8 viner från lanseringen av små partier 26 april – John Woxberg tipsar om viner

John Woxberg, dryckesskribent på Vinsider och sommelier till vardags på At Six i Stockholm.  Han startade sin bana på Systembolagets butik Flygstaden i Halmstad och utbildade sig därefter till Sommelier på Restaurangakademien. 2018 tävlade han i SM för Sommelierer.

26 april är det ny lansering av små partier hos Systembolaget. Vinsiders expert John Woxberg har provat dem, betygsatt och valt ut sina favoriter!

Små Parti 26/4

 

Bodega Garzón

Garzón Albariño Single Vineyard 2018

En Bodega som är belägen i södra delarna av Uruguay på över 160 meter över havet och nära turistparadisen Punta del Este i södra Uruguay där det är väldigt bra jordmån och terroir för att odla vin av högkvalité. Vinproducenten har över 1000 små vingårdar runt om kust området vilket ger dem möjlighet att ta nytta av landets alla olika klimat så som mesoklimat, makroklimat och mikroklimat vilket ger producenten möjlighet att få allt av den bästa frukten. Detta vinet kommer från en Single Vineyard vilket innebär att det är en enskild vingård som står för karaktären och uttrycket här. Vinet har smak och doft av stenfrukt som nektarin, persika, citrus, päron, lime och med en distinkt mineralkaraktär som avslut. Vinet är friskt och fräscht med en krispig och läskande syra som håller upp hela vinet. Ett vin man definitivt vill ha i sitt glas under sommaren.

Pris: 240:-
Inköpt antal flaskor: 360
92 VP
Art.Nr: 99351

 

Nyetimber

Nyetimber Blanc de Blanc 2010

Bubblande vinerna i England blir allt bättre för varje år. Denna Vintage från 2010 gjort på 100% Chardonnay är heller inget undantag utan levererar en hög kvalité. Nyetimber förfogar över 170 hektar vingårdar från de bästa lägena i West Sussex. Nyetimber betyder rakt av nytt hus och var en av de första egendomarna som började odla vin i södra England. Vinet har smak och doft av biroche, jäst, nougat, citrus, gula äpplen, päron, grapefrukt, vanilj samt mineral. Hög syra i vinet med en medel fyllighet och kropp där allt sitter ihop.

Pris: 599:-
Inköpt antal flaskor: 420
94 VP
Art.Nr: 92804

 

Joseph Drouhin

Joseph Drouhin Puligny Montrachet “Chalumaux” Premier Cru 2014

Vit Bourgogne av näst högsta kvalité i form av en Premier Cru som levererar en extremt hög och bra kvalité. Årgången för vit bourgogne 2014 har blivit uppskriven som en av de allra vassaste. Här är det producenten Joseph Drouhin som står för vinet vilket, är en väletablerad producent och som får räknas till en av de bättre i Bourgogne och i Côte Beaun. Vinerna är biodynamiska och odlas nu av fjärde generationen. Vinet har smak och doft av delikat och en generös balanserad fatkaraktär, gula äpplen, citrus, grapefrukt, lime, nötter, smör, lätt nyrostade popcorn, gräddigt och med massvis av mineral. Stort vin med en stabil och hög syra med en medel och lite därtill stor kropp och fyllighet. Går definitivt att lagra lång tid framöver.

Pris: 729:-
Inköpt antal flaskor: 240
95 VP
Art.Nr: 96351

 

Domaine Gaston Huet

Domaine Huet Le Mont Demi-sec 2017

En av de mest kända och anrika producenterna från Loiredalen och byn samt appellationen Vouvray. Företaget grundades 1928 av grundaren Gaston Huet och producenten jobbar helt biodynamiskt sedan 1980 då Noël Pinguet införde detta. Det är inte bara i vingårdarna det är biodynamisk odling utan även i deras källare där allt sker naturligt och all jäst är också helt naturlig.Vinet är även ekologiskt. Källarna är nergrävda långt ner till kritgrunden där det är 100% luftfuktighet och där temperaturen alltid ligger runt 10 grader vilket är idealiskt när det kommer till att lagra vin länge. Detta vinet är gjort på 100% Chenin Blanc druva vilket också är den kändaste vita druva i just denna regionen. Vinet har smaker av honung, äpple, vita blommer, vått ylle, citrus och med massa mineralitet. Vinet har en hög syra med cirka 20 gram restsötma per liter, men tack vare den distinkta höga syran så blir vinet aldrig kladdigt och obalanserat.

