Rieslingvinerna från Saint Clair Family Estate visar vägen

Rieslingvinerna från Saint Clair Family Estate
Saint Clair Family med Julie, Mark, Judy, Neal och Sarina.

Den internationella rieslingdagen är välbekant för många vinälskare. Men varför begränsa sitt firande till den 13 mars när just riesling är ett vin som passar utmärkt även på påskbordet samt vårens och sommarens alla middagar och fester. Vi tittar närmare på riesling från Nya Zeeland och Saint Clair Family Estate.

Nya Zeeland är ett ungt vinland som kanske mest förknippas med sauvignon blanc, landets mest odlade druva. Rieslingdruvan gillar det lite svalare klimatet i Marlborough, som bjuder på lägre nattemperaturer och soliga, varma dagar. Ett perfekt väderförhållande för att odla druvor med utmärkt balans mellan fruktighet och syra. Det är inte för intet som riesling ofta kallas för druvornas drottning och det är så densamma behandlas av familjeägda Saint Clair, som framgångsrikt lyckas kombinera en modern vinframställningsteknik med stor respekt för traditionella metoder. De hyllas också för sitt engagemang för en miljövänlig vinproduktion och man strävar efter att bevara och skydda Marlboroughs unika miljö samtidigt som det produceras högkvalitativa viner.

Rieslingdruvan kan resultera i både knastertorra och honungssöta viner. Rieslingvinerna från Saint Clair Family Estate karakteriseras ofta av pigga aromer av citrusfrukter, honung och gröna äpplen med en frisk syra och en lång, elegant avslutning. Deras Saint Clair Riesling lanserades på de svenska butikshyllorna i slutet av förra året och flaskorna innehåller frukt från väl utvalda vingårdar nära Saint Clairs vineri. Man har låtit jäsningen äga rum i temperaturkontrollerade ståltankar för att behålla fräschör och aromer och resultatet är en riesling som tack vare den skarpa syran känns torrare än vad den är. Alkoholhalten är 10,5 procent och har du någon gång funderat på vad som passar fint till sushi och lite kryddstarkare maträtter kan det här vara ett bra val.

Från svin till vin

Saint Clair grundades 1978 av makarna Neal och Judy Ibbotson och var en av de första privatägda vingårdarna i Marlborough. Kul kuriosa är att paret började med grisar men övergick till druvor och vin.
– Vinodlingsplanteringar började just äga rum i landet vid den där tiden, berättar Neal Ibbotson. Marlboroughs ängar var torra, dammiga och steniga, fulla av får, grödor och någon enstaka fruktträdgård. Det fanns inga kontraktsarbetare eller maskinlag. Judy och ett gäng kvinnor planterade våra första Muller Thurgau-vinstockar och arbetade i vingården i 13 år. Jag jobbade på mitt dagjobb och på helgerna etablerade jag vinstockarna.

I begynnelsen var alla vinrankor av sorten Muller Thurgau avsedda för boxvin för den nyzeeländska marknaden, så det förekom ingen export på den tiden. När exporten öppnades ändrade Saint Clair taktik, planterade om och ändrade druvsorter, med huvudsakligt fokus på sauvignon blanc.
– När vi obemärkt fortsatte att producera vin var det mycket drama längs vägen och vi gjorde många misstag, men vi rörde oss sakta upp längs den branta inlärningskurvan.

Prisade eldsjälar

1994 var första gången som Saint Clairs alla viner vann medaljer, inklusive guld, och vinerna är sedan dess populära världen över. När Neal Ibbotson blickar tillbaka på de tidiga dagarna av vinodling och nu ser de egna vinerna njutas runt om i världen måste han nästan nypa sig i armen.
– Det känns fantastiskt! Vi trodde aldrig att det skulle hända. Vi knackade på många dörrar i början och fick gradvis en bred distribution. Vi känner stor tacksamhet mot våra många distributörer med vilka vi har byggt långvariga relationer och vänskaper, och som i sin tur har varit villiga att ta på sig våra varumärken och marknadsföra och sälja våra viner på sina marknader.

En lång och trogen tjänst inom Marlboroughs vinindustri uppmärksammades 2020 när Neal och Judy Ibbotson från Saint Clair Family Estate erkändes som mottagarna av Wine Marlborough Lifetime Achievement Award. Priset delas ut varje år till någon som styrelsen för Marlborough Winegrowers Association anser har gett mycket till branschen under sin livstid. Och inte nog med det. Saint Clair Family Estate belönades vid samma tillfälle med fyra troféer, inklusive The Coterie Provenance Award som erkänner det bästa vingårdsvinet som släpps från alla klasser och Marlborough Museum Legacy Award, som hedrar viner från samma sort producerad under en tioårsperiod.

I Sverige har Saint Clair Family Estate kommit att bli en både välkänd och populär vinproducent sedan ett par decennium, inte minst tack vare serien Vicar’s Choice. Att riesling har blivit en given favorit bland många svenskar när det gäller vitt vin är ingen nyhet. Att det allt oftare har kommit att bli nya zeeländska viner som ackompanjerar de svenska måltiderna eller minglen är varken Neal eller Judy Ibbotson ledsna över.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.