Streetfood för alla! Sebastian Schauermann samlar vegansk snabbmat i ny kokbok

Äntligen är Sebastian Schauermanns nya kokbok ute! I Vegansk Snabbmat – Streetfood för alla bjuds vi på recept som inspirerar, delvis hämtade från hans snabbmatskedja Taku-Taku. Intervju och recept, varsågoda!

Vad roligt med en ny bok! Hur många har det hunnit bli? Och varför ville du göra den här?

Tack, jättekul att den äntligen släpps.

Det här är min femte bok men min första med inriktning på helt vegansk mat. Idén kom sig naturligt efter att jag startat veganska snabbmatskedjan Taku-Taku för drygt ett år sedan. I nya boken Vegansk Snabbmat – Streetfood för alla har jag plocket med några av restaurangens storsäljare samt flera av de populära såserna. Med hjälp av tips på hur du kan laga god vegansk mat snabbt hoppas jag fler vill få in mer grönt i sin vardag. Jag är så glad att Johanna Kullman, redaktör på Norstedts, gillade idén att göra bok av saken.

Var fick du inspirationen från och alla recept?

Jag inspireras mest på resor då jag alltid ser till att prova lokal streetfood. Det är genom gatans mat det enkla – ofta geniala kan hittas. Naturligtvis inspireras jag även i min vardag via olika bloggar, härliga Instagramprofiler samt genom tidningar och mat-tv.

Självaste konceptet till Taku-Taku och boken med enkla recept och tips på god vegansk mat har jag bland annat sett delar av i utvecklingen i Los Angeles och Bay Area samt södra USA. Där blandas ofta många olika matstilar och kulturer till ett homogent koncept. Exempel som är kul är korean Tacos, Indian Tacos och Vietnamesisk/cajun, Asian/italian mm.

Händer det att man jobbar med ett recept/maträtt men tillslut inser att det här kommer inte bli bra?

Haha! Ja, det måste få hända för att man ska våga. Men efter 30 i år som kock händer det mer sällan nu för tiden. Jag tror att jag utvecklat en magkänsla om vad som kommer att funka kommersiellt och som ett sjätte sinne vilken trend som komma skall. Och det bästa, hitta de godaste smakerna till det!

Hur ser dina egna matvanor ut?

Jag äter allt, men basen är alltid grönsaker. När jag väljer Animalier så gör jag det med omsorg och helst vilt som gör minst klimatavtryck. För mig är mer vegansk mat en förutsättning för en klimatförbättring i framtiden. Med den här boken vill jag få fler människor att äta mer grönt oftare. Jag upplever att hindret för många är att man inte vet vad man skall göra och hur. I nya boken, Vegansk Streetfood,  får man inspiration och handfasta tips till enkla och snabba veganska recept.

Har du alltid haft ett intresse för mat och när förstod du att du skulle jobba med det?

Det tror jag. Från min barndom på 70- och 80-talet har jag med mig att all mat lagas från grunden. Vilket också var en förutsättning för den vegetariska kost som mamma lagade. Där grodde intresset för matlagning, smaker och råvaror och jag testade mig fram redan i tidig ålder. Och därav valde jag just Kockskolan för att ta intresset vidare, och på den vägen är det.

Om man inte riktigt känner att man är hemma i köket, men ändå vill, vad ska man göra då?

Slappna av och prova dig fram. Du kommer att göra misstag i början, det ingår och det har jag också gjort många gånger. Men träning ger färdighet. Ta också hjälp av kokböcker

Vad tror du om trenden kring snabbmat och vegansk mat i synnerhet?

Vi ser ju en tydlig trend att folk äter mer ute. Och de flesta vill eller kan inte äta på finkrog varje gång. Som ett resultat blir just casual eating större och större och vegansk mat blir allt vanligare i det här segmentet. Än så länge ökar det mest i Stockholm, kanske tack vare Taku-Taku som öppnat fyra restauranger på bara ett år. Men jag ser en tydlig trend att fler eftersöker växtbaserad mat fast man inte nödvändigtvis är vegan.

Vad händer mer i höst?

Nu när boken är släppt hoppas jag att ännu fler lagar grönt och vill äta mer grönt på restaurang. Samtidigt satsar jag nu  på att utveckla konceptet ytterligare och öppna fler Taku-Taku-restauranger under hösten. I samband med boken blir det också en hel del intervjuer i TV, radio och poddar som jag hoppas ska få ännu fler att göra gott för vår planet och äta mer grönt.

Planer på någon ny bok?

Ja, det finns alltid planer på böcker. Det är otroligt givande och roligt. Inget är klart ännu utan det är mest tankar och idéer, men jag hoppas kunna arbeta vidare med Norstedts och utveckla fler idéer där klimatsmart mat är i fokus.

 

Skriv ut recept
Kimchi fritters. kimchi, salladslök, sötpotatis & ssämsås
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Portioner
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200°C. Blanda sötpotatis, kimchi, kikärtsmjöl, maizena, miso, 2 av salladslökarna och sesamolja i en bunke. Smaka av med salt och låt smeten vila 10 min innan du börjar steka.
  2. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna på medelvärme. Passa så de inte bränns, rör runt då och då. Låt dem rosta tills de börjar fålite färg och doftar. Häll över dem på en tallrik och dem svalna.
  3. Dipp: Blanda frön med ssämsås, sirap, soja och citronsaft i en skål.
  4. Klicka ut smeten i matskedsstora högar i en stekpanna med mycket olja på näst högsta värmen. Forma snabbt smeten till önskad form. Vänd plättarna när de fått en jämn och krispig yta.
  5. Lägg upp samtliga fritters på en plåt med bakplåtspapper och pensla lite av dippen på varje. Kör in plåten i ugnen i 5 min för att få en skön glaze på dem.
  6. Ta ut, strö på resten av salladslöken och servera med extra dipp.
Receptanteckningar

Du kan göra fritters av i princip alla möjliga slags grönsaker – det blir alltid gott. Riv eller hacka grönsakerna och blanda med en mjölbaserad smet. Vilket mjök du använder är upp till dig, men kikärtsmjöl binder bra och ger dessutom extra protein. Stek i rikligt med olja för att få den där krispiga, nästan friterade ytan.

Dela det här receptet
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.