Förläng sommarkänslan med inspiration från Italien och gör en fantastisk pistageglass utan glassmaskin!
Recept: Jessica Frej Foto: Lina Eidenberg Adamo
”Jag har precis kommit hem från en härlig resa till Rom, fylld med god mat och vackra vyer. Nu vill jag dela med mig av några recept som jag hoppas kan förlänga sommarkänslan här hemma och som jag fick inspiration till på resan. Här hittar björnbär och burrata i en kanske något oväntad med supergod kombination. En krämig pistageglass som är lätt att göra och du behöver inte ens glassmaskin! Och en favorit, en smakrik svamp- och tryffelpasta med pancetta. Dessa rätter är perfekta för att njuta av sensommaren med – jag hoppas de smakar lika bra för er som de gjorde för mig i Rom!”
Svamp och tryffelpasta med pancetta
500 g linguine
1 lök
2 vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde
1 msk vitvinsvinäger eller likande
1 buljongtärning grönsak eller kyckling
1 burk creme av svamp och tryffel
Nymalen svartpeppar
3 dl riven parmesan
Persilja
200 gr portabello
150 gr pancetta
1 msk smör
- Koka pastan i saltat vatten.
- Finhacka lök och vitlök och stek den mjuk i lite smör eller olja.
- Häll på grädde, vinäger och buljong.
- Koka ihop till en krämig sås.
- Häll i tryffelkrämen, den nykokta pastan, svartpeppar och 2 dl parmesan.
- Rör om.
- Hacka portabello.
- Stek pancetta och portabello i smör.
- Toppa pastan med resterande parmesan, persilja och portabello/pancetta.
Pistageglass
1 burk (400 g) sötad kondenserad mjölk
1 burk (200 g) pistagekräm
500 g (5 dl) vispgrädde
ev hackade pistagenötter till serveringen
- Blanda den kondenserade mjölken och pistagekrämen i en bunke.
- Vispa grädden.
- Häll ner allt i en form och rör om försiktigt så att smeten inte blir helt ihopblandade.
- Ställ in formen i frysen.
- Låt stå i frysen i ca 4 h.
- Ta fram glassen 10 minuter innan servering
TIPS! Det är jättegott med hallon till antingen färska eller så kokar du frysta några minuter med lite socker och serverar den kalla pistageglassen med ljummen hallonsås.
Burrata med björnbär och tomatsallad
250 gram färska björnbär
2–3 msk olivolja (smakrik)
1 tsk balsamvinäger
250 g tomat
2 burrata
pistagenötter, skalade och hackade
flingsalt
svartpeppar
- Blanda hallon med olivolja och balsamvinäger. Fördela på 4 tallrikar.
- Dela tomaterna i bitar och fördela på tallrikarna. Dela även ostarna och fördela.
- Strö över nötter, flingsalt och nymalen svartpeppar.
Jessica Frej
Ålder: 34 år
Familj: Sambo Christian,
dotter Dorthe 2 år och bonus Douglas 13 år
Gör: Kokboksförfattare, tv-kock och student
Bor: Lidingö
Instagram: @jessicafrej
Jessica Frej har jobbat med matinspiration sedan 2011 då hon medverkade i första säsongen av Sveriges mästerkock och senare fick jobb som tv-kock i det då nystartade programmet ”mitt kök”.