Vintips från Mats Garb

Vill du vidga dina vyer och sugen på att utforska vad som finns mer hos Systembolaget än det du hittar i butiken? Idag är det betydligt enklare att beställa på systembolaget.se och möjligheten till hemkörning finns snart i hela landet. Annars beställer du direkt till din butik eller ombud.

Mats Garb jobbar sedan 2017 på Vinsider. Under 2020 gick han Martin & Servera Gastromerit Sommelierutbildning. Här tipsar han om viner som hittar i Systembolaget beställningssortiment eller tillfälligt sortiment.

“Här tipsar om mina personliga favoriter men glöm inte – smaken är som baken. Svintrist om alla skulle gilla samma sak.”

 

Laurent Lequart Prestige Pur Meunier Extra Brut
Frankrike, Champagne
Nr 56921 Pris 573 kronor
Med sina ett hundra procent på druvan Pinot Meunier är Prestige ett utomordentligt matvin från från producenten Laurent Lequart i Champagne. Ett bubbel med bärighet, brödiga toner och djup. Och en kraft i tonen som kommer utifrån druvan, den blir mer rustik i sin karaktär. Beställ i dag och håll tummarna för att du har en flaska till påsken. Och annars har du en jäkligt bra anledning till att laga något riktigt gott helgen efter.


Ad Agio Montecucco Sangiovese Riserva DOCG, 2018
Italien, Toscana, Maremma Toscana
Nr 70310 Pris 291 kronor
Montecucco i Toscana är kanske inget område man direkt känner till, men här hittar vi producenten Basile som gör det här vinet på druvan Sangiovese. Och för ett vin som har fem år på nacken och ligger under 300 kronors gränsen så är det här lite av ett fynd för alla som har en förkärlek till den druvan och Toscana. Djup fruktighet med körsbär, jordgubbar, choklad och jordighet och läder i paletten. En medelhög syra och lagom spänst i tanninerna gör det här till ett mycket trevligt vin som helt klart är värt att köpa hem till våren.


Crozes Hermitage Alain Graillot, 2021 Frankrike, Rhonedalen
Nr 95183 Pris 349 kronor
Alain Graillot var lite av en ikon i Rhonedalen och gick tråkigt nog bort 2022. Han flyttade från Paris 1985 till sin nyinköpta vingård och tog hjälp av vänner och vinodlare för att ta fram sitt första vin. Efterhand utvecklade han en egen stil och blev lite av en ledarfigur för den yngre generationen som såg upp till honom. 2008 lämnade han över till sin son Maxine som fortsatte att producera sin fars viner jämte sina egna. I vinkällaren ska det gå en vit linje som skiljer de båda vinerna från varandra. Ett hundra procent Syrah och här finns fat, björnbär, körsbär, peppar och chark i både doft och smak. Plus den klassiska violtonen. Bra syra, bra balans och kropp. Allt lirar. Köp och lägg undan eller köp och drick nu. Inget är fel. Båda är rätt.

Quinta de Chocapalha Cabernet Sauvignon, 2021
Portugal, Lisboa
Nr 95343 Pris 169 kronor
Upptäcker mer och mer av Portugal för varje år som går och nyligen fick jag chansen att prova den här rackaren. Och cab från Portugal är väl inte heller något man bruka stötta på så ofta. Men den här kan rekommendera att testa. Lite rökighet i doften tillsammans med en stor bärighet gör att man blir nyfiken på vad man har i glaset. Väl i gommen är det en riktigt trevig textur, ute det josiga hållet och det går att hitta svarta vinbär, hallon och choklad. Syran kickar upp det ett par snäpp och tanniner finns men förhöjer hela upplevelsen. Om du kör det här i en blindprovning så vågar jag gissa att ingen kommer plocka ursprunget, men däremot druvan.

Zweigelt Alte Reben, 2021
Österrike, Niederösterreich
Nr 74607 Pris 179 kronor
Gissningsvis är det inte så många som har koll på druvan Zweigelt från Österrike, men namnet är efter Fritz Zweigelt som genomförde korsningen mellan druvorna St. Laurent och Blaufränkisch. Om honom kommer vi återkomma en annan gång. Rabl är en topproducent och gör dunderviner på löpande band. Och det här är inget undantag. Björnbär, hallon och örtighet i en kombo som både är generös och inställsam i gommen gör det enkelt att tycka om. Syran, som är pigg och tydlig, bär upp och ger energi i varje klunk. Ett vin som passar att dricka med eller utan mat.

