Sommaren är här och inget slår en härlig grillkväll!

Sommaren är här och inget slår en härlig grillkväll!

Sommaren är här och inget slår en härlig grillkväll! För att göra din grillning till en succé, här kommer några inspirerande och praktiska tips.

Recept: Jessica Frej Foto: Lina Eidenberg Adamo

Att välja rätt bränsle kan göra stor skillnad. Briketter är bra om du ska grilla något som behöver lång tid, medan kol går fortare att få bra glöd. Var generös med kol/briketterna i halva grillen för att få en riktigt het yta, medan du lämnar den andra halvan tom för indirekt värme. På så sätt får du två olika grillzoner att arbeta med.

Ofta är vi så hungriga att vi börjar grilla innan glöden är perfekt. Se till att hålla dina gäster nöjda med enkla snacks som grönsaksstavar, chips och oliver medan ni väntar på att grillen ska bli redo. Det gör väntan mycket trevligare och ingen behöver sitta och hungra.

Många som sällan tar ansvaret för matlagningen blir plötsligt grillmästare på sommaren. Men om du oftast lagar maten hemma, är det du som förtjänar den bästa platsen – den vid grillen, i solen, med ett glas av något kallt och gott i handen. Att grilla är inte svårt men som all matlagning är känsla och erfarenhet bra att ha, till skillnad från att skära grönsaker, vilket nästan vem som helst klarar av.

Superkocken Tom Sjöstedt träffade huvudet på spiken för många år sen med sin tweet som jag aldrig glömmer: ”Män som aldrig lagar mat borde hålla sig borta från grillen. Jävligt långt borta.” Med det sagt, alla som vill lära sig och är nyfikna är välkomna att hänga med mig vid grillen. Men den som bara vill mansplaina utan erfarenhet får backa!

 

GRILLAD KRYDDKYCKLING MED ÖRTIG QUINOA

Tid: 30 min
4 portioner.

3–4 kycklingfiléer (totalt 800 g)
1 msk kryddpeppar
1 msk torkad oregano
1 msk fänkålsfrö
1 msk rökt paprikapulver.
1 tsk salt
2 ½ dl Quinoa
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl Dill
1 dl Basilika
1 dl Persilja
1 msk smör
1 citron

  • Koka upp vatten och grönsaksbuljong med quionan, utan lock.
  • Koka cirka 15 minuter, häll av eventuellt överbliven vätska.
  • Låt stå under lock och vila i 15 minuter.
  • Blanda kryddpeppar, oregano, fänkål och salt och gnid in kycklingen i kryddorna.
  • Skär kycklingen i 2–3 delar på längden.
  • Grilla kycklingen på hög värme så den får schysst yta och blir precis genomstekt.
  • Blanda quinoan med örter, citronsaft och skal och 1 msk smör.
  • Servera quoinoan med kycklingen.

Tips!
Tsatsiki passar bra till!

 

BURRATA  OCH NEKTARINER

Tid: 20 min
4 portioner

0,5 dl pinjenötter
3 nektariner
200 g burrata
15-20 färska basilikablad
3 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar, nymalen
ätbara blommor (från syrén)

  • Rosta pinjenötterna gyllene i en torr stekpanna.
  • Kärna ur nektarinerna och bryt i mindre bitar på ett fat.
  • Bryt över burratan.
  • Toppa med nötter, basilika, olja, salt, peppar och blommor från syrén.

 

GRILLAD RÖDLÖK

Tid: 45 min
4 portioner

4 rödlökar
Till servering
smör
flingsalt
timjan

  • Grilla lökarna med skalet på i 5 minuter på direkt värme.
  • Flytta till indirekt värme, lägg på locket och grilla i 40 minuter.
  • Lökarna ska vara svarta runt om och mjuka hela vägen igenom när man delar dem.
  • De yttersta brända skalen äter man inte.
  • Servera de varma lökarna med smör, salt och timjan.

 

Tips!
De här lökarna är fantastiskt goda i en sallad med fetaost!

Jessica Frej
Ålder: 34 år
Familj: Sambo Christian,
dotter Dorthe 2 år och bonus Douglas 13 år
Gör: Kokboksförfattare, tv-kock och student
Bor: Lidingö
Instagram: @jessicafrej

Jessica Frej har jobbat med matinspiration sedan 2011 då hon medverkade i första säsongen av Sveriges mästerkock och senare fick jobb som tv-kock i det då nystartade programmet ”mitt kök”.

Fler recept hittar du här!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.