Mat som får rosévinet att sjunga, extra vackert

Mat som får rosévinet

Att rosévinssäsongen är här har väl inte undgått någon. Den blå druvans skal ger färgen till både röda och roséviner, men hur matchas maten till de olika rosa nyanserna?

Det finns många olika typer av roséviner och det utökas hela tiden med ljusa, lättsamma och friska till mörkrosa, tanninstinna och karaktärsfulla viner med både mer färg och pondus. 

Ljust rosa nästan vitt vin

Vi börjar med att kombinera lättare mat med lättare vin. Ni vet de ljusrosa vinerna som nästan ser ut som ett vitt vin med några droppar rosa färg. I det här fallet har de blå druvornas skal bara varit i kontakt med den ljusa druvmusten i någon timme. Det är de torra och nästan citrusfriska vinerna med finstämd rosabärighet som hallon, vita och röda vinbär samt ibland lite tropisk fukt och lime. Vinet är gott som aperitif med sin fräscha, friska och somriga stil. När det kommer till det ätbara tilltugget är det trevligt med lätta små romkanapéer, kex med getost toppad med en valnöt, eller en ostbit och citronoliv på en sticka. Som måltidsmat passar det fint med lättsamma rätter av vit eller ljus fisk till somriga sallader med skaldjur. Lätt möter lätt och harmoni uppstår, den lilla sältan i maten eller tilltugget lyfter fram frukten i vinet.

Mellanrosa

För mellanregistret av rosa viner där druvans blå skal fått ge en tydligt rosa färg och därmed mer smak som bjuder på tydlig rödbärighet. Vanliga drag är smultron, hallon, jordgubbar och ibland vattenmelon samt rabarber. Här kommer mingelmat med lite mer smak väl till pass som fetaost, vattenmelon och pinjenötter, salami och brie eller till minipizzan med franska örter och gruyere.

LÄS OCKSÅ: Fantastiska skärgårdskrogar 

Som mat passar det perfekt med en kycklingpastasallad till picknicken eller stekt lax, pressad potatis och en citronklyfta. Tapas eller buffémat och rosévin är en bra och trygg kombination som inte gör någon besviken. 

Mörkrosa

En spännande stil är de riktigt mörka rosévinerna som exempelvis de från Tavel i Rhône. Här bjuds på distinkt mörkbärig ton av svarta vinbär, granatäpple, körsbär och munfyllande frukt med en finstämd strävhet. Till minglet passar tunnbrödsrulle med hamburgerkött och pepparrot, minipizza med svamp och tryffel eller varför inte kombinera med de små grillade kycklingspetten och den baconlindade prinskorven? Det mörkare rosévinet har mer struktur och strävhet som kommer från den blå druvans skal och passar därmed till mer smakrik mat som grillade lätta kötträtter. En finfin kombination för den som inte vill ha alltför kraftiga rödviner är spagetti med krämig kyckling och blåmögelostsås.

Viktigt att komma ihåg är att det inte bara de stilla rosévinerna som är bra till mat och prat. Mousserande rosévin finns i många stilar i allt från fransk champagne och crémant till cava från Spanien liksom de italienska sorterna prosecco och franciacorta, för att nämna några. De mousserande sorterna är både festliga och ibland ännu bättre till mat än de stilla. Lycka till och kom ihåg att någon extra tia eller tjuga i tillägg på priset av vinet ger mångfalt tillbaka i glaset.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.