Ordna fest med Amerikansk BBQ

Grilla och barbecue är inte samma sak. Det förstnämnda är något svenskar gör i trädgården så fort vädret tillåter. Det senare är både en metod, en utrustning och ett verb – kanske till och med en livsstil. Vi tar det från början:

The Swedish Way

En vanlig klotgrill må ha ett lock, men metoden är generellt öppen och går inte ut på att smaksätta maten med rök. En stor del av tillagningen sker med direkt värme, det vill säga över en bokstavligen glödhet värmekälla.

När man grillar tillagas maten på några minuter på hög värme, ofta över 200 grader lite beroende på vilken del av grillen som nyttjas. Eftersom det går undan så fungerar grillning bra för mört, rött kött, kotletter av fläsk och lamm, hamburgare, korv, fisk, skaldjur och grönsaker.

The American Way

Barbecue, däremot, handlar om tillagning under lång tid på låg värme i en sluten kammare. Detta ger köttet en trådigare och väldigt mör konsistens samtidigt som den långa tillagningen gör at t smakerna får tid att verkligen sätta sig. Det är därför marinering är så viktigt och ger sådan effekt vid amerikansk BBQ.

Glöden befinner sig i ett separat rum och det är bara röken och indirekt värme som omger maten och tillagar den, ungefär som i en svensk rök.

Temperaturen där köttet (för det är oftast kött) tillagas kan vara 100 grader eller till och med lägre. Tillagningen får gärna pågå i timmar.

Att använda sig av olika typer av trä när man grillar är också en rolig och annorlunda metod som definitivt sätter prägel på smaken. Här kan man experimentera med allt från en nötig smak av pekanträ till en tydlig whiskysmak från lagringsfat av ek. Äppelträ ger därutöver en väldigt fruktig och ”amerikansk” touch på köttet.

Att utöver detta även ha rätt utrustning – eller ”gear” – till hands är något amerikaner är kända för att inte slarva med. Det underlättar dessutom för dig som vill testa BBQ för första gången. Ett tips är att vända sig till svenska Professional Secrets (www.professionalsecrets.se) där man finner alla nödvändig tillbehör samt övriga tips för en lyckad grillkväll.

Glaze” – inte längre en gåta

För den som undrat över vad fenomenet ”Glaze” kommer av så förklarar skillnaderna ovan en del. Vi är många, ofta konfunderade svenskar som upptäckt att man inte kan pensla en sockerstinn marinad/sås på en köttbit på en traditionell grill. Det tar bara sekunder innan sockret brinner upp och bildar ett svart, osmakligt lager på maten.

Men att använda generöst med tjockflytande Glaze (se recept nedan) som smaksättning går däremot utmärkt med indirekt värme i en barbecue över längre tid.

Barbecue på din grill

Det går att ställa till med en barbecue även om man inte har utrustningen med samma namn. Så här gör du enklast med framgång:

  • Använd en grill med lock. Om lock saknas får du nog nöja dig med att grilla på svenskt vis.
  • Använd indirekt värme. Ha glöden på ena sidan och det som ska tillagas på den andra.
  • Låt det ta tid. Sätt igång långt innan gästerna kommer. Räkna med en tillagningstid på minst två timmar.
  • Smaksätt med rök. Tillför bitar med färsk ved med god smak till glöden. Till exempel hickory, men äpple och al går också bra.
  • Stryp syretillförseln. Med mindre syre kommer veden att pyra utan att brinna. Det är den röken du vill åt.
  • Välj rätt kött. Det ska vara hårt arbetande muskler med bindvävnad och insprängt fett som genom långsam tillagning bryts ner och blir saftigt och smakrikt kött. Till exempel revbensspjäll, bringa, högrev, med flera.

Professional Secrets gör proffsens köksredskap tillgängliga för alla som älskar att laga mat. De har tagits fram av kockar i nära samarbete med formgivare och uppfyller de hårda krav som ställs i ett professionellt kök. 

Skriv ut recept
Amerikansk Glaze på lönnsirap och bourbon
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Maträtt Buffé, Huvudrätt
Portioner
Maträtt Buffé, Huvudrätt
Portioner
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Instruktioner
  1. Blanda samtliga ingredienser i en kastrull.
  2. Koka upp och låt sjuda sakta tills glazen tjocknat.
  3. Pensla på maten upprepade gånger.
Dela det här receptet
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.