna kunnat göra sina viner i frihet men i enlighet med en uppsättning överenskomna specifikationer.
Vi tänkte fortsätta hyllningen med att berätta lite mer om de framsynta och begåvade vinproducenterna som ligger bakom framgångarna.
Text: Claes Löfgren Foto: Frances Stefanie, IGP Pays d’Oc
Jacques Gravegeal var en visionär, och blev den som gick i spetsen för det som skulle skaka om vinfrankrike och öppna upp för nya idéer. Som unionens ordförande hade han haft möjligheten att resa runt i olika vinländer. Framförallt Kalifornien tilltalade honom och amerikanarnas sätt att sälja sina viner med druvsorten som främsta argument gav honom idéer.
Robert Skalli hade som ung studerat vinmakning hos Robert Mondavi i Kalifornien. Nu hade han slagit sig ner i södra Frankrike för att ta över släktens vinföretag. Han började bygga det som skulle bli ett av sydfrankrikes största vinimperium. Han var besatt av kvalitet och var den första att mot alla regler skriva ut druvnamnen på etiketterna.
De två herrarna möttes och skapade tillsammans 1987 det som blev Vins de Pays d’Oc.
År 2009, efter den europeiska reformen, blev Vin de Pays IGP (Indication Géographique Protégée). Och Vins de Pays d’Oc blev därmed IGP Pays d’Oc, ett officiellt europeiskt kvalitets- och ursprungsmärke. Den är överlägset störst av alla IGP i hela Frankrike.
IGP Pays d’Oc står idag för huvuddelen av allt vin som produceras längs med den 20 mil långa medelhavskusten mellan Pyrenéerna och Provence. Inte mindre än 58 olika druvsorter är tillåtna på de 120 000 hektaren odlad mark som sköts av 13 000 vinbönder, enskilda eller samlade i kooperativ. Produktionen är ofattbara 910 miljoner flaskor årligen, varav hälften exporteras över hela världen. En ständigt växande andel av vingårdarna är ekologiska eller biodynamiskt odlade och märkningen är numera den största beteckningen i Frankrike för ekologiska viner.
Robert Skallis övertygelse var att starka varumärken är nödvändiga för att bygga ekonomisk lönsamhet i vingårdarna. Han övertygade vinbönderna att satsa på tidigare förbjudna druvor som cabernet sauvignon, merlot, syrah, sauvignon blanc och chardonnay. Idag har druvor som pinot noir, albariño, gewurztraminer och vermentino (rolle) även fått mer utrymme och har förnyat utbudet.
Varumärket Fortant de France blev en stor succé över hela världen och inte minst här i Sverige. Jag mötte Skalli på ett av hans få besök i Sverige, passande nog på Moderna muséet, där hans viner presenterades bland den fantastiska konsten. Som konstsamlare och mecenat var det ett mycket lämpligt val. Hans imperium har idag tagits över av andra, men som förgrundsfigur för den franska vinrevolutionen står han bland de främsta. Han tog den Nya Världens vinfilosofi till Frankrike.
Men han var givetvis inte ensam
Ett av de stora namnen idag är Jean-Claude Mas från Domaines Paul Mas. Hans far var en typisk druvodlare som sålde allt han skördade som bulk vin. Jean-Claude var inte intresserad utan skaffade en civilekonom utbildning och började arbeta inom näringslivet. Men olika vägar tog honom ändå tillbaka till fadershuset och 1999 tog han över företaget. Hans filosofi var ”gamla världens viner med den Nya Världens attityd”. Den ekonomiska bakgrunden och goda kunskaper inom marknadsföring gjorde att han insåg hur han skulle sälja endruvsvinerna på den internationella marknaden. Enkla men lättdruckna viner som Arrogant Frog och ClaudeVal är stora succéer men han visar även att de kan göra seriösa viner i alla prisklasser. Han äger idag 850 hektar över hela regionen och köper ytterligare druvor från kontraktsodlare. Över 80 % av produktionen är ekologiskt och inom några år ska det vara 100 %. Jean-Claude Mas räknas idag till de verkliga pionjärerna inom Pays d’Oc IGP.
