Regionsguiden – Emilia-Romagna

Ingress:

Vinerna från regionen Emilia-Romagna förtjänar mer uppskattning än de fått hittills anser Jerker ”Vinbonden” Arrhenius trots konkurrensen från närliggande Piemonte, Veneto och Toscana. Följ med Vinbonden till ännu en spännande vinregion.

Regionen Emilia-Romagna ligger längre norrut än man kanske först tror, till och med norr om Toscana, som vi ofta uppfattar som en norditaliensk region. Norr om Emilia-Romagna ligger Lombardiet och Veneto och i öster kan du ta ett dopp i Adriatiska havet.

En region – två kulturer
Namnet Emilia-Romagna består av två delar, Emilia och Romagna, och de skiljer sig åt väsentligt. Vid kusten i sydost ligger Romagna, som dominerats av Kyrkostaten som 1870 fick namnet Vatikanen. Romagna har ett tydligt romerskt matarv med olja, vin, fårosten pecorino och fisk.

Följer man den mer än tvåtusen år gamla huvudleden Via Emilia i nordvästlig rikting når man snart Emilia, med ett större langobardiskt inflytande och en kost baserad på smör, nötkött och komjölksost. Langobarderna var en germansk stam som utvandrade till Italien år 568 och erövrade stora delar av den italienska stöveln. Riket var som störst under 700-talet.

Till skillnad mot Romagna har Emilia styrts av ett fåtal rika familjer. Befolkningen menar att detta gett Emilia ett finare kök, med flera högkvalitativa matprodukter såsom parmaskinkan och parmesanosten, som egentligen heter Parmigiano-Reggiano. Även när det gäller gästfriheten ser invånarna stora skillnader mellan regionens två delar.

– Om du följer Via Emilia och stannar för att be om något att dricka får du vatten i Emilia och vin i Romagna, säger ett av regionens talesätt. Dessutom finns en vass slutknorr: ”Om du får betala för vinet vet du att hamnat i Rimini”, regionens klassiska turistort.

Nio provinser
Totalt finns nio provinser i regionen, av vilka fem ligger i Emilia och fyra i Romagna. Mest vin produceras i provinsen Ravenna i Romagna och därefter kommer provinserna Reggio Emilia och Modena i Emilia. Dessa tre provinser står för två tredjedelar av regionens totala vinproduktion.

I Emilia-Romagna finns ett tjugotal DOP, den högsta klassen i det nya appellationssystemet. DOP ersätter kategorierna DOC och DOCG. Det nya P:et står för protetta (skyddat) i stället för C som i controllata (kontrollerat). Med ökad konkurrens är det måhända i dag viktigare för EU att skydda sina ursprungsbeteckningar än att kontrollera produktionen.

Rött sött från Emilia
Lambrusco är det mest kända vinet från Emilia-Romagna, döpt efter druvsorten med samma namn. Vinet görs i Emilia (samt i en del av regiongrannen Lombardiet). Många associerar lambrusco med ett rött, sött och pärlande vin även om torra varianter är vanliga.

Var det länge sedan du drack Lambrusco Reggiano Dolce (nr 22310, 59 kr)? Då är det värt att prova igen. Vinet är inte bara gott utan också vackert att se på med sin mörkröda färg och sin skumkrans. Doften är medelstor och bärig med inslag av blåbär och bigarråer. I mun är det smakrikt för att vara bubbel, klart fruktigt och har en liten strävhet. Trots femtiosex gram socker per liter känns det inte överdrivet sött.

Det finns också andra färger på lambruscoviner. På Systembolaget finns ännu ingen lambrusco rosé men väl det vita Lambrusco dell’Emilia Bianco (nr 12434, 59 kr). Detta ljusgula vinet har en stor fruktig och lite blommig doft med inslag av persikor, äpplen och päron. I mun är det sött, saftigt och pärlande. Det är lättare än det röda, helt utan strävhet och känns trots en lägre sötma sötare.

Systembolaget rekommenderar dessa två viner endast som sällskapsdryck, ”då du inte vill servera någon mat”. Bry dig inte om det. Det röda passade exempelvis bra till min förrätt med grönmögelostgratinerade rödbetor. Personligen tar jag gärna grönmögelost på rödbetorna i stället för chèvre eller fetaost. Sötman i rödbetorna och sältan i osten gör att vinet upplevs som mindre sött.

Albana di Romagna
I Romagna görs många bra viner i olika stilar. Typisk för regionen och mycket intressant är druvsorten albana. Den var känd redan på romartiden, omnämns i dokument så tidigt som år 1495 och gav 10 april 1987 upphov till Italiens första vita DOCG, Albana di Romagna.

Druvan är relativt aromatisk och ger torra, halvtorra och söta viner. Dessutom produceras passito och passito riserva med hjälp av torkade albanadruvor. Tack vare torkningen koncentreras allt utom vatten i druvorna. Förutom att passitovinerna innehåller mer socker, är minimikraven högre både för syra och alkoholhalt.

Albana di Romagna Passito (nr 72101, 195 kr för 50 cl) har en vacker färg som ligger mellan orange och bärnsten. I doften har den likheter med det torra. Apelsinskalsolja , persikor och honungstoner. I mun är den söt och eldig. Väl kyld passade den bra till en paj på vildplockade blåbär med vaniljsås.

Image:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.