Fantastiska skärgårdskrogar du inte vill missa!

Stockholms skärgårdskrogar är verkligen något helt unikt. Hör vågorna klucka mot solvärmda bryggor. Njut av goda måltider och god dryck i Skärgården i sommar. Här är Vinsiders favoriter just nu!

Här kommer våra favoriter bland skärgårdskrogarna

Bullandö - när man letar hamnnära skärgårdskrogar
Bullandör är en av Värmdös mest klassiska skärgårdskrogar på byggan till Bullandö marina. Så antingen innan eller efter maten kan man också strosa runt på bryggorna och titta på alla fantastiska båtar.

Bullandö krog – när vi letar skärgårdskrogar i hamnen 

Med det centrala läget nära Stavsnäs ligger den klassiska Skärgårdsdestinationen Bullandö Krog som drivits av krögarna Julle Ljunggren och Magnus Johansson i snart 20 år.
Här kan man sitta i aftonsolen och njuta av härlig mat tillagad av fina råvaror och ta del av den mest omfattande dryckeslistan i hela Stockholms Skärgård.

Hit kommer man ofta tillbaka då den stora altanen inbjuder till långa och trevliga måltider blickandes ut över det idoga båtlivet som ger en härligt maritim inramning. Från midsommar fram till skolstarten kommer man dessutom kunna njuta av musikunderhållning med både liveband på helgen och lite lugnare akustiska kvällar mitt i veckan.

www.bullandokrog.se

För bra för att vara skärgårdskrog - Bockholmen
En av Stockholms bättre restauranger är också en skärgårdskrog, med sin magiska plats i lilla värtans vatten är det nästan många som glömmer bort att bockholmen nås bäst med båt.

Bockholmen Hav & Restaurang

Bockholmen Hav & Restaurang ligger i Stockholms innerskärgård vid Bergshamra endast 15 minuters färd från city och kan vara Stockholms närmsta skärgårdsupplevelse.
Tillräckligt nära för att snabbt och enkelt ta sig hit, men också tillräckligt långt bort för att komma ifrån stadens stress.

I en avslappnande skärgårdsmiljö, i en gammal grosshandlarvilla från sent 1800-tal, har man skapat en levande restaurang och mötesplats för såväl långfärdsseglare som finanskryssare och landkrabbor. Här umgås och trivs alla utan förbehåll.

Inspirationen till maten kommer från de rena skandinaviska smakerna vi alla älskar, från minnen av mormor till en nyfikenhet på Fellini’s medelhav.

www.bockholmen.com

Ingmarsö krog - Skärgårdskrogar norr om Vaxholm
En fantastisk krog lite norr om Vaxholm

Ingmarsö Krog

På Ingmarsö Krog nordväst om Vaxholm, pittoreskt beläget vid vattnet med vacker terrass, kan man sitta i solen och känna havets kluckande lugn.

Här tillagas maten med största omsorg och inte sällan kommer råvarorna från det egna trädgårdslandet eller den lokala fiskaren, samtidigt som skogen förser kockarna med svamp, bär och vilda örter. Menyn ändras löpande under sommaren och till maten finns ett stort utbud av viner.

Hit tar man sig med Vaxholmsbåt eller med egen båt. Här kan man lägga till vid den egna bryggan och koppla bort storstadens stress i rogivande skärgårdsmiljö.

www.ingmarsokrog.com

Motorverkstan, skärgårdens coolaste krog
När motorverkstan öppnade i en gammal verkstad så blev det snabbt en av stockholms skärgårds stora snackisar. Sedan dess har restaurangen varit väldigt populär.

Motorverkstan Bistro & Bar

Sommaren blir sjunde året som Motorverkstan Bistro & Bar på Djurö drivs i regi av livsnjutaren och Djuröälskaren Anders Andersson. Motorverkstan har under de senaste åren kvalificerat in som en riktig klassiker när man letar efter skärgårdskrogar.
Huvudhuset har en rik historia som faktisk motorverkstad och omvandlades till krog av de förra ägarna i början på 2000-talet.

