Vintips – 7 viner från senaste lanseringen av små partier

15 februari var det ny lansering av små partier hos Systembolaget. Vinsiders expert John Woxberg har provat dem, betygsatt och valt ut sina favoriter!

John Woxberg, dryckesskribent på Vinsider och sommelier till vardags på At Six i Stockholm.  Han startade sin bana på Systembolagets butik Flygstaden i Halmstad och utbildade sig därefter till Sommelier på Restaurangakademien. 2018 tävlade han i SM för Sommelierer.

 

Eva Fricke Rheingau Riesling Trocken 2017
Art.Nr: 90037
Friskt och fräscht vitt vin från den skarpa producenten Eva Fricke från Tyskland och området Rheingau. Vinet har smak och doft av bland annat äpple, päron, honung, vit persika, citrus och mineral. Vinet har en hög syra som upplevs nästan lite spritsig precis som bra Riesling ofta gör. Vinet är snustorrt och har en lättare kropp och ganska låg fyllighet.
Pris: 179:-
Inköpt antal flaskor: 900
88 VP
Elisabetta Foradori Fontanasanta Manzoni Bianco 2017
Art.Nr: 96340
Friskt och fylligt vin som har legat 12 månader på akaciafat som gett vinet en fetare textur och fyllighet. Vinet har även genomgått skalmaceration under jäsningen i cementtankar. Området Vigneti delle dolomiti ligger en bra bit norr om Venedig. Vinet har smak och doft av bland annat fat, nougat, vanilj, honung, gula äpple, apelsin, citrus, mineral. Det produceras årligen cirka 20.000 flaskor av vinet.
Pris: 229:-
Inköpt antal flaskor: 600
90 VP
Paracombe Cabernet Franc 2015
Art.Nr: 90175
Det här vinet kommer från Australien och området Adelaide Hills som ligger strax utanför staden Adelaide i Södra Australien. Viner med enbart Cabernet Franc är relativt ovanligt och produceras främst i Loiredalen i Frankrike men finns ju alltid undantag som detta vinet från Australien. Vinet har smak och doft av bland annat fat, svarta vinbär, plommon, mint, eukalyptus, kakao, choklad, nötter och örter. Vinet har en bra balans, mellan sin syra och har en hyfsat stor kropp och fyllighet med juice:iga tanniner. Vinet klarar dessutom av lagring.
Pris: 199:-
Inköpt antal flaskor: 1200
90 VP
Dominio del Aguila “Picaro del Águila” 2016
Art.Nr: 90036
Detta vinet kommer från Spanien och från regionen Kastilien-León och området Ribera del Duero. Här är majoriteten i vinet producerat på Tempranillo druvan. Hela 95% är Tempranillo 3% består av Granaca och sista 2% är från Albillo. Producentens vinmakare som heter Jorge Manzón har bland annat tidigare arbetet hos kult producenten Vega Sicilia i Spanien men även arbetat hos världens mest eftertraktade vinhus från Frankrike och Bourgogne nämligen Domaine Romanée-Conti. Vinet har smak och doft av bland annat; fat, mörka plommon, blåbär, hallon, peppar, mörk choklad och örter. Vinet har en stor och kraftig kropp med hög fyllighet och stora kraftiga tanniner och med en hög syra i bakgrunden. Vinet är fortfarande väldigt ungt och klarar lagring under en lång tid utan problem. Vinet har lagrats på franska fat under 13 månader av dessa faten var det 10% nya franska fat. Druvsorten Tempranillo kallas för Tinto Fino i området Ribera del Duero.
Pris: 299:-
Inköpt antal flaskor: 1200
93 VP
Shafer “One Point Five” 2015
Art.Nr: 99052
