Nu kliver vinboxen in i finsalongerna

Att vara lite fyrkantig kan ha sina fördelar och vinboxen förtjänar ett gott rykte. Hållbarhet och lägre pris är två relevanta skäl att välja vin på låda.

”Tetraförpackningen ger intryck av vardagsvara. Rent allmänt tror jag att kunderna har samma uppfattning och föredrar en festlig glasflaska framför en pappkartong.” Orden kommer från Gabriel Romanus, Systembolagets dåvarande vd, i en intervju om kartongvinerna i DN 1985. Ja, han hade väl både rätt och fel. Rätt i att kartongförpackningen kanske inte är så festlig men fel i hur vi tog emot den. Istället för att förakta vinboxen har vi öppnat våra famnar och välkomnat den – och inte bara på vardagar.

Systembolaget försökte in i det sista stoppa den nya boxen. Man trodde att det skulle finnas hälsorisker med de billigare och lättillgängligare förpackningarna. Men EU höll inte med. 1996 kom därför det första bag-in-box-vinet – Le Cep Merlot – in i beställningssortimentet. Det varma mottagandet från kunderna var som att öppna en kran och det lite billigare vinet hittade snabbt sin målgrupp – snart var vinet också en del av det fasta sortimentet. Idag dricker vi drygt 103 miljoner lådvin i Sverige. Det är mer än hälften av vår totala vinkonsumtion. 

Ja, vinboxen har tagit plats i vår vardag och våra alkoholvanor har förändrats. Kanske har vi blivit mer kontinentala? Och det är långt ifrån bara Sverige som har anammat det nya formatet. På den globala vinmarknaden ökar försäljningen av bag-in-box-viner med 6 procent varje år. I Kina har försäljningen av vin sexdubblats under de senaste åren. Och boxens många fördelar har mognat även hos vinkonnässörer och i traditionella vinländer som till exempel Frankrike, särskilt sedan förpackningen har utvecklats och hållbarheten har kunnat förbättras. En kritisk faktor är nämligen rätt luftfuktighet och temperatur under transporten. Trasiga kartonger är och har varit ett annat problem.

Med den nya tiden har vi etablerat ett nytt synsätt på förpackningar. Hållbarhetsaspekten har blivit viktig och för boxen är det ingen match att konkurrera med glasflaskor. Det är helt enkelt mycket lättare att transportera och bidrar till att sänka utsläppen av koldioxid. Men på Systembolaget tror man inte att det är vårt förhållningssätt till klimatet som bäddat för boxens framgång. Snarare är det, det faktum att den helt enkelt är praktisk att använda. Vi svenskar är ju praktiskt lagda. Och älskar att dricka vin.

Text: Eva Rydinger

Hur länge håller en vinbox egentligen?

Beträffande hållbarheten på boxviner menar Systembolaget att en oöppnad box med rött vin håller ca 10 månader från tappdatumet. För rosé- och vitt vin gäller ca 8 månaders hållbarhet. En öppnad en box med rött vin kan hålla så länge som 6 veckor om den förvaras i kylskåp. För ett rosé- och vitt vin är siffran något lägre – 3-4 veckor. Om boxen förvaras i rumstemperatur blir hållbarheten hälften så lång.

Varför är vin på box billigare än på flaska?

Det huvudsakliga skälet är att leverantörernas kostnader för transporter, hantering och för själva förpackningen är lägre för boxar och det visar sig på slutpriset. Det är som med produkter – stora förpackningar blir billigare än mindre.

3 skäl varför du ska hälla upp boxvin på en karaff

  1. Smaken! Tillsatsen av svavel är större i vinbox än i buteljerat vin. Vädra ur en del av detta genom att hälla på karaff.
  2. Utseendet! Förpackningar på bordet känns sällan särskilt festligt.
  3. Koll på läget! Det är lätt hänt att krana upp lite för mycket… Med karaff får du koll på hur mycket du serverar.
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.