Zinfandel – Lodi, Kaliforniens identitetsdruva och stolthet

Vinbonden berättar mer om Kalifornien och druvan Zinfandel. Zinfandel har i dag blivit otroligt populärt därför hjälper vi till att berätta vad man kan förvänta sig och varför den är så populär.

zinfandel lodi kalifornien

Zinfandel är i dag druvsorten på allas läppar. Jerker ”Vinbonden” Arrhenius tar ett grepp på denna nygamla druvsort.

Zinfandel är Kaliforniens identitetsdruva och har genom åren blivit sammankopplad med olika druvsorter i Europa, oftast primitivo. DNA-analyser visar dock att den troligtvis är samma som den kroatiska druvsorten crljenak kaštelanski, en av föräldrarna till druvsorten plavac mali.

Till Long Island på USA:s östkust kom den redan i slutet av 1820-talet för att några decennier senare anlända i Kalifornien. Viktiga zinfandelproducenter hittar du i berömda Napa, Sonoma och Mendocino norr om San Fransisco samt i mindre kända områden såsom Madera, Fresno, San Luis Obispo, Kern, Amador och El Dorado.

Lodi är Zinfandel-huvudstaden i världen enligt många. Anledningen är enkel. Vingårdarna där producerar cirka 40 procent av Kaliforniens bästa Zinfandel. Just Zinfandel från Lodi har unika egenskaper som tilltalar många.

Zinfandel lodo
LangeTwins Winery. Foto från Visit Lodi

Det röda guldet

Det sista området klingar verkligen guldrush. På svenska betyder ett eldorado en mytomspunnen plats med guld och andra rikedomar. När guld upptäcks i Kalifornien den 24 januari 1848 strömmade horder av lycksökare till. Bara några få blev rika på guld, men alla behövde mat och dryck.

Att förse hundratusentals nyanlända unga män med vin blev ett alternativt sätt att bygga en förmögenhet. Zinfandel var en av de druvsorter som användes redan då. I dag upplever den en ny guldrush på svenska marknaden. Den boomande stilen är mjuka och mycket fruktiga rödviner som kanske kanske bli inkörsporten till andra kaliforniska viner.

Många svenskar har hittat till de kaliforniska vinerna genom Zinfandel, troligtvis beror detta på att det i dag finns ett så pass stort utbud både i stil och prisklasser. Det finns något för alla; halvtorra bersåviner, till ett publikt fruktigt vin och sedan de mer eleganta och strama.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.