Spaniens mest odlade druva är Airén

Spaniens mest odlade druva är Airén
Spaniens mest odlade druva är Airén. Foto: Fabio Bartolomei – My own photo, CC BY 3.0,

Airén är en grön druva och störst bland alla druvor i Spanien. Men nästan helt okänd utanför landet. Trots det klockar den in på plats fyra bland världens mest odlade. Alla kategorier!

⇒ [Airen] 

Airén i nosen och gommen: 

Äpplen och mogna frukter som ananas, grapefrukt, bananer. Inslag av rosor. På tungan är det ett lättdrucket och välsmakande vin, om än inte så elegant. 

Airéns smakprofil: 

Airén är torrt, medelfylligt, med få tanniner och låg syra. Alkoholhalten ligger på 11,5-13,5%.

Airén serverat enligt konstens alla regler:

Servera ditt Airén vid 7-12°. Dekantera ej! Servera i vitvinsglas.

Airén passar till: 

Feta och smakrika fisk- och skaldjursrätter. Grillade sardiner, vitlöksfrästa räkor, ånkkokt broccoli och citrustunga rätter. Undvik rött kött och vildfågel.

Airéns smeknamn: 

Airén kallas också Aiden, Blancon, Forcallada, Forcayat, Laeren del Rey, Lairen, Manchega, Mantuo Laeren och Valdepenas. På Kanarieöarna heter den Burra Blanca (den vita åsnan).

Airén odlas i: 

Airén är Spaniens mest odlade druva. Alla kategorier. Och det gör den faktiskt till världens fjärde största druva. Bland alla vindruvor i världen! 1996 var den enligt Jancis Robinson världens allra största. Den mest berömda regionen är La Mancha. Valdepeñas är en annan stor region, liksom Ciudad Real i Toledo. Den förekommer också i Madrid där den förekommer i Vinos de Madrid.

Airéns ursprung: 

Airén omnämns första gången 1615, då under namnet Lairén. Enligt dna-tester är den en avkomma till Hebén. Dess andra förälder är okänd. 

Att lagra Airén: 

Airén lämpar sig inte för lagring, vinet bör drickas ungt. 

Skoj om Airén: 

Statistiskt sett är Airén den mest absurda vindruvan i världen. Den ledde globalt för inte alls så många år sedan över samtliga andra vindruvor, inklusive rödvinsdruvor, i odlingsareal. Och intar fortfarande världsledningen bland gröna druvor. Trots det odlas den bara i Spanien. Och i Spanien i stort sett mest i Castilla La Mancha. Absurditeten i detta för så klart tankarna till en annan betydligt mer berömd, excentriker från samma område: Don Quixote. Och givetvis finns ett Airénvin uppkallat efter riddaren av den sorgliga skepnaden: Cruzares Don Quixote Airén. 

Airén – en global ledare

Airén tar i odlingsyta upp nästan lika mycket plats som landet Luxemburg. Och är därmed, som sagt, världens mest odlade gröna druva. Den har visserligen tappat i placering bland världens mest odlade druvor överlag mot Cabernet Sauvignon och Merlot och intar numera en fjärdeplats totalt sett. Men ändå. I Spanien står den för 32 procent av odlingsytorna. 

Detta märkliga fenomen – druvan är ju i princip okänd utanför Spanien – har förklarats med att Airén planteras med låg täthet över stora områden i de torra delar av Spanien där den är mest förekommande. 

Airén – kungen av brandy

En annan delförklaring är att Airén, utöver produktion av lokalt konsumerade bordsviner, i huvudsak används för att framställa brandy. Spanien producerar 80 miljoner flaskor brandy årligen. Till skillnad från franska cognacproducenter undviker spanjorerna nogsamt lyxfällan – produkter i det högre prissegmentet – och satsar i stället på massmarknaden. Inte minst går spansk brandy på export till länder som Filipinerna och Mexiko. 

Francos arv gynnar Airén

Och brandyindustrins framgångar spåras tillbaka till Spaniens fascistiske och långlivade diktator Franco. Efter andra världskriget, i takt med att alla Francos europeiska allierade krossats och han var mer eller mindre ensam kvar (med undantag för Salazar i grannlandet Portugal) ingick han ett avtal med det befriade Frankrike – världens ledande cognacproducent. 

Fransk cognacproduktion hade emellertid tagit stryk av kriget och Franco övertalade det stora grannlandet i norr att köpa spansk brandy i stället. 

För att motverka den utbredda fattigdomen i Spanien var nykteristen Franco, som generellt sett motarbetade vinindustrin och slog sönder många starka traditioner inom denna, tvungen att hitta på något. Under 1950-talet var brandy en av få spanska exportvaror i en för övrigt sluten ekonomi. Och Airénodlingarna exploderade. 

Nyfiken på fler druvor i Spanien? Här kan du läsa om Tempranillo 

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.