Bästa viner 2019 – Topplistan är påbörjad

Bästa viner 2019 skall koras. Wine Spectators topp 100-lista publiceras inom kort och redan nu kan vi berätta vilka fyra viner som ligger på 10–7 plats i listan.

Varje år sedan 1988 har Wine Spectator släppt sin topp 100-lista, där redaktörerna väljer de mest spännande vinerna från de tusentals som blivit granskade under året. Vinerna består av en mångfaldig grupp – allt från nya varumärken och regioner till traditionella gårdar som utforskar nya riktningar. Alla genererar vad Wine Spectator anser är ”X-faktorn”.

Vilka hamnar på i topp 100? Hur avgör man bästa viner 2019? Wine Spectator rankar under året vinerna baserat på ett poängsystem där kvalitet, pris och tillgänglighet är kriterier.

Eftersom många viner tillverkas i begränsade mängder och inte finns tillgängliga på alla marknader, är Wine Spectators topp 100 inte en “shoppinglista”, utan snarare en guide till vingårdar att titta på i framtiden – en återspegling av producenter och viner som redaktörerna varje år blir särskilt passionerade över.

Bästa viner 2019

10

Viña Almaviva Puente Alto 2016

Almaviva, som ägs gemensamt av Bordeaux Château Mouton-Rothschild och Chiles Concha y Toro, är en elegant röd blandning i Bordeaux-stil. Baserat på Cabernet Sauvignon, med 24 procent av den distinkta röda druvan Carmenère i mixen, markerar 2016 20-årsjubileet för detta toppvin.

Bästa viner 2019

9

PenfoldsShiraz Barossa Valley RWT Bin 798 2017

Tänk på RWT som ett alter ego för Penfolds flaggskepp Grange-tappning; Grange är en multiregionblandning av Shiraz från gamla vinrankor från runt södra Australien och åldras i amerikansk ek, medan RWT är ett uttryck för en enda region och åldras i fransk ek. Här kompletteras Barossa Shiraz renhet med en krämig, rik konsistens.

8

Château Pichon BaronPauillac 2016

Nuvarande ägare AXA Millésimes köpte denna egendom 1987, nästan 300 år efter grundandet 1694. Under ledning av AXA Millésimes verkställande direktör Christian Seely utsåg företaget Jean-René Matignon till teknisk chef och inledde omgående en fullständig rekonstruktion av jäsningsrummet och källare med målet att modernisera gården.

7

RameyChardonnay Napa Valley Carneros Hyde Vineyard 2016

Detta är en välstrukturerad Chardonnay tillverkad med klassiska tekniker som helklusterpressning, tunnjäsning och malolaktisk omvandling. Det borde blomstra i källaren och återspegla Rameys vinframställningsfilosofi: mindre ny ek för att framhäva livlig frukt och mineralitet.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.