Sauvignon Blanc à la Leif Mannerström

Att en god måltid förädlas av en riktigt vällagad sås, det har många fått lära sig av kockarnas kock – Leif Mannerström. På samma sätt kan ett bra vin förhöja smakerna på tallriken och av den anledningen träffar vi Leif en strålande aprildag i Stockholm city, samlade kring en flaska sauvignon blanc som bär hans namn.

Vinsider har stämt träff med Leif Mannerström på Hotel Diplomat i Stockholm, där han gärna bor under sina huvudstadsvistelser. Strax innan mötet dyker både Leif och sonen Sebastian upp som gäster på Nyhetsmorgon i TV4, där de lagar mat tagna ur sin gemensamma och nysläppta bok ”Mannerströms berså”.

– Vad kul att du såg oss på teve. Såg det bra ut? säger Leif och ler. Det gjorde det såklart.

Boken har hämtat sin inspiration från familjens gård i Tvärred utanför Ulricehamn och bygger på mat som med fördel lagas och avnjutes utomhus. För är det något man kan i familjen Mannerström så är det att laga mat! Men hur kommer vinet in i bilden?

– Jag gjorde en resa genom Frankrike och träffade en trevlig person som visade sig vara vinmakare och denne Thierry bjöd in mig till sin vingård Joel Delanuay i Loire. Jag älskar sauvignon blanc och fick frågan att skapa ett riktigt bra Mannerström-vin. Varför inte, tänkte jag.

Känsla och kvalitet

Till skillnad från många andra så kallade kändisviner, där färdiga viner etiketteras med kända profilnamn, har Leif själv varit med under hela processen och blandat vinerna. Vindruvorna är handplockade, dock ej av Leif, och 80 procent av dem kommer från vingårdar i Loire. Övriga 20 procent kommer från druvodlingar i sydvästra Frankrike, för att tillföra lite mer power i vinet.

– Utan att nämna några namn, men det här är inget ”typsikt kändisvin” där personer helt utan kunskaper om mat och vin sätter sitt namn på en flaska och knappt vet vad den innehåller. Det här vinet har skapats av mycket snurr, sniff, smak, spott och brödtugg.

– Det var ett krav från min sida, att ska jag lansera ett vin ska det vara seriöst. Jag vill känna mig stolt över en produkt med mitt namn.

Under samtalet dyker ännu en välbekant kock och upp och slår sig ner runt bordet, Nils Molinder. Nils driver bland annat Wedholms Fisk, Wärdshuset Ulla Winbladh, Melanders Fisk och Ångbåtsbryggan – ett stenkast från Hotel Diplomat – och det är ett sant nöje att lyssna på kockar som pratar mat. Och vin. Passionen, kunskapen, nyfikenheten och glädjen är en glödhet röd tråd i samtalen.

– Nej nu måste vi smaka på vinet med den allvarliga gubben och så ”Sauvignon Blanc”, rakt upp och ner. Flaskan är en lättviktsflaska och skruvkorken är ett medvetet val. Då slipper vinet bli korkskadat och kan lätt packas ner i picknickkorgen.

Ett seriöst allroundvin för mat och mingel

Nu är jag lite partisk, men jag råkar också vara svag för sauvignon blanc-viner. Och den här pinfärska 2018-drycken lär inte göra någon besviken. Det doftar krusbär, citrus, nässlor och sommar ur glaset och smaken är frisk och fruktsyrlig.

– Mm – precis som en sauvignon blanc ska dofta! säger Nils och som den fiskmästare han är hittar han den självklara kopplingen till havets läckerheter.

– Jag älskar pilgrimsmusslor och de kommer att gifta sig utmärkt med det här vinet, liksom skaldjur i allmänhet, inflikar Leif. Ett seriöst allroundvin som även gör sig bra ihop med asiatisk mat eller som en aperitif på verandan.

– Ett jäkla bra och urläckert vin till sommarbuffén det här, säger Sebastian, som smakar vinet för första gången.

Leif tänker långsiktigt med sina viner och har även tankarna på rosé. Något han aldrig kommer att sätta sitt namn på dock är ett boxvin.

– Jag vill inte låta som någon vinsnobb men jag har faktiskt aldrig köpt ett boxvin. Jag vill ha känslan av att öppna en kork eller kapsyl. En box har ingen känsla, sånt vill jag inte hålla på med. Det är som mångas uppfattning att man kan använda ”skit­viner” till matlagning. Allt ska ju in i munnen så självklart bör man ha bra viner även i kastrullerna.

Leif drar sig till minnes ett matlagningsögonblick med Paul Bocuse, en av 1900-talets främsta kockar, då han plockade fram två fina viner. Ett att dricka och ett att hälla i maten.

Det är lunchtid och kockarna har börjat prata fisk. Ett ämne som de själva säger sig gå i spinn på och dagens lunch lutar åt en parmesangratinerad piggvar med vitvinssås och pilgrimsmusslor på Wedholms Fisk. Vad som står på dryckesmenyn lämnar vi åt fantasin, men den som vill öppna en flaska av Leif Mannerströms Sauvignon Blanc får vänta till slutet av maj, då den finns att beställa på Systembolagets beställningssortiment.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.