Våren är äntligen här! De här recepten är fyllda med färg, smak och enkelhet – perfekt för att samla vänner och familj runt bordet. Saftiga lamb racks, smakrika färsspett, ljuvliga röror och kryddsmör gör att måltiden känns både lyxig och lättlagad.
Recept: Jessica Frej Foto: Lina Eidenberg Adamo
Påsken råkar vara min favorithögtid. Den är ljus, pastellig och fylld av godsaker som nougat och marsipan – men det bästa är att den är kravlös. Till skillnad från jul och midsommar, där traditionerna ofta styr, är påsken bara en tid att njuta av våren och allt härligt vi har framför oss. Och just den känslan speglas i den här maten – god, inbjudande och gjord för att delas.
Så korka upp en flaska gott vin, duka fram vårliga smaker och njut av en kravlös och inspirerande påskmiddag.
Bakad kronärtskocksdip
1 burk kronärtskockshjärtan 390 gr
1 påse riven lagrad ost 150 gr
2 vitlöksklyftor
1 burk creme fraiche
1/2 citron
1 jalapeno
olivolja
Salt
peppar
Sätt ugnen på 220 grader.
Mixa allt förutom halva påsen ost och jalapeños.
Hacka jalapeños och rör ner i röran.
Lägg röran i en ugnssäker form. Strö över resten av osten.
Baka i ugen till ytan fått en fin färg.
Servera.
Fetadip med het honung
1 pkt fetaost 200 gr
100 g ricottaost
1 dl crème fraiche
½ dl honung
1 tsk Chiliflakes
1 msk Zaatar
Mixa fetan, ricottan och creme fraichen till en grynig röra.
Värm honungen och blanda i chiliflakes och zaatar.
Ringla över dipen.
Servera.
Dipbröd
25 gram jäst
4 dl fingervarmt vatten
8 dl vetemjöl
1,5 dl olivolja
1 msk flingsalt
Örter t ex dill
Lös upp jästen i det fingervarmt vattnet i en bunke.
Tillsätt 1/2 dl olivolja, saltet. Rör ihop till en lös deg.
Låt jäsa i bunken under en kökshandduk i 40 min.
Sätt ugnen på 250 grader.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och ringla 1/2 dl olivolja över.
Dela degen i 2 och lägg ut på plåten. Ringla över 1/2 dl olivolja och tryck ut bröden i två ovala former.
Låt jäsa 20 minuter till.
Dekorera med örter t ex dill.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min.
Paprikaröra med soltorkade tomater
1 burk soltorkade tomater 290 gr
1 burk grillad paprika 480 gr
1 tsk sambal oelek
½ tsk salt
Häll av vätskan från paprikan och oljan från tomaterna.
Lägg allt i en mixer och mixa till en röra.
Häll i en skål och servera.
Kryddiga lammfärsspett
500 gr lammfärs
1 st ägg
3 vitlöksklyftor
1 msk paprikakrydda
Salt och peppar
Grillpinnar
Ev rosmarinkvistar
Blanda ihop alla ingredienser till en ”köttbullssmet”.
Forma smeten till avlånga köttfärsbiffar kring grillspetten, ca 10 st.
Grilla spetten, varva mellan direkt och indirekt värme tills de är genomstekta, ca 10–15 minuter.
Trä in rosmarin i grillspettshålen för extra festlig känsla.
Grillade lammracks med ramslökssmör
Köttet:
Ca 250 gram lammracks
Olivolja
Salt och peppar
Smöret:
100 gram rumstempererat smör
50 gram ramslök
Spritspåse
Ta fram köttet i god tid så att det blir rumstempererat.
Mixa smöret och ramslöken till en smet.
Spritsa ut små kluttar på ett bakplåtspapper och ställ i frysen.
Massera in hela lammracket med olja salt och peppar.
Grilla runt om tills det fått fin färg. Låt vila en stund.
Dela racken en och en och grilla snabbt igen så de får fin färg. Inte för länge.
Servera med ramslökssmöret.
Primörplock
Grönsaker i säsong att dippa. T ex
morötter, sparris, rädisor och gurka.
Tips!
Det är fint att dekorera med ätbara blommor till påsk. T ex penséer.
Jessica Frej
Ålder: 35 år
Familj: Sambo Christian,
dotter Dorthe 3 år och bonus Douglas 13 år
Gör: Kokboksförfattare, tv-kock och student
Bor: Lidingö
Instagram: @jessicafrej
Jessica Frej har jobbat med matinspiration sedan 2011 då hon medverkade i första säsongen av Sveriges mästerkock och senare fick jobb som tv-kock i det då nystartade programmet ”mitt kök”.