8 fantastiska skärgårdskrogar du inte vill missa!

Stockholms skärgårdskrogar är verkligen något helt unikt. Hör vågorna klucka mot solvärmda bryggor. Njut av goda måltider och god dryck i Skärgården i sommar. Här är Vinsiders favoriter just nu!

Här kommer våra favoriter bland skärgårdskrogarna

Bullandö - när man letar hamnnära skärgårdskrogar
Bullandör är en av Värmdös mest klassiska skärgårdskrogar på byggan till Bullandö marina. Så antingen innan eller efter maten kan man också strosa runt på bryggorna och titta på alla fantastiska båtar.

Bullandö krog – när vi letar skärgårdskrogar i hamnen 

Med det centrala läget nära Stavsnäs ligger den klassiska Skärgårdsdestinationen Bullandö Krog som drivits av krögarna Julle Ljunggren och Magnus Johansson i snart 20 år.
Här kan man sitta i aftonsolen och njuta av härlig mat tillagad av fina råvaror och ta del av den mest omfattande dryckeslistan i hela Stockholms Skärgård.

Hit kommer man ofta tillbaka då den stora altanen inbjuder till långa och trevliga måltider blickandes ut över det idoga båtlivet som ger en härligt maritim inramning. Från midsommar fram till skolstarten kommer man dessutom kunna njuta av musikunderhållning med både liveband på helgen och lite lugnare akustiska kvällar mitt i veckan.

www.bullandokrog.se

För bra för att vara skärgårdskrog - Bockholmen
En av Stockholms bättre restauranger är också en skärgårdskrog, med sin magiska plats i lilla värtans vatten är det nästan många som glömmer bort att bockholmen nås bäst med båt.

Bockholmen Hav & Restaurang

Bockholmen Hav & Restaurang ligger i Stockholms innerskärgård vid Bergshamra endast 15 minuters färd från city och kan vara Stockholms närmsta skärgårdsupplevelse.
Tillräckligt nära för att snabbt och enkelt ta sig hit, men också tillräckligt långt bort för att komma ifrån stadens stress.

I en avslappnande skärgårdsmiljö, i en gammal grosshandlarvilla från sent 1800-tal, har man skapat en levande restaurang och mötesplats för såväl långfärdsseglare som finanskryssare och landkrabbor. Här umgås och trivs alla utan förbehåll.

Inspirationen till maten kommer från de rena skandinaviska smakerna vi alla älskar, från minnen av mormor till en nyfikenhet på Fellini’s medelhav.

www.bockholmen.com

Ingmarsö krog - Skärgårdskrogar norr om Vaxholm
En fantastisk krog lite norr om Vaxholm

Ingmarsö Krog

På Ingmarsö Krog nordväst om Vaxholm, pittoreskt beläget vid vattnet med vacker terrass, kan man sitta i solen och känna havets kluckande lugn.

Här tillagas maten med största omsorg och inte sällan kommer råvarorna från det egna trädgårdslandet eller den lokala fiskaren, samtidigt som skogen förser kockarna med svamp, bär och vilda örter. Menyn ändras löpande under sommaren och till maten finns ett stort utbud av viner.

Hit tar man sig med Vaxholmsbåt eller med egen båt. Här kan man lägga till vid den egna bryggan och koppla bort storstadens stress i rogivande skärgårdsmiljö.

www.ingmarsokrog.com

Motorverkstan, skärgårdens coolaste krog
När motorverkstan öppnade i en gammal verkstad så blev det snabbt en av stockholms skärgårds stora snackisar. Sedan dess har restaurangen varit väldigt populär.

Motorverkstan Bistro & Bar

Sommaren blir sjunde året som Motorverkstan Bistro & Bar på Djurö drivs i regi av livsnjutaren och Djuröälskaren Anders Andersson. Motorverkstan har under de senaste åren kvalificerat in som en riktig klassiker när man letar efter skärgårdskrogar.
Huvudhuset har en rik historia som faktisk motorverkstad och omvandlades till krog av de förra ägarna i början på 2000-talet.