Här serveras man närproducerad och kvalitativ mat med fokus på lokala fisk- och skaldjursrätter och man uppmuntras att ta långa luncher i gott sällskap som övergår i middagar med kaffe och avec. Om vädret är som det ska sitter ni i solen på den nybyggda uteterassen och njuter av skärgården i all sin prakt. Kommer ni med egen båt tar hamnkapten emot och har ni väldigt trevligt kanske han låter er ligga över natten…

www.motorverkstan.se

Stockholms närmaste skärgårdskrog - Fjäderholmarns krog
När man kommer tilll Fjäderholmarna passerar man rökeriet och går till krogen. Här har man både en fantastiskt matupplevelse samt kanske närskärgårdens bästa utsikt.

Fjäderholmarnas Krog – stans närmaste bland skärgårskrogar

På vackra och orörda Fjäderholmarna, endast en kort båtresa från Nybrokajen eller Gamla Stan i centrala Stockholm, ligger några av huvudstadens närmaste skärgårdskrogar, bland annat Fjäderholmarnas Krog.

Detta är destinationen för den som vill ha mest möjliga skärgårdsupplevelse med minsta möjliga restid.

Fjäderholmarnas Krog serverar bland annat svenska fisk- och skaldjursklassiker i lugnande miljö och hamn-baren är ett av Stockholms Skärgårds allra självklaraste vattenhål. Dessutom arrangeras här både konferenser, events och whiskey-provningar. Och varför inte testa det egna ölet från Fjäderholmarnas Bryggeri?

www.fjaderholmarnaskrog.se

Gastronomi i skärgården, Svartsö skärgårdskrog
När svartsö öppnade som sin krog i skärgården så var det en välkomnat inslag med deras höga ambition och leverans av superkvalitet.

Svartsö Krog

På den moderna bistron Svartsö Krog krånglar man inte till det i onödan.
Här, i ytterskärgården mellan Möja och Ljusterö, ligger fokus på kvalitativ mat, dryck och service med tumregeln att alla tre ska hålla högsta kvalitet.

Menyn varierar beroende på kockens inspiration och man använder i stor grad närproducerade råvaror men toppar gärna med exotiska inslag.

Utöver maten erbjuder Svartsö Krog spännande naturliga viner från småskaliga europeiska producenter samt öl från nordiska mikrobryggerier.

Lägg till vid deras egna brygga och njut av den goda maten och dryckerna i fantastisk natur.

www.svartsokrog.se

Skärgårdskrogen Dykarbaren på Sandhamn
En av skärgårdens mest kända krogar, Dykarbaren.

En klassiker bland Skärgårdskrogar – Dykarbaren

Sedan 1998 drivs Dykarbaren på Sandhamn av Jeanette Florin tillsammans med hennes vapendragare John Bergström.

Namnet kommer av att matsalen användes som teorisal för en lokal dykarskola på 80-talet och hit strömmar ortsbor och besökare varje sommar för att njuta av maten och dryckerna, blickandes ut över folket som flanerar upp och ner längs promenaden.
Vinlistan håller hög klass och här får man förutom havets läckerheter alltid den klassiska Clubsandwichen eller burgaren som mättar efter en dag till sjöss.

På kvällarna lever många skärgårdskrogar upp, men få gör det på samma sätt som Dykarbaren. Här har de skön musik och den kunniga personalen i baren jobbar intensivt med att servera drinkar. Dykarbaren är en institution på Sandhamn man absolut inte får missa.

www.dykarbaren.se

 

Skärgårdskrogen på FinnhamnInled kvällen med en fördrink i kvällssolen på takbaren som anses bäst bland skärgårdskrogar.

Finnhamn krog – skärgårdskrogar

När båten lägger till vid Finnhamns brygga och du kliver av är dagen din. Rakt fram ligger skärgårdskrogen med en av skärgårdens vackraste takbarer med en 250 m2 stor terrass.

Här finns något för alla och mitt i den storslagna skärgårdsidyllen hittar du öns lanthandel, vandrarhem, bastu och stugby. Njut av en promenad över ön, ta ett dopp från klipporna och avsluta dagen på krogen som i år har ny köksmästare. Nytt för i sommar är Finnhamns foodtruck, som serverar mat med spanska influenser.

Inled kvällen med en fördrink i kvällssolen på takbaren som anses bäst bland skärgårdskrogar. Gå sedan vidare till matsalen och avnjut en middag från den dynamiska à la carte-meny där smørrebrøden har fått ersätta förrättslistan. Kombinera din meny med hemkryddad snaps, närproducerat öl och viner gjorda med respekt för vår planet.    

www.finnhamn.se

 

Lidö är ett naturreservat, mitt i Roslagen.

