Vad händer vid lagring av röda viner?

När vi vill lagra vin är tanken att vinet ska förändras på ett positivt sätt. Lagringen skapar något som inte var i vinet från början, en mogen karaktär som vi inte hittar i unga viner. För att veta vilka viner som kan, eller ska, lagras krävs mycket kunskap och erfarenhet. Så småningom med en djupare förståelse är det lättare att veta hur ett vin ska behandlas. Så låt oss titta lite närmare och lära oss mer om vad som händer vid lagring av röda viner. Visste du till exempel att du bara genom att titta på vinet i ditt glas kan du avgöra om det är ungt eller gammalt? 

Färgen ändras!

När jag lagrar ett rött vin ändras färgen. Ett ungt vin har en högre intensitet och en blåröd färg medan ett äldre vin är ljusare och går mer åt brun/tegelnyans. Detta ser du tydligast i glaset i kanten på vinet. Det finns en kemisk förklaring till detta som jag tänkte ge mig på att förklara på ett förståeligt sätt. I ett ungt vin ”simmar” färgmolekylerna, så kallade antocyaniner, runt ensamma i vinet. En ensam färgmolekyl utstrålar en blåröd färg. Med tiden krockar dessa molekyler med varandra under sin simtur och slår då ihop sig. Plötslig har vi nu par om två. Krockarna fortskrider och kedjorna blir längre. När 7–8 molekyler slagit sig samman utstrålar nu en brunröd färg i stället och när kedjan blir ännu längre är den för tung och faller då ut i vinet. Detta kallas färgfällning och då det är en del av färgen som ”fallit bort” blir vinet lite ljusare. Den påträffas ofta i botten på flaskan hos äldre viner. Det är inget som är farligt men ger inte är den trevligaste känslan i munnen och ska därför dekanteras bort. 

Doften ändras!

Även doften förändras vid lagring. Viner som tidigare varit fulla av frukt och mörka bär så som hallon, björnbär och plommon kan nu dofta skog, multna löv och svamp. När det kommer till att lagra röda viner är det därför viktigt att tänka efter, vad gillar jag? Tycker jag om att ett vin ska vara fruktigt, ja men, då behöver jag kanske inte lagra utan kan njuta av de unga vinerna. Mogna viner kan man dock ”tyvärr” lära sig att älska och gör det lite krångligt för oss då viner med ålder inte är lätta att få tag på. Då är det viktigt att kunna lagra sina viner hemma på rätt sätt.

Smaken ändras!

I smaken har vi andra egenskaper som påverkas av lagring, som vi inte kan känna i doften. Här hittar vi nämligen syra och strävhet. Syra finns i alla viner och är en av de viktigaste komponenterna, både i kombination med mat och för att ett vin ska kännas levande och ej platt. Strävhet hittar vi endast i röda viner då tanniner, som ger vinet strävhet, sitter i druvans skal. Det gör även den blåa färgen så för att få ett rött vin behöver jag låta skalen ligga med och macerera ut färg i vinproduktionen, och samtidigt lakas då strävhet ut. Strävhet är viktigt för att göra ett vin fylligt och det finns vissa kraftiga kötträtter som bara ett rött strävt vin kan matcha. Vid lagring dämpas både syra och strävhet. Det innebär att om jag vill lagra ett vin för att få fram de mogna karaktärerna men fortfarande vill att det ska vara kraftigt och inte platt, ja, då behöver jag ett överflöd av dessa två egenskaper i det unga vinet. Minst lika viktigt är det om vi vänder på scenariot. Tänk dig att du provar ett ungt vin med hög koncentration, fullproppat av frukt, syra och strävhet som torkar ut munnen helt. Vinet känns helt enkelt alldeles för tufft att dricka så som det är. Ja då har vinmakaren säkerligen också haft en annan tanke. Dessa viner är nämligen inte gjorda för att drickas nu utan ska läggas undan.

Avslutningsvis, glöm inte att A och O är lagra vinet under rätt förhållanden. Annars kommer mognadsprocessen som du just har lärt dig ovan inte bli som du vill i vilket fall.

Vad händer vid lagring av röda viner?
LG Signature vinkyl optimal för lagring

Den vackra vinkylen från LG SIGNATURE har avancerade funktioner som garanterar optimal temperatur och luftfuktighet, minimalt med vibrationer samt skydd från UV-ljus.

  • Med multi-temperaturkontroll går det att lagra viner i olika temperaturzoner.
  • Med funktionen InstaView slås belysningen på med en dubbel knackning, så du enkelt kan se in i kylen utan att behöva öppna dörren. Detta minskar temperaturfluktuationer och garanterar vinets kvalitet.
  • LG Signature vinkyl har ett kylsystem som minimerar vibrationer, vilket garanterar vinets kvalitet och förebygger sedimentering och att vinerna åldras för snabbt. Det resulterar också i en tyst drift utan onödig störning.

Om du är ännu mer nyfiken på vinlagring så kan du även läsa den här artikeln:
Så lagrar du vin med Maya Samuelsson 

 

Läs mer: Fredagsdrinken – LG Signature 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.