Fredagsdrinken – Hampus Thunholms signaturdrink

Okej, ibland ligger man lite efter och det kan vi verkligen säga att vi gör med den här drinken… Den här rackaren skulle egentligen passat bättre förra veckan eftersom den har med vecka 43 att göra. Och nu är vi i vecka 44. Men vi kör på.

Under Week 43 by Licor 43 har Hampus Thunholm, flerårig vinnare av Årets Bartenders’ Choice Awards, tagit fram en signaturdrink för veckan. Hampus är mest känd för att ha varit med och drivit den legendariska stjärnkrogen Fäviken, men också Svartklubben i Åre, Berns, L’avventura och Spesso.

Vad är viktigt att tänka på när man blandar kaffedrinkar hemma?

Jag ser ofta att många gör felet att använda på tok för mycket alkohol i drinkarna. Många gör till exempel en Irish Coffee på sex eller sju centiliter whiskey, vilket tar död på kaffesmaken. När jag själv blandar kaffedrinkar gör jag det på max fyra centiliter..

Vad tycker du är det mest förekommande misstaget som görs när det gäller att blanda kaffedrinkar?
Att man höftar för mycket och använder för varmt kaffe direkt på kall is. Det är jätteviktigt med proportioner så att läsa recept och följa noggrant är ett bra tips. När jag gör drinkar så väger jag alltid allting på gram, för att det är då det blir som bäst.

Du har tagit fram en signaturdrink för Week 43 by Licor 43, berätta lite om hur du har tänkt kring den.

Ja precis, man skulle kunna säga att det är en ljummen väldigt stor hot shot, eller en ljummen Irish Coffe. Men med sötman från Licor 43 då såklart. Hela tanken kring drinken är lyfta fram kaffet och vaniljlikören som den perfekta match det är. För denna drink hänger allt på temperaturen, eftersom om kaffet är för varmt så försvinner den goda smaken av Licor 43. Därför ska signaturdrinken helst serveras ljummen, omkring 42 grader varm. Med tanke på att det är en likörbaserad drink så har jag också valt att inkludera lakrits. Dels för att det enligt mig bidrar till ett torrt avslut i gommen. Salt är en otrolig smakhöjare, därför har jag också valt att salta grädden.

Cheers!

Receptet och den snygga bilden är lagligt snodda av Nigab.

Fler drinkar hittar du här: Fredagsdrinken!

Skriv ut recept
Fredagsdrinken - Hampus Thunholms signaturdrink
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Maträtt Dryck
Portioner
Maträtt Dryck
Portioner
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Instruktioner
Receptanteckningar
  1. Gör lakritssockret genom att koka upp vatten med socker och lakritspulver. Låt sedan svalna.
  2. Koka kaffet och låt svalna till omkring 42 grader. Blanda sedan Licor 43, kaffe, lakritssocker och irländsk whiskey.
  3. Servera drinken i ett coupeglas, toppa med lättvispad grädde och strö en nypa flingsalt över grädden.
Dela det här receptet
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.