Påskdryck att ställa på påskbordet

I senaste numret av Vinsider tipsar jag om ett par av mina favoriter till påsk. Från Piemonte i Italien och hela vägen till Gotland. Längsvägen stanna vi till i både i Österrike, Ungern och Mariestad.

Och som en extra bonus till Brachetto d´Acqui Braida har vi tagit med ett härligt recept på Pavlova. Så här kommer påskdryck att ställa på påskbordet.

1. Mariestads Påsköl 5,8%
En riktig klassiker som du kan ställa fram på påskbordet utan att skämmas. Tydlig och fyllig smak av malt, apelsin och chokladtoner. Funkar till allt mer eller mindre. 
Pris 19,90 kronor 
Art.nr 1315 
500 ml 
Alkoholhalt 5,8 %
2. The Butcher White Cuvée, 2019
Med en blandning av Grüner Veltliner, Welschriesling och Sauvignon blanc har slaktaren från öst lyckats skapa ett vin som verkligen passar påskmaten eller att sitta och njuta med ett glas i handen i solen. Det är fruktigt och smakrikt. Päron, honung, krusbär och citrus blandas i gommen och det är klunkvänligt. 
Pris 119 kronor 
Art.nr 71739 
750 ml 
Alkoholhalt 13 %
3. Mariestad Påskbrygd Alkoholfri 
Varför göra det svårt för sig? Samma härliga smaker men utan alkohol. Och ibland kan man nästan bli förvånad över hur bra alkoholfri öl är när själva alkoholen som också är en smakbärare saknas. Malt, pomerans och knäck. Serveras till hela påskbordets läckerheter. 
Pris 13,90 kronor 
Art.nr 11940 
330 ml 
Alkoholhalt 0 %
4. Brachetto d´Acqui Braida, 2019 
För exakt tre år sedan upptäckte jag detta vin från Piemonte i Italien. Kärlek vid första klucken och sedan dess har jag alltid en flaska hemma. Läckert, sött och mousserat som passar perfekt till desserten eller att bara dricka som det är. Vuxenjordgubbsdricka, för att sammanfatta det i ett ord som inte ens finns. Men däremot finns det hallon, mandel och rosor i glaset. Bärigt, bubbligt och gott! 
Pris 99 kronor 
Art.nr 6260 
375 ml 
Alkoholhalt 5,5 %

5. Grand Tokaj Szamorodni, 2017 
Sött och perfekt till desserten. Aprikoser, honung, apelsin och saffrans i symbios. 
Pris 129 kronor 
Art.nr 4682 
500 ml 
Alkoholhalt 10 %
6. Wisby Påsköl
Det började med att jag först upptäckte deras julöl och eftersom den tilltalade smaklökarna ville jag prova påskölen. Och den funkade! Med en lätt rostad ton och smaker av malt, sirap, knäckebröd och med kryddighet så slår den ann på alla cylindrar. Varför begränsa den till påskmaten? Kör den till grillen också. 
Pris 20,90 kronor 
Art.nr 1390 
330 ml 
Alkoholhalt 6 %
Recept: Sophie Berlin Foto: Helén Pe
7. PAVLOVA med lättvispad yoghurtgrädde, vaniljglass och rårörda hallon, 4 portioner

3 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk vaniljsocker
Rårörda hallon:
250 g frysta hallon
½ dl strösocker
Saft och skal från 1/3 apelsin
Topping
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl grekisk yoghurt
½ liter vaniljglass av bra kvalitet

Till servering:
250 g färska hallon
Hackade pistaschnötter

Gör så här:
Sätt ugnen på 125°.
Vispa upp äggvitan, tillsätt lite i taget av sockret och vispa kraftigt under tiden, vispa i vinäger och vaniljsocker. Vispa marängen i 2–3 minuter.
Klicka ut 8 runda cirklar på en plåt.
Sätt in plåten i mitten av ugnen och sänk värmen till 100 grader. Grädda i ca 1 ½ timme. 
Låt marängerna kallna på galler.
Tvätta och riv skal från citron och apelsin, pressa ur saften. Rör ihop med socker och hallon.
Vid servering: Vispa grädde fluffigt och vispa ihop med grekisk yoghurt. Klicka gräddfluffet på pavlovorna, kula över glass och ringla över hallonen. Strössla över hackade pistaschnötter. De maränger som blir över håller ca 1 månad i skafferiet om du förvarar det torrt.
GLAD PÅSK!
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.