Stekt hjärtsallad med valnötter och champinjoner

Hjärtsallad kallas även för gemsallad och kommer som små salladshuvuden med krusiga och krispiga blad. De passar alldeles utmärkt att gratinera i ugn, steka eller grilla. Salladen har en lite nötig smak i sig själv som passar perfekt med salt och lite syra från citronsaft. Champinjoner, valnötterna och solroskärnorna får steka i lite sirap för en skön sötma som vägs upp av kryddblandningen i kött- & grillkrydda.

Hjärtsallad

Salladen går under många namn men är också känd som gemsallad eller babysallad. Man brukar räkna med ett halvt salladshuvud per person och hjärtsallad säljs ofta i par om två stycken. Hjärtsallad är en väldigt tålig sallad som håller länge, och passar sig lika väl i en sallad som tillagad. Salladen har en härlig krispighet och ganska neutral smak. Är också väldigt vanlig i de asiatiska köken.

Bra att veta

Både salladsbladens lite hårdare mitt och tunnare blad är väldigt goda, så försök att få med en balanserad del av båda när du använder bladen. Om du strimlar salladen med kniv, strimla åt rätt håll så du i varje strimla har med både ytterkant på blad och den krispiga mitten. Håll gärna salladen fuktig med en blöt släng, har hjärtsalladen kroknat så lägg den iskallt vatten en timme eller två så återfår den sin spänstighet.

Hur använder man hjärtsallad

Bortsätt från vårt härliga recept nedan så är det väldigt gott att använda salladsbladen som assietter och lägga mat i bladen. Getost eller gruyère är goda tillbehör till. Här hittar du fler recept.

När man stekar hjärtsallad så är det bra att tänka på följande. De yttersta bladen kan du skala av och spara till en sallad. Sedan vill vi gärna dela salladshuvudena i klyftor. Ha i rikligt med smör eller olja i pannan och stek dem snabbt på hög värme. Servering kan göras på olika vis, men det är alltid gott med en dressing som du ringlar över.


Skriv ut recept
Stekt hjärtsallad med valnötter och champinjoner
Votes: 1
Betyg: 5
You:
Betygsätt detta recept!
Maträtt Huvudrätt
Kök Vegetarisk
Portioner
Votes: 1
Betyg: 5
You:
Betygsätt detta recept!
Instruktioner
  1. Knäpp bort stammarna från champinjonerna och skiva dem upp svampen. Stek i olivolja och mjölkfritt margarin på medelhög, till hög värme tills de fått fin färg och är lite krispiga. Undvik låg värme eftersom de blir sladdriga då. När de i princip är klara tillsätter man valnötter, solroskärnor, sirap och kött- & grillkrydda. Rör snabbt om och ställ åt sidan.
  2. Gör biffar av formbar färs och stek i mjölkfritt margarin. Färsen är redan kryddad så man behöver inte krydda den ytterligare om man inte vill.
  3. Dela hjärtsallad på mitten och ringla över olivolja. Salta med mediterranean sea salt eller flingsalt. Stek i mjölkfritt margarin på medelhög värme. De ska få en gyllenbrun färg. Avsluta med lite citronsaft och eventuellt mer salt.
  4. Lägg upp salladen på ett fat, lägg på blandningen av nötter och champinjon och lägg till bitar av soltorkad tomat. Servera med biffarna. Klart!
Receptanteckningar

Tack till by Derin för recept och foto. Här finns också fler recept från vinsider.se 

Dela det här receptet
1 kommentar
  1. Hej!
    Supergott med salladsreceptet! Det kommer att bli en stående repris hos mig. Skippade dock honungen, och då oxå citronen, men tillsatte lite lite äppelcidervinäger eftersom jag kör LCHF.
    Serverade med revbensspjäll.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.