8 fantastiska skärgårdskrogar du inte vill missa!

Hör vågorna klucka mot solvärmda bryggor. Njut av goda måltider och god dryck i Skärgården i sommar. Här är Vinsiders favoriter just nu!

Bullandö Krog

Med det centrala läget nära Stavsnäs ligger den klassiska Skärgårdsdestinationen Bullandö Krog som drivits av krögarna Julle Ljunggren och Magnus Johansson i snart 20 år.
Här kan man sitta i aftonsolen och njuta av härlig mat tillagad av fina råvaror och ta del av den mest omfattande dryckeslistan i hela Stockholms Skärgård.

Hit kommer man ofta tillbaka då den stora altanen inbjuder till långa och trevliga måltider blickandes ut över det idoga båtlivet som ger en härligt maritim inramning. Från midsommar fram till skolstarten kommer man dessutom kunna njuta av musikunderhållning med både liveband på helgen och lite lugnare akustiska kvällar mitt i veckan.

www.bullandokrog.se

Bockholmen Hav & Restaurang

Bockholmen Hav & Restaurang ligger i Stockholms innerskärgård vid Bergshamra endast 15 minuters färd från city och kan vara Stockholms närmsta skärgårdsupplevelse.
Tillräckligt nära för att snabbt och enkelt ta sig hit, men också tillräckligt långt bort för att komma ifrån stadens stress.

I en avslappnande skärgårdsmiljö, i en gammal grosshandlarvilla från sent 1800-tal, har man skapat en levande restaurang och mötesplats för såväl långfärdsseglare som finanskryssare och landkrabbor. Här umgås och trivs alla utan förbehåll.

Inspirationen till maten kommer från de rena skandinaviska smakerna vi alla älskar, från minnen av mormor till en nyfikenhet på Fellini’s medelhav.

www.bockholmen.com

Ingmarsö Krog

På Ingmarsö Krog nordväst om Vaxholm, pittoreskt beläget vid vattnet med vacker terrass, kan man sitta i solen och känna havets kluckande lugn.

Här tillagas maten med största omsorg och inte sällan kommer råvarorna från det egna trädgårdslandet eller den lokala fiskaren, samtidigt som skogen förser kockarna med svamp, bär och vilda örter. Menyn ändras löpande under sommaren och till maten finns ett stort utbud av viner.

Hit tar man sig med Vaxholmsbåt eller med egen båt. Här kan man lägga till vid den egna bryggan och koppla bort storstadens stress i rogivande skärgårdsmiljö.

www.ingmarsokrog.com


Motorverkstan Bistro & Bar

Sommaren 2018 blir femte året som Motorverkstan Bistro & Bar på Djurö drivs i regi av livsnjutaren och Djuröälskaren Anders Andersson.
Huvudhuset har en rik historia som faktisk motorverkstad och omvandlades till krog av de förra ägarna i början på 2000-talet.

Här serveras man närproducerad och kvalitativ mat med fokus på lokala fisk- och skaldjursrätter och man uppmuntras att ta långa luncher i gott sällskap som övergår i middagar med kaffe och avec. Om vädret är som det ska sitter ni i solen på den nybyggda uteterassen och njuter av skärgården i all sin prakt. Kommer ni med egen båt tar hamnkapten emot och har ni väldigt trevligt kanske han låter er ligga över natten…

www.motorverkstan.se

Fjäderholmarnas Krog

På vackra och orörda Fjäderholmarna, endast en kort båtresa från Nybrokajen eller Gamla Stan i centrala Stockholm, ligger huvudstadens närmaste skärgårdsrestaurang Fjäderholmarnas Krog.

Detta är destinationen för den som vill ha mest möjliga skärgårdsupplevelse med minsta möjliga restid.

Fjäderholmarnas Krog serverar bland annat svenska fisk- och skaldjursklassiker i lugnande miljö och hamn-baren är ett av Stockholms Skärgårds allra självklaraste vattenhål. Dessutom arrangeras här både konferenser, events och whiskey-provningar. Och varför inte testa det egna ölet från Fjäderholmarnas Bryggeri?

www.fjaderholmarnaskrog.se


Svartsö Krog

På den moderna bistron Svartsö Krog krånglar man inte till det i onödan.
Här, i ytterskärgården mellan Möja och Ljusterö, ligger fokus på okomplicerad mat, dryck och service med tumregeln att alla tre ska hålla högsta kvalitet.

Menyn varierar beroende på kockens inspiration och man använder i stor grad närproducerade råvaror men toppar gärna med exotiska inslag.

Utöver maten erbjuder Svartsö Krog spännande naturliga viner från småskaliga europeiska producenter samt öl från nordiska mikrobryggerier.

Lägg till vid deras egna brygga och njut av den goda maten och dryckerna i fantastisk natur.

www.svartsokrog.se


Dykarbaren

Sedan 1998 drivs Dykarbaren på Sandhamn av Jeanette Florin tillsammans med hennes vapendragare John Bergström.

Namnet kommer av att matsalen användes som teorisal för en lokal dykarskola på 80-talet och hit strömmar ortsbor och besökare varje sommar för att njuta av maten och dryckerna, blickandes ut över folket som flanerar upp och ner längs promenaden.
Vinlistan håller hög klass och här får man förutom havets läckerheter alltid den klassiska Clubsandwichen eller burgaren som mättar efter en dag till sjöss.

På kvällarna lever lokalen upp med skön musik och den kunniga personalen i baren jobbar intensivt med att servera drinkar. Dykarbaren är en institution på Sandhamn man absolut inte får missa.

www.dykarbaren.se

 

Finnhamn krog

När båten lägger till vid Finnhamns brygga och du kliver av är dagen din. Rakt fram ligger krogen med en av skärgårdens vackraste takbarer med en 250 m2 stor terrass.

Här finns något för alla och mitt i den storslagna skärgårdsidyllen hittar du öns lanthandel, vandrarhem, bastu och stugby. Njut av en promenad över ön, ta ett dopp från klipporna och avsluta dagen på krogen som i år har ny köksmästare. Nytt för i sommar är Finnhamns foodtruck, som serverar mat med spanska influenser.

Inled kvällen med en fördrink i kvällssolen på krogens takbar. Gå sedan vidare till matsalen och avnjut en middag från den dynamiska à la carte-meny där smørrebrøden har fått ersätta förrättslistan. Kombinera din meny med hemkryddad snaps, närproducerat öl och viner gjorda med respekt för vår planet.    

www.finnhamn.se

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.