Fussili med tomat, basilika och karljohanssvamp

Pasta alla Norma är ett av Italiens mest kända pastarätter, dels för att den är så god men också för att den är en central del i Ettore Scolas kultfilm ”Fula, skitiga och elaka”.

Normalt använder man aubergine istället för karljohanssvamp, men som ni förstått är ingenting heligt för mig. Vill ni var paragrafryttare går det bra att byta ut svampen till motsvarande mängd aubergine. Jag använde mig av en färdig ekologisk Toscansk tomatsås från ITGO när jag lagade det här men ni kan såklart koka en egen på passerade tomater, lök och vitlök.

/ Sebastian Schauermann

Skriv ut recept
Fussili med tomat, basilika och karljohanssvamp
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Maträtt Huvudrätt
Kök Italienskt
Portioner
portioner
Maträtt Huvudrätt
Kök Italienskt
Portioner
portioner
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Instruktioner
  1. Om du gör egen tomatsås, börja med den först då en Italienare kokar sina minst i 30 min (helst flera timmar på svag värme).
  2. Börja med att svetta löken och vitlöken i olivolja på svagvärme. När löken är glansig och lite glasartad samt mjuk tillsätter du tomaterna. Räkna med ca 3 dl till 4 personer.
  3. Smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Tillsätt basilikan när tomatsåsen är klar.
  5. Sätt på rikligt med pastavatten i en stor kastrull och salta efter smak.
  6. Vi som gillar bra kvalitet och att det skall gå undan tar helt enkelt och öppnar en burk och värmer den i en kastrull, när den kokar drar vi den av spisen och tillsätter basilikan.
  7. Stek karljohanssvamp i rikligt med olivolja tills den har släppt mycket av sin vätska och har fått fin färg. Plocka upp den ur stekpannan och låt den rinna av på ett hushållspapper.
  8. Släng ner pastan i det kokande vattnet och koka den enligt anvisningarna på paketet eller till önskad konsistens. ”Al dente ” är en smaksak även för Italienare och inget måste.
  9. Däremot så häller man sällan av pastan utan lyfter upp den med en hålslev eller en pastagaffel direkt till kastrullen med pastasås och vänd runt detta så att det kommer med lite pastavatten som ger smak och reder såsen lite grann samt gör den lite krämigare. Släng i svampen och servera direkt som den är eller med lite riven Pecorino. Egentligen skall det vara en ost som heter Ricotta Salata men den har jag aldrig sett i Sverige.
Dela det här receptet
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.