Här serveras man närproducerad och kvalitativ mat med fokus på lokala fisk- och skaldjursrätter och man uppmuntras att ta långa luncher i gott sällskap som övergår i middagar med kaffe och avec. Om vädret är som det ska sitter ni i solen på den nybyggda uteterassen och njuter av skärgården i all sin prakt. Kommer ni med egen båt tar hamnkapten emot och har ni väldigt trevligt kanske han låter er ligga över natten…

www.motorverkstan.se

Stockholms närmaste skärgårdskrog - Fjäderholmarns krog
När man kommer tilll Fjäderholmarna passerar man rökeriet och går till krogen. Här har man både en fantastiskt matupplevelse samt kanske närskärgårdens bästa utsikt.

Fjäderholmarnas Krog – stans närmaste bland skärgårskrogar

På vackra och orörda Fjäderholmarna, endast en kort båtresa från Nybrokajen eller Gamla Stan i centrala Stockholm, ligger några av huvudstadens närmaste skärgårdskrogar, bland annat Fjäderholmarnas Krog.

Detta är destinationen för den som vill ha mest möjliga skärgårdsupplevelse med minsta möjliga restid.

Fjäderholmarnas Krog serverar bland annat svenska fisk- och skaldjursklassiker i lugnande miljö och hamn-baren är ett av Stockholms Skärgårds allra självklaraste vattenhål. Dessutom arrangeras här både konferenser, events och whiskey-provningar. Och varför inte testa det egna ölet från Fjäderholmarnas Bryggeri?

www.fjaderholmarnaskrog.se

Gastronomi i skärgården, Svartsö skärgårdskrog
När svartsö öppnade som sin krog i skärgården så var det en välkomnat inslag med deras höga ambition och leverans av superkvalitet.

Svartsö Krog

På den moderna bistron Svartsö Krog krånglar man inte till det i onödan.
Här, i ytterskärgården mellan Möja och Ljusterö, ligger fokus på kvalitativ mat, dryck och service med tumregeln att alla tre ska hålla högsta kvalitet.

Menyn varierar beroende på kockens inspiration och man använder i stor grad närproducerade råvaror men toppar gärna med exotiska inslag.

Utöver maten erbjuder Svartsö Krog spännande naturliga viner från småskaliga europeiska producenter samt öl från nordiska mikrobryggerier.

Lägg till vid deras egna brygga och njut av den goda maten och dryckerna i fantastisk natur.

www.svartsokrog.se

Skärgårdskrogen Dykarbaren på Sandhamn
En av skärgårdens mest kända krogar, Dykarbaren.

En klassiker bland Skärgårdskrogar – Dykarbaren

Sedan 1998 drivs Dykarbaren på Sandhamn av Jeanette Florin tillsammans med hennes vapendragare John Bergström.

Namnet kommer av att matsalen användes som teorisal för en lokal dykarskola på 80-talet och hit strömmar ortsbor och besökare varje sommar för att njuta av maten och dryckerna, blickandes ut över folket som flanerar upp och ner längs promenaden.
Vinlistan håller hög klass och här får man förutom havets läckerheter alltid den klassiska Clubsandwichen eller burgaren som mättar efter en dag till sjöss.

På kvällarna lever många skärgårdskrogar upp, men få gör det på samma sätt som Dykarbaren. Här har de skön musik och den kunniga personalen i baren jobbar intensivt med att servera drinkar. Dykarbaren är en institution på Sandhamn man absolut inte får missa.

www.dykarbaren.se

 

Skärgårdskrogen på Finnhamn

Finnhamn krog – skärgårdskrogar

När båten lägger till vid Finnhamns brygga och du kliver av är dagen din. Rakt fram ligger skärgårdskrogen med en av skärgårdens vackraste takbarer med en 250 m2 stor terrass.

Här finns något för alla och mitt i den storslagna skärgårdsidyllen hittar du öns lanthandel, vandrarhem, bastu och stugby. Njut av en promenad över ön, ta ett dopp från klipporna och avsluta dagen på krogen som i år har ny köksmästare. Nytt för i sommar är Finnhamns foodtruck, som serverar mat med spanska influenser.

Inled kvällen med en fördrink i kvällssolen på takbaren som anses bäst bland skärgårdskrogar. Gå sedan vidare till matsalen och avnjut en middag från den dynamiska à la carte-meny där smørrebrøden har fått ersätta förrättslistan. Kombinera din meny med hemkryddad snaps, närproducerat öl och viner gjorda med respekt för vår planet.    

www.finnhamn.se

Läs även våran guide till Stockholms bästa uteserveringar

Läs även våran guiden till Stockholms bästa vinbarer

1 kommentar

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.