Påskens läckerheter!

Kocken Sebastian Schauermann har tagit fram underbart läckra och goda recept till Vinsiders påskbord. Recept som nästan lagar sig själva och ger dig möjlighet att umgås och inte fastna i köket.

Påsk och kyckling hör liksom ihop. Varför det är så finns det många teorier om. Men en sak är säker, runt påsk hemma hos min mamma så börjar hönsen värpa igen och äggproduktionen har full kapacitet. Jag skulle gissa att det är något att fira då ägget också symboliserar liv.

Kyckling på matbordet under påsken förekommer hos många och jag tycker det kan vara en upplevelse. Förutsatt att det är riktigt bra kyckling som har växt upp långsamt, upp mot 70 dagar, och under KRAV-förhållanden på ekologiskt foder samt att de fått picka i sig maskar och frön från den naturliga omgivningen på en gård.

Då får du ett fint och mört kött med en bra textur och som smakar kyckling på riktigt.

Numera finns det en aktör som uppfyller alla mina önskemål och som dessutom börjar synas i de flesta butikerna. REKO kyckling är såklart lite dyrare som det bör vara om mat är producerat på ett riktigt sätt där djuren behandlas med respekt och då kan bonden också få rätt betalt.

I år kommer påsken sent vilket är bra för mig som gör recept, för då får jag möjlighet att använda mig av de första primörerna såsom gotländsk sparris, ramslök och rädisor.

Här firar jag påsken med ett kyckling­recept med svenska primörer och som är så enkelt att du kan njuta av familjens sällskap istället för att stå i köket.

Dessutom provar jag den lättrökta SALMA-laxen till en busenkel förrätt.

Glad påsk!

Text: Sebastian Schauermann
Foto: Derin Sunneson

Fixa den vackra dukningen

Indiska Porslin 39–299 kr/del, salladsbestick 199 kr, bordsduk 299 kr, löpare 149 kr,  kökshanddukar 79 kr, servettringar 49 kr, påskägg 79 kr, äggkoppar (elefant) 99 kr, skål med lock 149 kr och ljusstakar 279 kr. indiska.com

Le Creuset Gjutjärngryta fr 1 609 kr, stekpanna med trähandtag fr 1 849 kr, salt- och pepparkvarn 299–420 kr, serveringsfat 649 kr, minigryta 269 kr, rödvinsglas (4-pack) 669 kr och vattenglas (4-pack)  669 kr. lecreuset.se

GodDryck No 1 Goda Bubblor, Nr 1959, 89 kr GodDryck No 2 Goda Bubblor Rosé, Nr 1969, 89 kr

 

Skriv ut recept
Hel ugnsrostad kyckling med sparrissallad och smashed potatoes
Votes: 1
Betyg: 5
You:
Betygsätt detta recept!
Maträtt Huvudrätt
Kök Svenskt
Portioner
portioner
Votes: 1
Betyg: 5
You:
Betygsätt detta recept!
Receptanteckningar

Recept: Sebastian Schauermann
Foto: Derin Sunneson

Dela det här receptet
Skriv ut recept
Lätthalstrad rökt SALMA-lax med ramslök, rädisor, dijondressing och furikake
Votes: 1
Betyg: 5
You:
Betygsätt detta recept!
Maträtt Förrätt
Portioner
portioner
Votes: 1
Betyg: 5
You:
Betygsätt detta recept!
Instruktioner
  1. Slå ihop dressing på 2 msk dijons­enap, 1 tsk vatten och 1 msk olivolja.
  2. I en riktigt het panna så halstrar du hastigt den rökta laxbiten på bara ena sidan tills den får färg.
  3. Gör en Furikake (japansk smakbomb). Rosta 2 msk frön i en medelvarm stekpanna. Tillsätt 1 msk smulade wakamealger och till sist 2 msk rostad lök.
  4. I botten på ett fat lägger du ut lite ramslök och skivade rädisor.
  5. Skiva laxen och drissla över lite dijondressing, plocka några små dillruskor och strö sist över din hemgjorda furikake.
Receptanteckningar

Recept: Sebastian Schauermann
Foto: Derin Sunneson

Dela det här receptet
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.