Jessica Frej bjuder på helg, höst och härliga skaldjur, kan det bli bättre?
Ja faktiskt med lite gott vin i glasen såklart och vetskapen om att recepten är lätta att laga och att du kommer kunna briljera i köket utan att slå knut på dig själv. Min favorit är räksoppan, servera gärna med något gott bröd till som du kanske bakat själv eller köpt på närmaste bageri.
Recept: Jessica Frej Foto: Lina Eidenberg Adamo
Räksoppa med dillolja
500 gram oskalade räkor
50 gr smör
2 msk tomatpure
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 röd chili
3 dl vitt vin
1 dl vatten
2 dl grädde
1/2 fänkål
Salt och peppar
1 dl olivolja
1 kruka dill
Soppan:
- Skala räkorna och låt dem ligga i kylen tills det är dags att servera.
- Hacka lök, vitlök, chili och fänkål.
- Fräs räkskalen tillsammans med tomatpuré, lök, vitlök och chili i smöret i
ca 3–4 min i en het stekpanna. - Häll på vin och vatten och låt puttra i ca 5 min.
- Häll på grädden och lått sjuda i ett par min. Smaka av med salt och peppar. Mixa soppan med stavmixer tills den blir skummig.
Dilloljan:
- Mixa en kruka dill med 1 dl olivolja. Spar några dillkvistar till garnering
Toppa soppan med räkorna och dilloljan. Garnera med ett par dillkvistar.
Jessica Frej bjuder på helg höst och härliga skaldjur
Gratinerade havskräftor
400 gram havskräftor
100 gram smör
4 vitlöksklyftor
Mest och saft från en citron
1 röd chili
1 dl hackade örter såsom persilja och gräslök
Salt och peppar
- Ta fram smöret så det blir rumstempererat.
- Sätt ugnen på 250 grader grillvärme.
- Dela havskräftorna i två halvor på längden.
- Skiva vitlöken och chilin.
- Blanda smöret med vitlök,chili och citronzest och citronsaft. Blanda i hälften av de hackade örterna.
- Lägg kräftorna en ugnsform och lägg på smöret.
- Grilla i ugn i ca 5 min min.
- Lägg upp på ett fat och häll på resten av örterna.
- Spar det smälta smöret i en skål på sidan för att doppa bröd i.
Pasta med vannameiräkor
500 gram pasta
300 gram färska vannameiräkor
4 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
3 dl vitt vin
3 dl grädde
1 kruka persilja
1 grönsaksbuljongtärning
Parmesan att toppa med
Salt och peppar
- Koka pastan enl anvisning på paketet.
- Finhacka vitlök, schalottenlök och persilja.
- Fräs löken snabbt på hög värme i smör i en stekpanna i ett par minuter.
- Häll i vinet och låt det koka ner lite. Lägg ner persiljan och räkorna och puttra ett par minuter.
- Salta och peppra.
- Vänd ner pastan i stekpannan och blanda runt.
- Toppa med riven parmesan.

Jessica Frej
Ålder: 34 år
Familj: Sambo Christian,
dotter Dorthe 2 år och bonus Douglas 13 år
Gör: Kokboksförfattare, tv-kock och student
Bor: Lidingö
Instagram: @jessicafrej
Jessica Frej har jobbat med matinspiration sedan 2011 då hon medverkade i första säsongen av Sveriges mästerkock och senare fick jobb som tv-kock i det då nystartade programmet ”mitt kök”.