Första Swesomm Junior Challenge avgjord

Som finalister samma eftermiddag stod Elliot Björkman, Wijnjas, Martin Mortensen, student på Grythyttan, samt Julia Runnelid, AIRA.
Under gårdagen anordnade det Svenska Sommelierlandslaget, Swesomm, första upplagan av Sveriges senaste sommeliertävling.
Tävlingen heter Swesomm Junior Challenge och riktar sig till sommelierstudenter och nyexaminerade sommelierer under 30 år. Kvartsfinalen gick av stapeln med ett online-prov den 12 september med 22 deltagare, av dessa gick tio vidare till söndagens semifinal. Som finalister samma eftermiddag stod Elliot Björkman, Wijnjas, Martin Mortensen, student på Grythyttan, samt Julia Runnelid, AIRA. Efter flertalet moment, bland annat blindprovning, dekantering och mat- och vinrekommendation, klev Elliot Björkman fram som vinnare av Swesomm Junior Challenge 2021 och kan numera titulera sig juniormedlem i Swesomm. Idén bakom tävlingen är att träna och sporra unga sommelierer och hjälpa dem framåt i sin karriär. Tävlingen innehåller liknande moment som i nationella och internationella tävlingar och språket är engelska, tävlingen hölls dock inte framför en publik.
– Det har länge funnits en tanke om att få hjälpa en ung och nyexaminerad sommelier med sin karriär, och hjälpa träna upp denne. Vår plan är att kunna bygga upp en djup källa av tävlingssommelierer som i framtiden ska kunna representera Sverige i de internationella mästerskapen. Vi i Swesomm blev positivt överraskade över att så många anmälde sig till tävlingen. Det speglar att många vill höja sig ett snäpp till, och att vår framtid som erkänd tävlingsnation är ljus, säger Sören Polonius, grundare och huvudtränare för Swesomm.
Det Svenska Sommelierlandslaget, Swesomm, är en del av den Svenska Sommelierföreningen och grundades år 2014 av Sören Polonius och Eric Duarte Martins. Sedan dess har landslaget bestått av de tre finalisterna från årets Sommelier-SM samt den svenska kandidaten för EM och VM. Landslaget består, utöver Polonius och Duarte Martins, av Maya Samuelsson, Ellen Franzén, Fredrik Lindfors, Emma Ziemann, Marcus Henningson och Tina Johansson.
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.