Vinbondens guide till Tyskland

Ingress:

Vinbonden berättar om lite olika regioner i Tyskland och deras Pinot Noir. Eller Spätburger som den kallas av tyskarna.

Tyskland är världens tredje största producent av pinot noir efter Frankrike och USA. Jerker ”Vinbonden” Arrhenius besöker Tysklands viktigaste vinregioner för att specialstudera denna mytomspunna druvsort och några av dess släktingar.

I Tyskland kallas pinot noir för spätburgunder. Spät betyder sen. Namnet syftar på att det är en sent mognande druvsort från Bourgogne. År 2010 stod den för elva procent av Tysklands 102 197 hektar vinodlingar.
Druvsorten används oftast för att göra ljusa rödviner i en mindre fyllig, torr, frisk och bärfruktig stil. Man kan dock stöta på andra varianter som vitt, torrt mousserande eller väldigt söta, friska och koncentrade dessertviner.
Producenten Manz i Rheinhessen producerade förra året 100 liter av en spätburgunder trockenbeerenauslese, gjord på mycket sent skördade druvor. De extremt höga 20 grammen syra per liter balanserar fantastiskt väl upp de 300 grammen socker per liter. Alkoholen ligger på rimliga sju volymprocent. Vinet är fylligt, sött, mycket frisk och kan troligtvis stå emot även ananas och andra frukter som i vanliga fall är svåra att kombinera med vin.

En tidig burgunder
Spätburgunder har en muterad släkting, frühburgunder. Tyvärr finns bara 260 tyska hektar med denna druvsort. Früh betyder tidig och det är precis vad den är. Frühburgunder mognar tidigt och skördas i normala fall fyra till fem veckor före spätburgunder. Früh återkommer för övrigt i vårt svenska ord frukost, tidig kost.
Rödviner av spätburgunder och frühburgunder har likheter men skiljer sig ändå åt. Frühburgunder är ljusare i färgen och mindre sträv. Den har också en något lägre syra, vilket ger ett sötfruktigare intryck. Jag tycker väldigt mycket om viner gjorda på frühburgunder och jag är inte ensam.
‒ De som odlar frühburgunder kan göra fantastiska viner men druvsorten är inte inne, säger Manuela Liebchen från Tyska Vininstitutet. Hon liknar den vid ett barn då den kräver mycket omsorg, speciellt strax före skörd.

Grå och vit burgunder
Vita viner görs på grauburgunder (pinot gris) och weissburgunder (pinot blanc). De står för 4,6 respektive 4,0 procent av tyska vinodlingar.
Tyskland är världens tredje största producent även när det gäller grauburgunder, efter Italien och USA. Internationellt är den ofta känd som pinot grigio. Weissburgunder är en muterad variant av grauburgunder och känd sedan 1300-talet.

Fyra sorter till
Förutom ovan nämnda druvsorter, som på tyska verkligen heter något med burgunder, inkluderar Tyska Vininstitutet ytterligare fyra druvsorter i kategorin pinotsorter. De totalt åtta tyska sorterna utgör en fjärdedel av tyska vinodlingar.
Schwarzriesling är tyska för pinot meunier, en av de tre stora druvsorterna i Champagne. Inte alls tråkig att prova som ett druvrent stilla rött vin. Chardonnay tror man är en spontan korsning mellan druvsorterna pinot noir och gouais blanc. I Tyska Vininstitutets pinotkategorier finns även små odlingar av den blå sankt laurent och den gröna auxerrois.

Klumppiga viner med restsötma
Tyskarna ser stora skillnader mellan druvsorterna weissburgunder, auxerrois och grauburgunder.
‒ Auxerrois är för mig länken mellan weissburgunder och grauburgunder, säger Markus Klumpp från vinhuset Weingut Klumpp.
Personligen ser jag ofta större skillnad mellan olika husstilar än mellan dessa druvsorter. Klumpps enklare serie med druvrena viner har något högre restsötma än flera andra vinhus. De är dock inte ett dugg klumpiga utan välbalanserade tack var en hög syra. Jag tycker ännu mer om deras något dyrare fatlagrade varianter. Weingut Klumpp grundades av Markus’ föräldrar 1983 och är organiskt certifierade sedan 1996. De vill dock inte lägga för stor vikt vid att de odlar organiskt.
‒ 80 procent av våra kunder köper vinet för smakens skull och för kvalitén, fortsätter Markus. Övriga köper det för att det är organiskt.

Branschen gillar bentorrt
I andra ändan finns hus med extremt låg restsötma. I Ihringen producerar Weingut Heger en serie viner under namnet Dr Heger, alla med under ett gram socker per liter. Dessa viner är verkligen bentorra, mycket friska och egentligen väldigt bra. Många europeiska branschkollegor blir lyriska över dessa viner. Däremot är jag tyvärr inte säker på att de uppskattas av konsumenter i Sverige.
Denna diskrepans mellan branschens preferans för ”så torrt som möjligt” och svenska konsumenters önskan om ytterligare några gram restsötma blir än tydligare hos mousserande viner. Vanlig brut med ett tiotal gram socker per liter dominerar det svenska utbudet medan bentorra – så kallade nolldoserade – mousserande viner är inte alls är lika populära.

