Ellen Franzén är Nordens bästa sommelier

Vinnaren av Nordic Ruinart Sommelier Challenge 2019 är Ellen Franzén, chefssommelier på Gastrologik. Champagnehuset Ruinarts årligt återkommande tävling hölls 19 aug på Grand Hôtel i Stockholm där 22 toppsommelierer från Danmark, Norge, Finland och Sverige tävlade i ett blindtest.

19 augusti hölls för femte året i rad finalen av Nordic Ruinart Sommelier Challenge 2019. Årets tävling arrangerades för andra gången i Stockholm, den här gången på Grand Hôtel, där 22 av Nordens bästa sommelier tävlade i ett 40 minuter långt blindtest på fyra utvalda vita viner från olika delar av världen. De fick svara på frågor gällande land, årgång, druvsort, passande mat, serveringstemperatur och lagringstid.

Svenska Ellen Franzén, chefssommelier på Gastrologik, tog hem vinsten och den ärofyllda titeln som vinnare av Nordic Ruinart Sommelier Challenge 2019. Priset är en fyradagars studieresa till Champagne och Ruinart tillsammans med övriga vinnare i Ruinart Sommelier Challenge och Frédéric Panaïotis, tävlingens huvuddomare och Ruinarts källarmästare.

– Jag är förvånad oerhört glad! Blindtestet var svårt, en riktig utmaning, men det kändes bra. Jag är en tävlingsmänniska och älskar att vinna. Nu ser jag mycket fram emot resan till Champagne i vår, säger Ellen Franzén.

Ellen som arbetar som chefssommelier på Gastrologik vann även SM i år och nu inom kort laddar hon inför Nordiska Mästerskapen 2019. Ellen tävlade i Ruinart Sommelier Challenge förra året då hon tog en bronsplats.

Årets tävling var fantastisk på alla sätt och vis. Grand Hôtels grandiosa lokaler, den utmärkta maten och servicen samt årets deltagare. Jag är inte förvånad då Nordens sommelierer håller en mycket hög nivå, men trots att de är unga är de mycket skickliga. Jag ser redan fram emot nästa års tävling, säger Frédèric Panaïotis.

Juryn bestod av Fréderic Panaïotis, källarmästare hos Ruinart, Essi Avellan, internationellt känd champagneexpert från Finland, Maya Samuelsson, svensk vinnare i Nordic Ruinart Sommelier Challenge 2016 och driver familjeföretaget Vinkällaren Dryckesutbildningar, Mischa Billing, svensk sommelier och lektor i måltidskunskap samt Kirsi Seppänen, förra årets vinnare av Nordiska Ruinart Challenge.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.