Systembolaget anmäls till Konkurrensverket

Martin Wall, grundare av Vinonista.

Systembolaget anmäls till Konkurrensverket av Vinimportören Vinonista Bakgrunden till anmälan är att Systembolaget har beslutat att:

Ordervaror (tidigare beställningssortimentet) inte går att beställa med hemleverans och inte kan beställas online för uthämtning hos ombud. Det gäller från och med 11 december och tillsvidare, dock längst till och med den 29 december. LÄS MER HÄR PÅ SYSTEMBOLAGET

Systembolaget anmäls till Konkurrensverket

Vinonista menar att det strider mot EU-rätten och har därför skickat in en anmälan till Konkurrensverket.

”Perioden 11 december till nyår är normalt Vinonistas bästa försäljningsperiod. Våra viner finns endast att beställa som ordervaror och vi drabbas därför betydligt hårdare än större importörer med viner i butik.”

Anledningen till att Vinonistas viner inte finns i butik är för att bolagets vingårdar producerar tillräckligt stora volymer för att kunna kvalificera sig för Systembolagets ordinarie sortimentet. Bolagets producenter är små högkvalitativa vingårdar men de har inte tillräckligt kända varumärken för att kvalificera sig för Systembolagets tillfälliga sortiment. Det gör att Vinonista endast kan sälja sina viner som ordervaror.

”När Systembolaget stänger möjligheten för hemleverans och leverans till ombud menar jag att den inskränkningen mot ordervaror strider mot frihandelsprincipen i EU fördraget.”

Systembolaget bryter därigenom mot Sveriges undantag för försäljningsmonopolet. Man uppfyller inte märkesoberoendet för producenter och diskriminerar mindre leverantörer som Vinonista utan viner i ordinarie eller tillfälligt sortiment.

”Även i en pandemi ska frihandelsprincipen hållas och jag menar att Systembolaget borde ha vidtagit andra åtgärder för att hantera sina kapacitetsproblem.”

Pressmeddelande från Vinonista 22 dec 2020.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.