Tips för att matcha rätt olivolja till maten

Tips för att matcha rätt olivolja till maten
Thomas Nyström visar Sebastian Schauermann sin tre enkla tips. Foto: Fabian Björnstjerna
Tips för att matcha rätt olivolja till maten

Här kommer Thomas Nyström från ITIGO med 3 enkla tips för att matcha rätt olivolja till maten.

Välj en MILD lite bättre extra jungfru olivolja som du kan både steka och ugnsbaka och dressa mildare rätter typ vit fisk, sallader.  ITIGO mild Ekologisk är bra och tål temperaturer mellan 180–200 grader.

Till primörer och grönsaker, fågel, pasta, risotto, behöver man en MEDIUM fruktig Extra Jungfru olivolja. Nocellara från Frantoio Cutrera är perfekt.

För kraftigare maträtter behövs en INTENSIV fruktig Extra jungfru olivolja som har en gräsig karaktär. Torre di Mossa De Carlo är ett utmärkt val.

Nu har du tre enkla tips för att matcha rätt olivolja till maten.

Lycka till!

LÄS OCKSÅ: Så matchar du vin och örter 

FAKTA OM OLIVOLJA
Historia

Man började göra olivolja för ca 3000 år före Kristus, man har hittat fynd i Syrien, Kreta.
Olivträden och olivoljetillverkningen spred sig sedan i 2 riktningar Västerut via Turkiet Grekland, Italien, Spanien och Frankrike. Söder om Medelhavet spred sig oliven vidare via Egypten Libyen, Tunisien, Algeriet Marocko.
Under Medeltiden blev olivoljetillverkningen en viktig del i ekonomin runt Medelhavet.
Spanjorerna tog sedan med sig Olivstockar i sina skepp över Atlanten  i början av 15 00 talet.

Växtplatser

Olivträdet kan odlas i de flesta jordarna men odlingsgränsen går vid 30 breddgraden söderut respektive 45 breddgraden norrut(Turin).
En idealisk dygnsteperatur ligger mellan 16-22 grader och det ska komma runt 220 mm nederbörd årligen. Och den lägsta temperaturen sak inte understiga -8 grader då träden kan frysa ihjäl som hände i Italien på 80-talet och 80% av alla olivträd strök med. Man blev tvungen att gräva upp träden och odla nya som sedan tar 7 år för att ge frukt. Olivträdet kan bli flera hundra år gammalt men de som ger bäst skörd är oftast mycket yngre.
Olivträdet behöver en yta av 50 kvm ca 5 meter fri yta till nästa träd. Träden ger mellan 5-50 kg frukt. Det går mellan 5-10 kg för att framställa 1 liter olja.  Genomsnittsträdet ger ca 10 kg frukt, så Olivbönderna behöver många träd för att framställa sin Olja.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.