Pris: 395:-
Inköpt antal flaskor: 240
93 VP
Art.Nr:96076

 

Adelsheim Vineyard

Adelsheim “Staking Claim” Chardonnay 2015

Vineriet grundades 1971 av David Adelsheim och har specialiserat sig på att odla högklassiga viner gjorda på Pinot Noir och Chardonnay som visar och karaktäriserar Oregons terroir och jordmån från just Chehalem Mountains som ligger i och tillhör Willamette Valley. Vinet visar upp en härlig karaktär med bra syra och en stor kropp och fyllighet där fathateringen är snyggt integrerat med frukten i vinet. Vinet har en smak och doft av bland annat fat, gula äpplen, tropisk frukt som ananas, citronmassa, apelsin zest, kardemumma, vanilj och våt sten med massa mineralitet.

Pris: 339:-
Inköpt antal flaskor: 360
92 VP
Art.Nr: 91175

 

Logan Wines

Logan Weemala Pinot Noir 2017

Vineri som grundades 1997 i Australien och i New South Wales nära Sydney och i vindistriktet Orange och Mudgee. Båda dessa områden är så kallade “Cool Climate” områden som har svala nätter och morgnar som är idealiskt och viktigt för att odla världens känsligaste och svårodlade druva Pinot Noir. Druvan kan bara växa på svala områden runt om i världen och är därför ofta beskriven som väldigt “terroir” driven. I Mudgee finns det en jordmån som består av en majoritet av vulkanisk jordmån då det är ett område som ligger på ett område där det en gång i tiden varit en aktiv vulkan. Vinet har smak och doft av fat, jordgubbar, hallon, ljusa körsbär, vilda blommor, örter, kanel, mörka bär. Vinet är extremt prisvärt och om man är precis som jag själv och fullkomligt älskar Pinot Noir skall man lätt bunkra upp med allt från 6 till 12 flaskor och servera under sommaren gärna 14 grader svalt.

Pris: 139:-
Inköpt antal flaskor: 7200
91 VP
Art.Nr: 95005

 

Adelsheim Vineyard

Adelsheim ”Breaking Ground” Pinot Noir 2015

Vineriet grundades 1971 av David Adelsheim och har specialiserat sig på att odla högklassiga viner gjorda på Pinot Noir och Chardonnay som visar och karaktäriserar Oregons terroir och jordmån från just Chehalem Mountains som ligger i och tillhör Willamette Valley. Vinet visar upp ett snyggt register med hög fräsch syra och med en medelstor kropp och fyllighet där vinets frukt aromer är i bra balans med fatkaraktären. Vinet har smak och doft av bland annat fat, jordgubbar, hallon, mörka björnbär, kakao, stjärnanis, mörka körsbär, kryddor, vita blommor. Vinet kan lagras också så något man kan sitta och hålla på ett tag i sin vinkällare.

Pris: 359:-
Inköpt antal flaskor: 360
93 VP
Art.Nr: 90657

 

Alfiero Boffa

“Muntrivé” Barbera d´Asti Alfiero 2015

Boffa familjen har odlat vin i flera generationer ända sedan 1800-talet men började först buteljera under egen etikett 1961. Det var Alfiero Boffas pappa Nello som lade grunden för verksamheten och planterade deras 15 olika vingårdarna under 30-40 talen. Dessa vinrankorna producerar därför mindre frukt men det de lyckas producera är oftast frukt av extremt bra kvalité. Vinerna lagras på gamla franska fat allt från 1-2 år beroende på vilket vingårdsläge det kommer ifrån. Producenten förfogar idag över 25 hektar vingårdar. Vinet har smak och doft av fat, mörka körsbär, viol, peppar, plommon, blåbär, salvia och tobak och lakrits. Producentens viner klarar dessutom långlagring.

Pris: 189:-
Inköpt antal flaskor: 2400
92 VP
Art.Nr: 92286

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.