Juldrinkar med vinterns goda smaker. Perfekt till adventsminglet eller Luciafirandet.
Inspireras av juldrinkar med vinterns och julens smaker. De allra flesta går såklart att göra alkoholfria med. Skål på er och låt vintern komma!
Mrs. Claus Cranberry Whiskey Cocktail
Från Collage Housewife kommer denna juldrink med smak av tranbär och kanel.
- 6 cl Tranbär Juice
- Kanelstänger eller 1 krm mald kanel
- 6 cl Whiskey eller Bourbon
- 1 –2 tsk Rosmarinsirap (2,5 dl vatten + 2,5 dl vatten + 10-15 cm lång kvist färsk rosmarin)
Gör rosmarinsirap genom att koka upp vatten och socker. Tag av från värmen och lägg i rosmarin. Låt stå i 20 minuter. Sila av och häll upp sirapen i en burk.
Dela kanelstången på hälften eller lägg mald kanel i en shaker. Fyll med tranbär juice, whiskey, rosmarinsirap och is. Skaka i 30 sekunder. Häll upp i glas och servera med färska kvistar rosmarin och sockrade tranbär. Tips: Doppa tranbär och rosmarin i vatten och strö över socker. Låt torka. På detta vis har du skapar snöiga tillbehör till din juldrink.
Gingerbread White Russian
Tieghan på Halfbaked Harvest har tagit fram denna fantastiska juldrink med smak av pepparkaka.
Pepparkakssirap:
- 3,5 dl vatten
- 4 msk honung
- 3 msk melass
- 2,5 cm färsk skivad ingefära
- 2 kanelstänger
- 1 tsk vaniljextrakt
Gingerbread White Russian:
- 6 cl vodka
- 4 cl Kahlua
- 2-4 msk pepparkakssirap
- 2-4 msk vispgrädde
- kanelstänger eller/och pepparkakor till dekoration
Koka upp pepparkakssirap i en kastrull. Använd alla ingredienser utom vaniljen. Låt koka i 3-5 minuter. Häll i vaniljen och låt svalna. Förvaras i kylen i upp till två veckor.
Fyll ett glas med is. Tillsätt vodka, Kahlua och pepparkakssirao. Rör varsamt om. Tillsätt grädden och rör om. Garnera med kanel och pepparkakor.
Juldrink med Polkabubbel
Polkastängernas härliga friska smak av pepparmint lyfts underbart i denna Champagne-cockail. Receptet tackar vi Freutcake för.
- 1 flaska kyld Champagne
- White Creme de Cacao
- Polkastänger
Krossa en polkastång i en påse. Ett tips är att lägga den i ziplock-påse och kavla på. Det ska bli som ett pulver med lite bitar i.
Doppa kanterna på champagneglasen i ett fat med White Creme de Cacao och sedan i det polkapulvret.
Fyll glasen till 1/3 med White Creme de Cacao och fyll upp resten med Champagne. Dekorera med en hel polkastång.
Snowflake Martini
Från Lulus kommer detta recept på Snowflake Martini. En lika vacker som god juldrink.
- 6 cl vanilj vodka
- 6 cl Godiva white chocolate liqueur
- 3 cl White Creme de Cacao
- 3 cl kaffegrädde eller lika delar vispgrädde och mjölk
- Citronskiva
- Strösocker
Skär upp en citronskiva och gnugga på kanten av glaset. Doppa sedan kanten jämt i strösocker.
Tillsätt vodka, chokladlikören, White Creme de Cacao och kaffegrädde i en shaker fylld med is. Skaka och sila ner i ett glas. Serveras direkt.