Vintips av Mats Garb

Vill du vidga dina vyer och sugen på att utforska vad som finns mer hos Systembolaget än det du hittar i butiken? Idag är det betydligt enklare att beställa på systembolaget.se och möjligheten till hemkörning finns snart i hela landet. Annars beställer du direkt till din butik eller ombud.

Mats Garb jobbar sedan 2017 på Vinsider. Under 2020 gick han Martin & Servera Gastromerit Sommelierutbildning. Här tipsar han om viner som hittar i Systembolaget beställningssortiment eller tillfälligt sortiment.

“Här tipsar jag om mina personliga favoriter men glöm inte – smaken är som baken. Svintrist om alla skulle gilla samma sak.”

Leonardo Bussoletti Asla Ciliegiolo, 2023
Italien, Umbrien, Narni
Nr 70982 Pris 169 kr

Om man inleder med att berätta om att vinet i fråga kommer från Umbrien så riskerar man att halva gänget slutar läsa, men ni som läser vidare ska få ett riktigt josigt och härligt tips. Druvan i fråga är Ciliegiolo och när vinmakaren Leonardo Bussoletti startade resan med den var det få som trodde att det skulle bli så här bra. Här få den mer eller mindre visa sitt uttryck från grunden och det är riktigt bra. Bärigt, piggt och josigt. Här finns en örtighet som poppar upp och det går att hitta en lätt sälta ton i smaken. Ett sånt där vin man kan sitta och sippa på en hel kväll utan problem. Med eller utan chark. Väl värt att plocka hem ett par pavor från beställningssortimentet. 

Tolaini, Tolaini Vigna Montebello Sette Chianti Classico Gran Selezione, 2020
Italien, Toscana, Chianti Classico
Nr 72192 Pris 491 kr

Om informationen som jag fått stämmer så finns det endast ett femtiotal flaskor kvar i Sverige, så här få man se till att vara snabb. Lia Tolaini Banville är vinmakare efter sin far Pier Luigi Tolaini som  la grunden till vingården i hjärtat av Castlenuovo Berardenga när han återvände till Toscana 1998 efter att han bott i USA. 100% Sangiovese och druvorna är handplockade och efter jäsningen lagras det först i 18 månader på fat för att sen lagra ytterligare 6 månader i ståltank och avslutningsvis 6 månader på flaska. Därefter få det lämna vingården och nu finns det en mörkbärig och jordig ton i doften tillsammans med vanilj, körsbär och apelsinskal. Smakpaletten bjuder på jordgubbar, hallon och ännu mer körsbär tillsammans med en mogen och utvecklad ton. Syran ger ännu mer liv till smaken och det är ett långt gott avslut där det finns tanniner som seglar ner i gommen. 

Esprit Leflaive, Savigny Les Beaunes 1er Cru Les Jarrons, 2020
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Savigny-lès-Beaune, Savigny-lès-Beaune
Nr 77282 Pris 1300 kr

Domaine Leflaive är väl egentligen mest kända för sina vita viner och att man blev helt biodynamiska i mitten av 90-talet. Esprit Leflaive släpps under strikt allokering och nu har årgång 2020 landat i beställningssortiment hos Bolis. En balanserad och utvecklad doft, där det finns hallon, mörka bär och fat som återupptäcks i gommen där syran och de mjuka tanninerna är i en perfekt balans och avslutet är så långt och går det att önska skulle det aldrig ta slut. Men smakar det så kostar det. Dock fattar man varför Bourgogne är världsbäst på pinot noir. 

Bérêche & Fils Brut Réserve
Frankrike, Champagne
Nr 95236 Pris 539 kr

Våga släppa in lite nya champagnehus i ditt medvetande och varför inte prova med Bérêche et Fils som släpper ett bubbel idag i TS. Här bjuds det på en friskhet och mogenhet tillammans med aprikoser, päron och citrus. Det finns en komplexitet i smaken och syran är väl balanserad med avslutet. En champagne som både passar till maten till nyår eller skåla med när gästerna kommer. Men då har du satt ribban högt direkt. 

Gunderloch, Jean Baptiste Riesling Kabinett, 2023
Tyskland, Rheinhessen
Nr 92236 Pris 189 kr

Att man profilerat riesling med asiatisk mat har nog ingen missat, men förvånansvärt många ställer ändå frågan vad man ska para ihop asiatisk mat med. Lite märkligt. Mitt tips är som alla andras, gärna ett vin med lite sötma för att möta hettan. Och här har vi en perfekt riesling som kommer göra jobbet. Krispig med hög syra och stenfrukter tillsammans med en sötma som höjer smakerna av krusbär och honung. Finns också en lätt rökighet i tonen men det är ett långt och gott avslut. Det där med att alla snackar ner riesling med lite sötma få vi lägga bakom oss nu. Våga! 

Saint Clair, Wairau Reserve Sauvignon Blanc, 2023
Nya Zeeland, Marlborough
Nr 93308 Pris 199 kr

Upptäckte att det fanns en del flaskor kvar sen den släpptes i början av november och det är väl bra eftersom då har ni fortfarande chansen att plocka en flaska eller två. Sauvignon blanc förknippas väl ofta med sommaren och det är väl den känslan vi behöver nu när det bjuds på typ tio minuter solljus om dagen. Här finns en härlig gräsig ton med äpplen, nässlor och mineralitet Syran är så där härligt hög och ger förträfflig munkänsla och avslutet är både långt och gott. Har du tur och ser den på hyllan ska du inte tveka om du vill smutta och längta till sommaren under en filt. 

Fler vintips här!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.