Château Peybonhomme- les-Tours 2021
Frankrike, Bordeaux
Nr 93162 Pris 171 kronor
Den här släpps inte förrän 5 april, så du få göra en liten anteckning någonstans eller spara tidningen så du inte glömmer bort att knipa en pava eller två. Jag ska bekänna att min största svaghet inom vinvärlden är kanske ett av de mest framstående – Bordeaux. Av någon anledning så hittar vi liksom inte till varandra. Men här gör vi det verkligen! Djupa mörka bär där fatet också få komma in från ett hörn utan att ta över för mycket. Svarta vinbär, läder, kaffe, choklad med en textur som är mjuk gör det lätt att tycka om. Bra syra och bra tanniner. Om inte den här bokstavligen flyger från hyllan blir jag chockad. För ett vin under 200 kronor och från Bordeaux brukar sällan vara så här bra.

Dog Point Sauvignon Blanc, 2022
Nya Zeeland, Marlborough
Nr 93288 Pris 209 kronor
Fick nyligen ett glas av den här på en av mina favvo hak i Stockholm, Blanche & Hierta Wine Bar som är en del av hotellet At Six. Att en av Sveriges trevligaste sommelier jobbar där kanske färgar lite varför jag gillar stället, men John Woxberg som han heter är som ett levande lexikon när det handlar om vinvärlden. Krusbär, päron, gröna äpplen och lime trängs i doften och smaken. Frisk med hög syra som ger en fantastisk energi till vinet. Lättdrucket och gott. John! Tack för att du ställde fram det där glaset!

Lodge Hill Riesling, 2023
Australien, South Australia, Adelaide
Nr 93102 Pris 169 kronor
Den här kommer också att stå i hyllorna den 5 april. Anteckna! Lodge Hill´s riesling är ett återkommande inslag i TS och lika trevlig i år som tidigare årgångar. Fruktigt, friskt och torrt med gröna päron, mineralitet och citrustoner. Och det finns en lite touch av petroleum eller gummi som man ofta hittar i rieslingviner från den här delen av världen. Går att lagra ett par år och utvecklas väl, men det är också ett vin för de som inte vill vänta utan njuta redan nu.

Kanonkop Kadette Cape Blend, 2021
Sydafrika, Western Cape, Stellenbosch
Nr 72978 Pris 159 kronor
Jag är ju knappast den första som byter ut sista O:et till ett Ö i namnet på producenten, för det är ett Kanonköp för den pengen. Fylligt och har en härlig textur med mörka bär och chokladtoner. Syran är pigg och läskande vilket ger balans till avslutet som är långt och gott. Cab, Pinotage, Merlot och Cab franc – där har du druvorna som ger kraften till det här rödpanget.

Mâcon-Milly-Lamartine Clos du Four Domaine Cordier, 2022
Frankrike, Bourgogne, Mâconnais
Nr 95317 Pris 279 kronor
När våren börjar närma sig kommer en längtan tillbaka till Bourgogne och att få dricka chardonnay på någon uteservering i Mâcon eller Beaune. Om jag inte kommer iväg så finns ett sätt. Köpa det här vinet, sätta mig på balkongen, slå upp ett glas och blunda. Känna hur jag transporteras tillbaka till Bourgogne i sinnet med hjälp av doften från glaset. Stanna där ett tag för att sen slå upp ögonen och just nu stirra in i ett blått halvt genom synligt nät som hänger framför balkongen under den fasadrenovering som på går på fastigheten. Någon gång i mitten av sommaren åker det kanske bort. Om vi har tur. Tillbaka till vinet. Här är det smörighet tillsammans med en härlig fruktighet av äpplen, aprikoser, krusbär och persikor. Texturen är så där härligt krämig och det är så enkelt att gilla det här. Problemet man ställs inför är om man ska lägga undan eller dricka nu. Båda funkar men tipset är att köpa fler och lägga undan minst ett par. Du kommer inte tröttna på utvecklingen!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.