Prosecco till vardag och fest

Vi svenskar älskar bubbel. Vilket vi inte är ensamma om, men de senaste tio åren har försäljningen av mousserande drycker här i landet tiodubblats! Prosecco är den stora bubblaren som toppar Systembolagets försäljningslistor och som har kommit att utmana den franska champagnen.

Om vi kikar på Systembolagets siffror kan vi konstatera att deras försäljning av mousserande drycker, champagne exkluderat, har gått från cirka fem till 15 miljoner liter det senaste decenniet. En orsak till det är att bubblande drycker inte bara förknippas med fest och flärd. Att dricka cava eller prosecco är snart lika naturligt som att ta ett glas vin på restaurangen, i baren eller på hemmaplan.

Samtidigt som 1990-talet gick över till 2000-tal klev bubbeldryckerna på riktigt in i de svenska folkhemmen. Prosecco ökade i popularitet något senare men då med besked. Hur kommer det sig egentligen att Sverige fattat tycke för den mousserande drycken? En förklaring är troligen vår kärlek till de italienska vinerna. Vi litar helt enkelt även på innehållet i de mousserande flaskorna. Dessutom andas prosecco lite lyx men till ett lägre pris än champagne.

Ett italienskt original

Prosecco är ett populärt dryckesalternativ till mat också. De söta tonerna gifter sig särskilt väl med vår svenska husmanskost, men avnjutes lika gärna likt en kopp kaffe på kafé i trevligt sällskap. Italienarna försöker inte skapa någon ”billigare champagnekopia”, de skapar sina egna original. Prosecco har Italiens högsta kvalitetsklassificering, DOCG, och är ursprungsskyddat. Man jäser i ståltankar istället för flaskor och det är druvan glera ihop med jäsningen som skapar en lätt, bubblig och fruktig dryck.

AC Astoria, i hjärtat av Conegliano Valdobbiadene, grundades 1987 av bröderna Paolo och Giorgio Polegatos och är den enskilt största privata tillverkaren av Prosecco DOCG i Italien. Familjen består av erfarna vinproducenter som med stolthet producerar högkvalitativa produkter i flytande form. Vinmakaren Donato Lanati gör modern prosecco som han jäser vid en lägre temperatur med Astorias egen jästkultur för att få till just den vinkaraktär man önskar.

Säg hej till rosé prosecco

Det är ingen tillfällighet att nämnda Astoria valdes till ”Prosecco Winery of the Year ” häromåret vid New York International Wine Competition och många känner till – och tycker om – deras mest exklusiva prosecco, Astoria Valdobbiadene Prosecco Superiore. Ett vin som har fått vila en längre tid på jästen och därför har fått en torrare och fylligare smak.

En dröm för många vinälskare är en kombination av två populära vinstilar – prosecco och rosé. Med den vetskapen har Astoria skapat Rosé Extra Dry. Ett vin som har tagits emot med öppna armar och som har fått lovord för sin unika smak och vackra design. Vi pratar ju uteslutande om innehåll när vi värderar ett vin, men i det här fallet är även ytan en framgångsfaktor. Rosé proseccons flaska är speciellt framtagen och designad exklusivt för Astoria och innehållet i flaskan skapas av solmogna druvor från kullarna i Val del Brun Estate.

För att knyta ihop påsen. Prosecco har klivit in på den svenska marknaden med stormsteg. Det är ett faktum att av alla mousserande viner – som champagne, cava och crémant – är det prosecco som säljs mest. Och inte bara i Sverige, det är en högst internationell trend som garanterat har kommit för att stanna.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.