Ta kaffet till en ny nivå med Melitta® epour®

Ta kaffet till en ny nivå med Melitta
Ta kaffet till en ny nivå med Melitta® epour®. Foto: Melitta

Om vi skulle ställa upp i Nordiska Mästerskapen när det kommer till att dricka kaffe så tar vi hem silvermedaljen efter finländarna. I Sverige dricker vi i genomsnitt 3,2 koppar per dag och våra grannar på andra sidan Östersjön trycker i sig 3,5 kopp om dagen, vilket motsvara ca 9,9 kg. Bronset få norrmännen dela med danskarna eftersom här ligger man på strax under Sverige på 3,1 kopp om dagen. 

Kaffe är viktigt för svensken och varit så sen 1680-talet när kaffet började importeras till Sverige. På den tiden sålde man kaffe på apoteken runt om i landet och det dröjde fram till 1800-talet för kaffet att bli en folkdryck. För egen del dricks det förmodligen minst 7,3 koppar om dagen och för mig är kaffet nästan lika viktigt som vin och annan dryck där det handlar som smak. Sen är den, som jag alltid tjatar om, delad.

Kaffebryggare – panna, platta och behållare

Men det är såklart inte bara kaffet som produkt som gör att vi svenskar älskar vårt kaffe, det behövs något för att att förädla bönan till den fantastiska dryck. Och den enklaste och populäraste metoden är att använd en kaffebryggare. Egentligen består den bara av en kaffepanna, värmeplatta och vattenbehållare. Det fanns elbryggare under 1800-talet, men långt ifrån dagens bryggare som kom under 1950-talet. Melitta lanserade sin första kaffebryggare under 1960-talet med modellen MA 120. På den den tiden ansågs kaffebryggaren vara en lyxvara. 

360° roterande vattenutlopp. Foto: Melitta

Sen dess har det hänt en hel del och idag har Melitta tagit fram premium bryggare som i sitt utförande och med en teknik förmodligen skulle jämföras med en rymdraket om man jämförde den med kaffebryggarna från mitten av 1950-talet. Dagens bryggare tar kaffeberedning till en ny nivå med hjälp av dess 360° roterande vattenutlopp som gör att rostningsaromerna från bönan frigörs optimalt, kaffeextraktionen förbättras och smakerna utvecklas helt. Tekniken kallas pour over och är något som Baristas jobbat med sedan tidigt 1900-tal. Man häller helt enkelt vattnet över kaffet långsamt och med hjälp av den 360° roterande vattenutloppet kan man garantera en en idealisk jämn fördelning av varmvattnet och tillsammans med förbryggningsfunktionen kan kaffebryggaren säkerställa en optimal process. Enkelt uttryckt – du kommer få jävligt gott kaffe varje gång du brygger en kopp på en Melitta bryggare. 

Ta kaffet till en ny nivå med Melitta® epour®

Om du väljer en Melitta® epour® kommer du också få en stilren och snygg inredningsdetalj i ditt kök med en förstklassig minimalistisk modern design. En annan fördel är att den kan växla mellan fyra olika bryggprofiler så kaffet extraheras optimalt beroende på tillredningsmängden. Vilket gör att varje kopp som bryggs tar fram alla smaker om det är en kopp för dig eller om det är för ett större sällskap. Om man sen söker efter en kaffebryggare som är enkel att rengöra, har touchpanel, automatisk avstängning efter 40 min, droppstopp, LED-kalkindikering och är rent utsagt riktigt snygg, då är det här en bryggare för dig eller en julklapp till någon du bryr dig lite extra om och där du vet att du kommer bli bjuden på en kopp java.

Melitta® epour® kaffebryggare. Foto: Melitta

Det går inte att inte prata om detaljerna när det kommer till kaffebryggare och en person som tänkte på detaljer var Melitta Bentz som insåg detta redan 1908, och med sin lilla, men innovativa idé – kaffefiltret – revolutionerade hon kaffet.

LÄS MER: Fredagsdrinken

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.