Från USA och den super berömda vinregionen Napa Valley kommer detta extremt bra vinet. Vinet kommer från området Stags Leap District som är mindre område och ett AVA (American Vilticulture Area) i Napa Valley. Shafer Vineyards grundades av John Shafer 1972 och så fort sonen Doug Shafer blev färdigutbildad med en gedigen vinmakarutbildning precis som sin pappa John erhållit tidigare under sin karriär har de jobbat tillsammas med Shafer Vineyards. Ett vin som blivit bevis på just det är detta vinet One Point Five, som syftar på en och en halv generation av gemensamt vinmakande. Vinet symboliserar samarbetet mellan John och Doug Shafer, far och son, som jobbat tillsammans på vineriet i över 20 år. Vinet består av 90% Cabernet Sauvignon, 7% Merlot och 3% Malbec. Vinet har smak och doft av bland annat fat, svarta vinbär, cassis, plommon, blåbär, ceder, viol, mörk choklad, kakao, svartpeppar, örter med mineralitet som avslut. Vinet är ungt och klarar lång lagring 10-20 år utan problem. Vinet har en stor kropp och fyllighet med kraftfulla men ändå balanserade tanniner och med en pigg hög syra. Vinet är av extremt hög kvalité och om man har plånboken för att köpa några flaskor av detta vin så skulle jag definitivt rekommendera ett köp.
Pris: 819:-
Inköpt antal flaskor: 360
95 VP
Henschke Keyneton Euphonium 2014
Art.Nr: 90054
Från Australien och området Barossa Valley kommer detta fantastiska vin. Vineriet grundades av Johann Christian Henschke 1861 när han emigrerat från Schlesien i Tyskland till Australien. Under 1900-talet fanns det många vinodlare med tyskt ursprung och influence. Skördarna blev små tack vare de karga jordnarna i området. Detta ledde till att det ena vineriet efter det andra lades ner och tillslut var det enda tyska vinhuset som var kvar just Henschke. Idag drivs vineriet av femte generationen och har erhållit stor kultstatus tack vare årgången 1958 av vinet “Hill of Grace” som kommer från området Eden Valley. Detta vinet har smak och doft av bland annat fat, björnbär, svarta vinbär, ceder, cassis, mörka blå plommon, viol, lakrits, svartpeppar, eukalyptus och örter. Vinet består av en blend av; 57% Shiraz, 26% Cabernet Sauvignon, 12% Merlot och 5% Cabernet Franc. Vinets kropp och fyllighet är stor och generös med behagliga och lena men ändå stora tanniner. Det har en hög och frisk syra. Det lagrades i 18 månader på fransk och amerikansk ek och klarar en längre tids lagring.
Pris: 439:-
Inköpt antal flaskor: 240
94 VP
Boekenhoutskloof “Seven Chairs” Semillon 2016
Art.Nr: 96034
Det här vinet kommer från Sydafrika och Western Cape och från det kända vindistriktet Franschhoek Valley som ligger precis nordöst om Stellenbosch. Under mina 3 veckor i Sydafrika hann jag tyvärr inte besöka denna producenten men jag besökte ifall Franschhoek. Namnet är lite svårt uttala men uttalas så här ; [ boo-ken-how-ts-clauf ].
Historien bakom “Seven Chairs” är att Boekenhout är ett inhemskt Cape Beech-träd högt värderat för att göra fina möbler. Alla olika stolarna på etiketten beskriver de olika stilarna och designerna på stolar som tillverkades och skapades av hantverkare i slutet av 1700-talet och fram till slutet av 1800-talet. Precis som det är ett hantverk att designa möbler från lokala och naturliga källor i form av Cape Beech-trädet anser man på Boekenhoutskloof att det samma gäller även när man producerar ett kvalitéts vin. Stolarna som pryder etiketten är alltså en hyllning till tidigare hantverkarna, där vineriet hittat en inspiration att det inte finns några genvägar till perfektion varken i vinframställning eller inom andra områden heller. Vinet är gjort på Semillon druvan som är en vanlig druva att blanda viner på som i till exempel vit Bordeaux. Vinet har smak och doft av bland annat fat, nougat, mandel, päron, apelsin blommor, kaprifol, citrus och vanilj. Vinet har legat på fransk fat 14 månader bland annat men även en liten tid i betongägg för att få en större kropp och fyllighet med en balanserad syra. Producenten brukar även blanda in en liten andel Sauvignon Blanc innan buteljering men procentsatsen brukar variera men det brukar vara mellan allt från 4-10% beroende på årgång.
Pris: 239:-
Inköpt antal flaskor: 360
92 VP
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.