Glögg och ost – en vinnande kombo

I dessa tider känns behovet att samlas viktigare än någonsin. Gärna kring ett glas glögg, i all sin enkelhet. Till det varma kryddvinet bjuder jag på några tilltugg som ger en perfekt balans mellan det söta och salta.

Text & recept: Caroline Hofberg Foto: Ove Lindfors

När det gäller kombinationen ost och vin brukar man säga att den är klassisk. Men precis som i alla relationer är man inte alltid ämnade för varandra. Detsamma gäller för familjen ost eftersom det finns så många olika typer, likaså för vin – vilket faktiskt gör att alla kombinationer inte alltid är lyckade. Man vill ju inte att osten ska ta över smaken från vinet. Eller tvärtom, för den delen.

Glögg och ost

En tumregel är att det man äter aldrig ska vara sötare än vinet – då kommer vinet att upplevas strävt. Detsamma gäller för tillbehören, väljer man till exempel att servera en söt marmelad till osten, då bör man välja ett fruktigt vin med viss sötma. 
Men vadan denna utläggning om ost och vin i kombination? Helt enkelt för att jag tänkte använda mig av samma ”regelverk” när jag kombinerar mina tilltugg till glöggen: jag har valt att göra recept med olika sorters ost, och två av dem innehåller även något sött.  Eftersom glöggen alltid har en viss sötma blir det här ett väldigt trevligt smakmöte mellan sälta och sötma. Men andra ord, glögg + ost = sant!

Allt gott / Caroline

Caroline Hofberg, är gift med Ove och bor i det enda hus som är kvar av L.O. Smiths gamla spritfabrik på Reimersholme i Stockholm. Sen en tid tillbaka har dom också bytt ett gammalt stenhus i södra Frankrike mot lugnet på Öland. 
Hon har alltid älskat mat och sen många år tillbaka jobbar Caroline som frilansande matskribent, men i grunden är hon kostekonom. Hittills har det också hunnit bli 17 kokböcker. Under åren i Frankrike väcktes intresset för vin, och numera är hon även utbildad sommelier WSET Level 3.
Förutom sina uppdrag för tidningar, företag och förlag har hon också en matblogg: Caroline i Köket och ett instagramkonto, @carolineikoket som hon fyller med mat och dryck.

Parmesanbiscotti med pistaschnötter 

Knapriga skorpor på italienskt vis, med nötter och Parmesanost, passar utmärkt till ett glas glögg eller Vin chaud.

Smält Camenbert med hjortronmylta och pepparkakor

Härligt tilltugg till glöggen eller vinterns varma kryddvin. Smältande ost, hjortronmylta och pepparkakor – vilket lyckat smakäktenskap! Om du inte hittar Camenbert i ask går det lika bra att lägga osten på en plåt med bakplåtspapper. Brieost fungerar precis lika bra som Camenbert.

Pepparkakskryddad Tarte soleil med cheddar och fikon

Den här förenklade varianten av det vackra franska solbrödet gör jag med färdigköpt pizzadeg. Med en julig fyllning av ost, kryddor och marmelad blir det ett utmärkt tilltugg på glöggbjudningen.

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.