Torrt till mat
Även Weingut Franz Keller i Vogtsburg gör viner med mycket låg restsötma. Ägaren Fritz Keller förklarar det med att vinerna är gjorda för den finare gastronomin. Inom ett stenkast från vinkällaren ligger hans hotell, restaurangen Rebstock samt finkrogen Schwarzer Adler med en stjärna i Michelinguiden. Vinlistan är mycket imponerande och fylld med äldre årgångar av franska topproducenter till jämförelsevis låga priser. Keller driver nämligen sedan lång tid även en stor importverksamhet med fokus på Bordeaux och Bourgogne. Fritz är för övrigt ett proffs ut i fingerspetsarna. Vid frukosten går han personligen runt och frågar sina gäster om allt är som det ska. Underbart att se!
Resonemanget att torra viner passar bättre till mat återfinns hos flera tyska producenter. Några pratar om att vinerna måste vara torra för att passa just modern mat.
‒ Torra vita viner passar mycket bättre med dagens mat, säger Arne Bercher på Weinghut Bercher i Baden och menar att den blivit mindre fet, mer raffinerad och lättare med mindre korv, mer fisk och mer grönsaker.

Närheten till Frankrike
Arne är kunnig, tydlig och frispråkig. Han anser bland annat att vinstilarna i Tyskland och i Alsace har bytt plats, framför allt för viner på druvsorterna grauerburgunder och gewürztraminer.
‒ De tyska vinerna har blivit allt torrare medan de från Alsace blivit sötare, berättar Arne. Han tror att det beror på att man i Alsace lägger ett större fokus på nya exportmarknader såsom USA, Japan och Kina där nya vinkonsumenter kan föredra några gram mer restsocker i vinerna.

 
(faktaruta 1/egen ruta)
Tysk pinot
Tyska Vininstitutet inkluderar åtta druvsorter i gruppen pinot. 2010 års odlingsarealer:
Spätburgunder 11 334 ha
Grauburgunder 4 705 ha
Weissburgunder 4 106 ha
Schwarzriesling 2 263 ha
Chardonnay 1 301 ha
St. Laurent 669 ha
Frühburgunder 260 ha
Auxerrois 203 ha

Bildtexter:
Tysk pinot 1 (IMG_7308)
Pinot noir heter spätburgunder på tyska och ger ljusröda, lätta, friska och bärfruktiga viner.
Tysk pinot 2 (IMG_7319)
Nästa generation traktorförare sätts tidigt på plats hos Weingut Manz i Weinolsheim.
Tysk pinot 3A eller 3B (IMG_7357 eller IMG_7376)
Weingut Gröhl har en brant vinodling med vinranksraderna planterade vinkelrätt mot Rhenfloden.
Tysk pinot 4 (IMG_7373)
Feromoner i den lilla bruna behållaren är en teknik att hålla nere både mängden skademaskar i vinodlingen och användandet av mindre miljövänliga bekämpningsmedel.
Tysk pinot 5 (IMG_7413)
Joachim Heger från Weingut Dr. Heger med sina vinodlingar på Ihringer Winklerberg i bakgrunden.
Tysk pinot 6A eller 6B (IMG_7415 eller 7416)
Efter ett besök hos Weingut Bercher i Vogtsburg-Burkheim kan det vara trevligt med ett glas öl och något att äta på en närliggande uteservering.

Extra Titel:

Fakta

Extra Brödtext:

Tyska Vininstitutet inkluderar åtta druvsorter i gruppen pinot.

2010 års odlingsarealer:
Spätburgunder 11 334 ha
Grauburgunder 4 705 ha
Weissburgunder 4 106 ha
Schwarzriesling 2 263 ha
Chardonnay 1 301 ha
St. Laurent 669 ha
Frühburgunder 260 ha
Auxerrois 203 ha

Image:

5 Kommentarer
  1. -8 Kilo i en månad , detta är mitt resultat efter att ha använt thermacuts fat burner, En dag kom jag över video om dessa piller och beslutade att ge det ett försök , rasults är fantastiska , de av er som har problem att gå ner i vikt måste du prova det , jag minns inte URL , men sök på google efter thermacuts fat burner

  2. -8 Kilo i en månad , detta är mitt resultat efter att ha använt thermacuts fat burner, En dag kom jag över video om dessa piller och beslutade att ge det ett försök , rasults är fantastiska , de av er som har problem att gå ner i vikt måste du prova det , jag minns inte URL , men sök på google efter thermacuts fat burner

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.