När köttet bakas med en smörig rub med örter, citron och kapris blir det både saftigt och smältande mört. Särskilt om du låter det vila innan servering.
Lammstek med varmt örtsmör
Portioner 0
Ingredienser
- 2 kg lammstek med ben
- kg eller 1.3 benfri lammstek
- 2 msk Arla® Svenskt Smör
- 2 hackade vitlöksklyftor
- 1 msk hackad färsk rosmarin
- 1 rivet skal av citron
- 2 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 100 g Arla® Svenskt Smör
- 1 stor hackad vitlöksklyfta
- 1 msk hackad färsk rosmarin
- 1 dl hackad bladpersilja
- 1 rivet skal av citron
- 2 msk hackad kapris
- 2 hackade sardellfiléer
Instruktioner
- Sätt ugnen på 250°. Smält smöret och blanda med vitlök, rosmarin, citronskal, salt och peppar. Bred blandningen runtom steken och lägg den i en ugnssäker form eller långpanna. Stek i mitten av ugnen ca 10 min. Sänk värmen till 150° och fortsätt steka till 60° innertemperatur, ca 1 ½ tim. Ta ut steken och låt vila.
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Skär steken i skivor och servera med det varma örtsmöret.
Anteckning
Serveringsförslag: Servera gärna med kokt färskpotatis och primörer,t ex späda morötter, sockerärter och salladslök.
Tack till Arla för recept och bild!