Laga midsommarmat med Jessica Frej

Laga midsommarmat med Jessica Frej

Laga midsommarmat med Jessica Frej i år och håll det enkelt och gott!

Recept: Jessica Frej Foto: Lina Eidenberg Adamo

Somrig, lättlagad och vacker midsommarmeny som alla kommer att älska! Key lime pie är så himla gott och fräscht, smidigt också eftersom den är lätt att både förbereda och ta med. För mig är midsommar jordgubbar, färskpotatis och dill. Sen är det inte så noga med resten. I år tänkte jag vi skulle fira bara lilla familjen och då passar den här sommartallriken perfekt efter som den är enkel att anpassa till hur många eller få man är. Till dessert blir det key lime pie eller kanske bara jordgubbar med gräddmjölk om vi är ute med segelbåten minst lika gott och kanske ännu mer somrigt!

 

Laga midsommarmat med Jessica Frej

Bakad lax med Basilikasås

Tid: 40 min 800 g laxfilé
½ tsk salt
1 citron
Lite olivolja
Gräslök

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Bred ut en generös bit folie och ringla över lite olivolja.
  • Lägg laxen på oljan med skinnsidan nedåt.
  • Strö salt på laxen.
  • Skiva citronen och lägg på laxen.
  • Stäng foliépaketet.
  • Baka i ugnen i ca 25 minuter.
  • Ta ut och låt vila ca 10 minuter.
  • Strö över hackad gräslök.

Basilikasås

2 dl creme fraiche
½ dl vatten
1 citron saft och finrivet skal
1 kruka basilika
1 msk grov dijonsenap

  • Blanda ihop och mixa till en slät ljusgrön sås.

 

Potatistallrik

750 g räkor med skal eller 300 g skalade
800 g färskpotatis
salt (2 tsk per liter kokvatten)
8 ägg
75 g smör
2 dl gräddfil
färsk dill

  • Skala räkorna (skalen kan du spara och koka fond eller soppa på).
  • Skrubba och koka färskpotatisen i saltat vatten. Tillsätt gärna även några dillkvistar i vattnet.
  • Kokningen tar ca 15 minuter beroende på storlek, men var noga så att potatisen inte blir överkokt.
  • Koka äggen så att gulan är fast men inte hårdkokt.
  • Bred ut gräddfil på ett stort eller 4 mindre fat.
  • Fördela färskpotatisen ovanpå gräddfilen.
  • Tryck till potatisen lite med en gaffel eller sked.
  • Placera ut ägghalvorna lite oregelbundet samt ringla över brynt smör.
  • Strö slutligen över räkorna och toppa med små plockade dillkvistar.

 

Fläder spritz

½ liter vitt vin exempelvis sauvignon blanc, kallt
1 dl koncentrerad flädersaft
20 g jordgubbar
2 klasar fläderblommor (valfritt)
½ liter kolsyrat vatten, kallt

  • Blanda vin och saft i en stor skål eller tillbringare.
  • Klyfta jordgubbarna och lägg i skålen tillsammans med fläderblommorna.
  • Tillsätt vatten och servera.

 

Key Lime Pie

Pajbotten
150 g smält smör
200 g digestivekex (går bra med glutenfria)
½ tsk salt

  • Krossa kexen genom att lägga i en plastpåse och banka på den med en kavel eller kör dom i en matberedare.
  • Blanda kex, smält smör och salt och tryck ut i en springform (24 cm i diameter)
  • Förgrädda i ugnen i 10 minuter på 175 grader, över under värme.

 

Fyllning
1 burk sötad kondenserad mjölk
3–4 lime zest och saft (Pressa så det blir 1 dl saft)
5 äggulor

  • Häll kondenserad mjölk i en skål.
  • Tvätta limen och riv ner lime zest i skålen.
  • Pressa limen så du får ut totalt 1 dl juice och blanda ner den ihop med äggulorna.
  • Häll blandningen på den förgräddade botten och baka av den här på 150 grader över och under värme i 10 minuter.
  • Låt svalna. Jag brukar lägga två kylklampar med en handuk om och ställa den varma formen på så den svalnar snabbare och kan komma in i kylen.
  • Ställ pajen i kylskåp när den är klar och låt den stå där minst 3 timmar, kan gott så längre.

Till servering
3 dl vispgrädde
250 g jordgubbar
Ev citronmeliss eller ätbara blommor

  • Vispa grädden fast och klicka ut på den kalla pajen.
  • Dela jordgubbar och sprid ut den ovanpå.
  • Dekorera eventuellt med ätbara blommor och blad.

 

Jessica Frej
Ålder: 34 år
Familj: Sambo Christian,
dotter Dorthe 2 år och bonus Douglas 13 år
Gör: Kokboksförfattare, tv-kock och student
Bor: Lidingö
Instagram: @jessicafrej

Jessica Frej har jobbat med matinspiration sedan 2011 då hon medverkade i första säsongen av Sveriges mästerkock och senare fick jobb som tv-kock i det då nystartade programmet ”mitt kök”.

Fler recept hittar du här!

GRILLA MED JESSICA FREJ

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.