Kål Me Morot – Sveriges godaste macka

Viktor Linds prisbelönta macka Kål Me Morot. Vinnare i Mack-SM 2019.

Skriv ut recept
Kål Me Morot – Sveriges godaste macka
Instruktioner
Montera mackan:
  1. I mixerbunke, lägg i alla ingredienser förutom 5 dl olja.
  2. Mixa ihop allting och låt mixern gå. Späd med resterande ca 5 dl olja till krämig majjokonsistens. Smaka av om det behövs mer salt, vinäger eller harissa.
Ångad vitkål
  1. Skär vitkål i strimlor och lägg ut på plåt. Ånga i ugnen i ca 3-4 min. Blanda medans den är varm med olivolja, citronsaft, citronskal, gräslök, salt och finhackad schalottenlök
Sojamarinerad portabellosvamp
  1. Skrapa bort lameller och foten på svampen. Lägg på plåt. Ringla över olja och salta. Baka i ugn på 185 grader i 25 minuter. Skär i skivor och blanda med soja, olivolja och sesamfrö
Karamelliserad lök
  1. Skala lök och skär i tunna strimlor. Lägg i en kastrull med olja i botten. Låt steka långsamt på medeltemperatur. Rör runt lite då och då så att det inte bränns. När löken fått mörk och fin gyllenbrun färg. Avsluta med lite vinäger och salt
Dragonpicklad morot
  1. Hyvla morot tunt på mandolin. Koka upp alla ingredienser till picklingslagen. Häll över den varma lagen på morötterna
  2. Citron och dragonstekt morot
  3. Baka först morötterna mjuka i ugn på 120 grader i ca 40-50 minuter. Stek sedan så morötterna få fin stekyta. Glasera morötterna med citronsaft, dragon och tunt hyvlad silverlök
Cashewricotta
  1. Lägg cashew i blöt över natten. Häll av vattnet, mixa cashewn med citronsaft, citronskal och salt. Späd med lite vatten till tjock och krämig konsistens.
Grönkål i örtvinägrett
  1. Plocka grönkålen från stammen. Mixa övriga ingredienser till en vinägrett.
Syltad citron
  1. Skrubba citronerna noga, använd gärna ekologiska citroner. Skär 4 snitt i varje citron, skär in till mitten, men inte helt igenom de ska fortfarande sitta ihop. Koka i kraftigt saltat vatten, 2-3 nävar salt. Koka i ca 1 timme, tills mjuka. Lägg upp i rengjord glasburk. Koka upp en sockerlag och slå den varma lagen på citronerna.
Puffade bondbönor
  1. Lägg bondbönor i blöt över natten. Häll av vattnet. Fritera på 180 grader i ca 5 minuter. Låt rinna av på papper. Salta.
Svartvinbärspulver
  1. Torka svartvinbär och mixa till ett pulver
Brödrecept 3 bröd
  1. Börja med att blanda ihop surdeg, jäst, salt och sirap Häll på vatten och rör ihop. Slutligen i med mjöl och blanda till en deg. Låt jäsa i kylen i minst 18 timmar. Baka ut, vik degen in till mitten från 2 sidor, vik de andra 2 sidorna över de andra sidorna. Dela till 3 bröd, vik varje bröd en sida till mitten och andra sidan över den andra sidan. Låt vila i 30 min. Upprepa samma process och låt vila på brödplåt.
  2. Baka av på 250 grader kombinerad ånga och värme i 11 minuter. Sänk ner till 185 grader i 20 minuter. Byt till bara värme och baka på 185 grader i 15 min
Dela det här receptet
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.