Julens smaker är i centrum på Spritmuseum

Utställningen “En kryddad jul” på Spritmuseum är en väldoftande utställning om historierna bakom julens kryddor och hur de funnit sin plats vid julbordet men även om julölen och snapsen, glöggen och vår älskade julmust. Vackra fotografier av Edvard Koinberg pryder väggarna.

Varför använder vi så många kryddor i julens drycker? Vilket syfte har kryddorna haft och hur doftar de? Fram till och med  13 januari 2020 visas utställningen “En kryddad jul” som berättar historierna bakom julens drycker och hur de funnit sin plats vid julbordet. Visste du att julölen har sina anor så långt bak som till 900-talet då vikingarna fyllde sina dryckeshorn med kryddad öl? Eller att glöggen blev en jultradition redan på 1800-talet och brännvinet har kryddats i århundraden? Och vår älskade julmust har en ohotad ställning på det svenska julbordet.

Besökare har möjlighet att dofta på ett tjugotal kryddor och smaksättare och stämningsfull julmusik fyller rummet.

Väggarna är klädda med fotografen Edvard Koinbergs måleriskt vackra bilder av örter, bär och frukter som hör julen till. Koinberg är en av våra främsta fotografer av växtliv och trädgård med mer än 20 år i branschen.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.