Laurent Miquel är vinbonde i åttonde generationen. Det var hans far Henri som tog det första steget till uppror mot de strikta reglerna genom att plantera syrah, och lyckas så bra att han kallades för Mr. Syrah! Han var även först att plantera viognier, för han älskade vinerna från Norra Rhône där man gärna blandade en skvätt viognier i syrahvinet. När Laurent tog över valde han att satsa helhjärtat på viognier och idag anses han vara en av de främsta vitvinsmakarna i Pays d’Oc IGP.
Druvfamiljen har även utökats med albariño där han har den största enskilda odlingen i Frankrike, och kan med fog kalla sig för specialist.
– Jag älskar albariño och jag älskar att äta skaldjur och fisk. Jag bestämde mig för att odla druvan för att komplettera med alla godsakerna vi har här i Languedoc, berättar han.
Han har planterat druvorna på hög höjd, i mager jord, för att behålla syran. Jordmån som viognier inte trivs i. Laurent beskriver hur lätt det är att arbeta i Languedoc-Roussillon, ett område man kan experimentera i till skillnad från andra områden i Frankrike.
– Ibland gör vi misstag, men man lär sig av misstag och gå vidare, säger han med ett leende. Languedoc-Roussillon är idag ett av de mest dynamiska områdena i Frankrike för vinmakare!
När Laurent Delaunay var tvungen att sälja familjens handelshus i Bourgogne i mitten av 1990-talet valde han och hustrun Catherine att satsa i Languedoc-Roussillon. Les Jamelles skapades för den amerikanska marknaden och blev en fullträff. Samtidigt möttes Laurent och två australiska vinmakare i Marseillette. Nigel Sneyd och Nerrida Abbott var ursprunget av ”Flying Winemakers” som hyrdes in från Australien för att modernisera vinproduktionen i södra Frankrike på 1990-talet.
Tillsammans skapade de Abbotts & Delaunay som snabbt blev en framgång med klockrena viner till rätt pris, inte minst här i Sverige. När paret gick olika vägar tog Laurent och Catherine över hela företaget, men beslöt att behålla namnet som en hyllning till grundarna. Deras Carignan Vieilles Vignes är ett kanonvin för 95 kr på Bolaget och på Beställningssortimentet hittar du Métairie d’Alon pinot noir och chardonnay. Viner som visar hur man kan hantera dessa druvor i Pays d’Oc IGP.
Paret Delaunay har många strängar på sin lyra och är idag bland de största producenterna i området.
Avslutningsvis en annan producent, verksam i norra Frankrike, som tidigt såg möjligheterna i södern. Michel Laroche upptäckte vingården Peyroli där man hade planterat chardonnay på hög höjd redan på 1980-talet och vingården Roqua Blanca som lämpade sig för röda druvor.
Detta blev grunden för Mas la Chevalière som snabbt slog igenom internationellt efter starten 1995. Idag är vinmärket Laroche under annat ägarskap.
Tack pionjärerna för att ni skapade IGP Pays d’Oc för 35 år sedan. n
Vive la révolution!
Upptäck och prova Pays d’Oc IGP-viner under hösten:
20 oktober
Franska Vin & Gastronomidagar
Grand Hotel, Spegelsalen
Biljetter hittar du på Ticketmaster:
www.ticketmaster.se/artist/franskavin-gastronomidagarna-biljetter/923218
11–13 november
Stockholm Food & Wine
Masterclasses med Carina Olofsson Gavelin:
11 november kl. 15.00–16.00 rum T1
12 november kl. 12.00–13.00 rum T1
LÄS MER: Grattis på 35-års dagen IGP Pays d’Oc
Vinsiders vintips
Frankrike, Languedoc-Roussillon, Pays d’Oc
Nr 5649 Pris 105 kronor
”Smaken är torr, medelfyllig, fruktig, ren, frisk med inslag av gröna eller gula äpplen, persika, päron, lime samt örter. Aptitretande, friska mineraltoner balanserar den fräscha fruktigheten.”