Lidö Värdshus

”Med vårt genuina intresse för mat och service vill vi sätta Lidö Värdshus på kartan som en av skärgårdens trevligaste krogar. Lidö är den perfekta skärgårdsön för dig som vill njuta av god mat och dryck – antingen för att fira semester, bröllop, födelsedagar eller konferera. 
Lidö är ett naturreservat, mitt i Roslagen, som förenar de bästa delarna av skärgården. Här hittar ni stränder, kobbar, klippor, härliga promenadstråk, en bondgård, ett värdshus med skärgårdsinspirerad meny, gästhamn med 50 båtplatser, café och toalett/dusch. Här bor ni i en härlig miljö med närhet till havet. Ni kan både njuta av lugnet och hitta på aktiviteter som passar hela familjen”. 

 

Restaurang Varvet

Mitt på Högmarsö varv, i en verkstadsbyggnad från sekelskiftet eller strax före, ligger Restaurang Varvet. Här och på kajen utanför serveras varje sommar Tomas Diederichsens (Årets kock 2011) tolkning av svensk sommar, med influenser från när och fjärran. Här hittar du en koncis och charmig vinlista, med både säkra kort och glada överraskningar. Varvet har öppet för lunch 12–15 och middag från 17. Baren är öppen hela dagen med sköna spritzar, utvalda snacks och en hel rad olika gin & tonics. 
På Varvet på Högmarsö är det helg hela semestern, med livemusik på måndagar, vinproving på tisdagar och ostron och bubbel varje onsdag.  

Furusund Värdshus

I Stockholms norra skärgård finner du Furusund Värdshus med tillhörande konferensanläggning, gästhamn samt hamnkrog. Här, precis vid sundet och farleden, kan du njuta av hänförande utsikt, personlig service och fantastisk mat och dryck.
I den nyrenoverade matsalen finns plats för hundra gäster samt ytterligare trettio i den anslutande barloungen. I köket är Mattias ”fredagskocken” Larsson kreativ ledare. I restaurangen flödar ljuset in genom panoramafönstren, de franska dörrarna står öppna och gränsen mellan ute och inne blir knappt märkbar. Onsdag–lördag spelas live-musik under hela sommaren. Skärgårdsbåtarna från Stockholm lägger till vid ångbåtsbryggan, ett femtiotal meter från restaurangen.

Strandbaren Idöborg

På Idöborg – den lilla ön nordöst om Nämdö som i över hundra år tillhört familjen Kreuger – öppnar i år krogen Strandbaren Idöborg.
Huvudfastigheten på ön är en imponerande jugendvilla från 1909 som varit uppskattad för bröllop, yogaretreats och konferenser. När man nu har fått klart Strandbaren har man dessutom skapat en otrolig miljö intill havet.Restaurangen drivs idag av Mats Öijvall, med ett förflutet i skärgården både från Sandhamn och Utö som nu får chansen att förverkliga en gammal dröm genom att kombinera bastu, bar, kafé och restaurang på en ny destination i skärgården. Till sin hjälp har han Tim Widgar från Kung Carls bakficka och jazzklubb, som garanterar både grymma drinkar och livemusik på byggan varje onsdag.
Oskar Evertsson har hand om köket och Jonas Hållén håller i kajakuthyrning, utflykter, swimrun och open water-simning.

Bistro Sågen

Bland kabeltrummor, plankor, traktorer och korrigerad plåt får man njuta av vår kära kökschef och skärgårdskock Lenas mat. Balanserade smaker, närhet till producent och ”något för alla” är den röda tråden i köket.
På menyn har det lokalodlade och småskaliga en stor roll och vi är stolta över vårt nära samarbete med duktiga leverantörer från örarna omkring. Klassikerna Planka och vår lyxiga Räkmacka finns alltid på menyn bland våra andra, mer årstidsknutna rätter. I öl kranen finns Värmdö Bryggeris lager och som ett friskt alkoholfritt alternativ har vi Värmdö Musteris mousserande Äppelmust.
Hos oss på Bistro Sågen är alla varmt välkomna, året runt. Under sommaren har vi öppet varje dag, höst och vår helgöppet och under vintern öppet alla fredagar.

 

Läs även våran guide till Stockholms bästa uteserveringar

Läs även våran guiden till Stockholms bästa vinbarer

1 kommentar

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.