Pinot noir från prisad vinmakare

Man skulle kunna kalla det för kretslopp. Eller slutna cirklar, för det är just vad historien om Maison Edouard Delaunay handlar om. Vinhuset med anor från sent 1800-tal, som tillhört familjen Delaunay, lämnat den och nu återtagits av Laurent Delaunay. Idag producerar man utsökta, högkvalitativa, prisvärda viner från Bourgogne – och prisas med utmärkelsen ”Winemaker of the Year”. 

Pratar man viner från Bourgogne får många något drömskt i blicken. Här finns ett stort utbud av såväl röda och vita som rosé och mousserande viner av hög kvalitet, och vinmakarhistorien sträcker sig långt bakåt i tiden. Romarna ska ha varit de första att plantera vin i Bourgogne, men riktigt så länge har inte familjen Delaunay varit aktuell med sin vinmakarkonst. 

Berättelsen om den franska familjen Delaunay börjar ”på riktigt” 1893, men det ska finnas kopplingar till släkten och vin drygt hundra år innan dess. Dock var det bröderna Edouard och Louis som fick chansen att köpa loss en vinleverantörs verksamhet i Bourgogne, och det var startskottet för det familjära vinhusets skapelse. Edouards son Jean Delaunay och brorsan Marcel var generationen som förde verksamheten framåt – och ut i världen. Delaunay-vinet serverades snart på de finaste restaurangerna i Frankrike, handplockades av bland annat Orientexpressen och Air France samt hyllades av prestigefyllda vinhandlare.  

I hjärtat av Bourgogne

Nu ska vi inte fördjupa oss i historiken, men i mitten av 1900-talet köper familjen Delaunay Château de Charmont i L’Etang-Vergy, och yngre generationer tar över verksamheten. När vi kommer in på 70- och 80-talet börjar Delaunay få en framstående position i Sverige och expanderar i USA, Asien, Kanada, England och Tyskland. 1989 kliver femte generationen Delaunay, Laurent, in i familjeföretaget. Det dröjer dock inte länge innan huset måste säljas på grund av sjukdom – nästan ett sekel efter dess skapelse. Men historien slutar inte i moll. Tvärtom! 

2017 köper Laurent Delaunay tillbaka familjens verksamhet och stolthet och har sedan dess jobbat för att bevara och utveckla både familjenamnet – och vinerna. Idag har Edouard Delaunay valt att fokusera på hjärtat av Bourgogne och de mest värdefulla vinerna som området har att erbjuda, Côte de Nuits och Côte de Beaune, med fantastiska Premier Crus, Grand Crus samt rariteter producerade i mycket begränsade mängder. Värd att nämna i sammanhanget är ”Beaune 1er Cru Les Grèves”, som lanserades här i Sverige i början av november. Den totala produktionen av det vinet, och den årgången, är 3 240 buteljer. Ungefär hälften av dessa flaskor får Sverige ta del av.   

Nu behöver man inte betala flera hundra kronor för att njuta av ett Delaunay-vin. Trots att vi är inne i december är Edouard Delaunay Septembre Chardonnay ett aktuellt vin, som mestadels innehåller frukt från nämnda Côte de Beaune och Côte de Nuits, kompletterat med frukt från Mâconnais. Man känner en frisk smak av grillat citronskal, smält smör och hasselnötter. Mycket citrus i doften och en utmärkt kombo till vitmögelostar eller grillad vit fisk med olivoljestekta grönsaker och färskpressad citron. 

Winemaker of the Year

Den röda motsvarigheten, som även den landar under tvåhundralappen, är Edouard Delaunay Septembre Pinot Noir. Frisk syra med både doft och smak av röda och mörka bär. Här kommer ungefär 80 procent av den i huvudsak handskördade frukten från Côte de Beaune och Côte de Nuits, resten från Côte Chalonnaise. Kalvstek och klyftpotatis, smyckad med en gräddig svampsås, vill gärna ha sällskap av Septembre Pinot Noir. 

 

Pinot noir från prisad vinmakare

Edouard Delaunay Septembre Pinot Noir, 2018

Pris 169 kronor, art.nr 76812

Man kan ju inte annat än lyfta på hatten och glädjas åt Edouard Delaunays framgångar, efter blott tre år under det gamla etablerade familjenamnet. I slutet av november blev det officiellt att huset Edouard Delaunay är den stora ”success storyn” under International Wine Challenge 2020. Gården vann åtta troféer, inklusive Burgundy Trophy, French Red Trophy och International Pinot Noir Trophy. Liksom utmärkelsen som ”årets röda vinmakare” för Christophe Briotet och hela femton guld-, trettio silver- och sju bronsmedaljer. 

Pinot noir från prisad vinmakare
Laurent Delaunay

Skål och grattis för erkänt goda, uppskattade och prisade viner, familjen Delaunay.

Text: Marie Arpnäs

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.