Primör premiär med Sebastian Schauermann

Är inte försommaren den bästa tiden för en matlagare? Vi byter säsong och jag byter ut rotsaker och växthusgrönt mot solmogna primörer och färska salladsblad. Det är dags för primör premiär!

Jag älskar alla säsongsbyten och vinterns grönsaker har också sin charm men att få ändra fokus ger energi och ny inspirationskraft till mitt skapande.
Det behövs inte så mycket för att lyckas med klorofyllstinna primörer. Jag har sagt det ofta här, har man bara bra råvaror som tillbehör är det väldigt enkelt att lyckas med din matlagning alla tider på året. 
Köp bara bästa kvaliteten som t.ex. en kravmärkt ekologisk kyckling, en bra olivolja och en god bit parmesan så är du i princip hemma. 
Presentation och miljö betyder mer för maten än man kan tro, så ser det vackert ut och du är harmonisk, så smakar det också det väldigt bra. Att välja rätt porslin är därför viktigt att tänka på. Ett tips är Fyrklöverns serie Shell

Att matcha vin och primörer, speciellt sparris, då brukar Österrikisk Riesling eller deras stjärna Grüner Veltliner passa väldigt bra. En aning beska och gräshet i framförallt sparris och även olivolja gifter sig fint med en aning sötma. En duett av båda är som  hand i handske här, Leth Duett bjuder på just allt det här och är ett väldigt prisvärt alternativ tycker jag. Denna gång tänkte jag bjuda på recept med just detta.
Jag älskar att använda bra olivolja i min matlagning och jag vill ju lära mig mera så jag bjöd såklart hem @olivoljenörden Thomas Nyström från ITIGO på en provning. Vi lagade lite mat tillsammans med hans produkter och mina primörer och även en fantastisk kravmärkt REKO kyckling på grillen.
Thomas är en riktig expert på det här och vi nördade ner oss och provade lite olika fantastiska olivoljor som hade med sig från sitt sortiment.
Thomas förklarade att man bör anpassa olivoljan till maten, precis som med ett bra vin ska man matcha råvaran till rätt olivolja. För att göra det enkelt så matchade Thomas olivolja och sparris med varandra. 
– För att förklara det enkelt så passar den lite tyngre och gräsigare sorten Torre di Mossa De Carlo till grön grillad sparris som har lite kraftigare smak. Den vita sparrisen som har en mildare och elegantare smak kräver en likasinnad olivolja för att lyftas. Som så många gånger när man matchar goda råvaror med varandra rätt blir 1+1=3. 

Jag fick verkligen lära mig massa mer om det här och blev taggad att själv inte bara ha en sort hemma utan köpa fler olivoljor med olika karaktärer som kan matchas med det jag lagar. Jag bad Thomas berätta hur man skall tänka när man köper olivoljor och han delar med sig av sitt nörderi nedan.Sebastian Schauermann
@sebastianschauermann

Primör premiär med Sebastian Schauermann
Foto: Fabian Björnstjerna
Grillad sallad med REKO kyckling, primörer och parmesandressing

500 gram REKO kycklinglårfilé 
Balsamico glaze 
2 st halverade huvuden hjärtsallad 
800 gram blandade primörer efter tillgång
2 dl olivolja (MEDIUM) Nocellara från  Frantoio  Cutrera 
1 riven vitlöksklyfta
1 msk hackad kapris
1 tsk Worcestershire sauce 
1 pressad citron
100 gram riven parmesanost 
1 tsk dijonsenap
Salt och peppar
Preppa och sätt på grillen, fördela gärna kolbädden på ena sidan så kan du grilla kycklingen på den tomma mindre varma sidan och grilla grönsakerna snabbt där det är riktigt hett.
Gör dressingen i botten på en salladskål häll i olivolja, parmesan, vitlök, kapris, dijon och Worcestershire och rör om tills det blandas väl, avluta med citronsaften. 
Salta och peppra kycklingen runt om och lägg den på grillen med skinnsidan nedåt . vänd första gången när skinnet fått lite färg så släpper inte det när du skal vända första gången, sedan tycker jag om att vända flera gånger för att få den perfekta grillytan krävs det att grillytan får svalna lite för bästa resultat. När den har en innertemperatur på 70 grader ta av och låt den vila tills servering 
Grilla salladen och primörerna hastigt på hög värme så dom får lite färg men fortfarande är spänstiga. lägg ner dom försiktigt i salladsskålen och vänd runt dom  i dressingen som om dom vore fågelungaen parmesan till och gärna med mitt färskpotatis flarn.  
Lägg upp dom dressingslungade primörerna och salladen i botten på tallriken och toppa med ett grillat kycklinglår. Avsluta med lite balsamicoglaze på kycklingen för lite extra fräs. Servera med mer riven parmesan och om du vill passar mitt färskpotatis flarn till.

Primör premiär med Sebastian Schauermann
Foto: Fabian Björnstjerna
Nypotatis eller färskpotatis vad säger du?

Oavsett så måste ju den vara primörernas heliga graal. Anspråkslös i sin framtoning men bakom den enkla kostymen döljer sig en skatt. Ett recept med få ingredienser där också huvudrollerna även här spelas av primören och olivoljan. Tillsammans så bildar dom en enhet som är väldigt njutningsbar i sin enkelhet.

Primör premiär med Sebastian Schauermann
Foto: Fabian Björnstjerna


Färskpotatis flarn med olivolja och färska örter

200 gram tunt skivad färskpotatis (1 mm)
1 ark smördeg ca 400 gram 
1 dl olivolja (MILD) tex ITIGO ekologiska
Salt och peppar 
Färska örter 
Eventuellt lite riven parmesan 
Sätt ugnen på 180 grader.  
Bred ut den färdigköpta smördegen på en olivoljad ugnsplåt. Rada upp potatisskivorna i snygga led uppe på smördegen, ringla rikligt med god olivolja ovanpå potatisen, salta och peppra.
Sätt in i mitten av ugnen och grädda i 20–25 minuter tills den får fin gyllenbrun färg. 
Ta ut och klipp lite färska örter över, jag gillar rosmarin, timjan, dill, mejram och persilja till just potatis. 
Servera som tillbehör eller varför inte ta med kall på en utflykt.

 

LÄS OCKSÅ: Fler recept från Sebastian Schauermann 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.