Så bygger du din egna vinkällare under en helg

Det hela startade med en enda liten vinflaska. Och så en till, och en till. Sedan köpte du ett vinställ, åkte runt till olika vingårdar på semester, gick med i en vinklubb och helt plötsligt började alla dina vänner att kalla dig ”sommelieren”. Innan du visste ordet av hade du en vinsamling och du är i behov av en vinkällare. En vinkällare är en investering för dina bästa viner.

Men hur kan du bygga en egen vinkällare med så liten ansträngning som möjligt? Nu ska vi titta på hur man kan bygga en på en ynka liten helg- det är inte så svårt som det låter!

Bygg väggarna

Vi rekommenderar att du bygger väggarna med 2×6-virke istället för 2×4 som oftast används vid byggen inomhus. Anledningen till detta är att det gör att du kan få bättre isolering i väggarna då. Med en 2×6:a kan du lätt på in en E-19 mellan bjälkarna istället för en R-14.

Belysning

Det kommer bli väldigt, väldigt mörkt om du inte har åtminstone en lampa i mitten av taket. Beroende på hur stor din vinkällare kommer att bli kan du komma att behöva mer än en. Eftersom målet är att bli klar på en helg så kan du överväga att helt enkelt sätta en vanlig taklampa i mitten av källaren. Om du har lite tid över eller bara vill att det ska se extra lyxigt ut så kan du använda dig av LED-spotlights.

Om rummet får en del dagsljus kan du sätta in några växter, som kan hjälpa till att reglera luftfuktigheten. Särskilt stora palmer är bra för detta ändamål.

Isolera väggarna och taket

Det är en god idé att isolera väggarna och taket till din vinkällare. Du sparar en hel del pengar på att göra det eftersom luften håller sig sval och du inte behöver använda AC. Du kan läsa mer om hur du isolerar innerväggar här.

Vi rekommenderar att du satsar på minst R-19 för 2×6-väggar och R-30 för taket, förutsatt att du har 2×10-bjälkar. Om du förvandlar en klädkammare eller ett rum i källaren till vinkällare så kan så kallad blow in-isolering också fungera.

Väggarna

Om din vinkällare är i en källare kan du strunta i det här steget, även om vi inte rekommenderar det direkt. Att beklä väggarna med sten eller plywood gör att det är lättare att hålla temperaturen konstant. Plywood gör det också lättare att fästa förvaringskrokar, sätta upp hyllor, och så vidare.

Isolerad dörr

Dörren är ett viktigt steg. Använd antingen en isolerad ytterdörr eller en solid dörr som stoppar varm luft från att komma åt ditt fina vin.

Sista touchen

Om syftet med din vinkällare är att bara ha ett funktionellt förvaringsutrymme och du inte planerar att anordna några vinprovningar eller vistas i rummet någon längre stund så behöver du inte dekorera något nämnvärt.

Men om du vill göra intryck på dina gäster och bli glad varje gång du går in där så kan du verkligen sätta din personliga prägel på rummet. Dekorera efter din personliga smak.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.