Stockholms förort i form av cocktails

Höjden by Urban Deli tog tillfället i akt att under Stockholmsveckorna tolka förorten i form av cocktails.

Cocktailbaren på taket på Urban Deli Sveavägen har tagit fram helt nya drinkar med inspiration av olika delar av Stockholm. 4 mars – 7 april kan du testa drinkarna Rågsved, Akalla, Stora Mossen, Hjorthagen och såklart Hötorget där Urban Deli Sveavägen finns.

Hötorget

Inspirerat av promenader över Hötorgets myllrande marknad och ner till saluhallen. Man kanske äter en kebab hos Izmir och dricker en ayran till. Man köper nötter hos Pierias livs. Man smakar, luktar och känner sig in i alla de ingredienser världen har att erbjuda. Resultatet blev en cocktail med tequila som bas tillsammans med ayran, färsk lime och pistage.

Rågsved

Här föddes den svenska punken. Med den utgångspunkten skapandes en spritigare och tuffare drink. Basen för drinken är såklart rågwhiskey. Du är tonåring i Rågsveds 70-tal och punken kommer in i livet. Arg, hungrig och bitter på samhället. Föräldrarna jobbar mycket, det blir sällan middag när man tänker sig, så tonåringen får ta till det han kan. Havregryn och russin smaksätter drinken, samtidigt som lite bitters knyter ihop allting.

Hjorthagen

Hjorthagen – Hjortron? Känns naturligt eller hur! Inspirerade av Hjorthagen som en industriförort, arbetsdagarna långa och kassan snål har denna cocktail smaksättningar som rågbröd och smör. Tillsammans med Akvavit som spritbas då snapsen alltid har varit prevalent bland arbetare. Sen adderar vi hjortron till det, då vi kan tänka oss att det var något man kunde unna sig när jobbet i hamnen hade gått lite extra bra.

 Urban Deli

Akalla

Akalla, Stockholms kanske mest multikulturella stadsdel. En plats där du lika lätt kan få en kopp trevligt turkiskt kaffe, som du kan få ett glas med marockanskt myntate. Med en tanke om att knyta ihop dessa två blandades whiskey med kallbryggt kaffe, muscovadosocker och mynta. Resultatet blir en läskande och uppiggande drink som kan drickas hela dagen.

 Urban Deli

Stora Mossen

För cirka 4000 år sedan låg Stora Mossen under vatten. Platserna där Nockeby och Äppelviken idag ligger var en sjö, och Bromma liknade mer en skärgård än den förort det är idag. Några tusen år passerat sedan dess, men tanken om grönska och vatten lever kvar, om än bara i våra huvuden.Den här drinken visar just den gröna växtligheten. Med gin som bas, som med sin blommiga och kryddiga smak gör sig perfekt tillsammans med ängsyra, bondbönor, ärtblomma och sjökorall. Resultatet blir en blomstrande, uppfriskande och svalkande drink.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.