Lagra vin Q & A med Maya Samuelsson

Går du i tankarna att börja lagra vin eller kanske har du redan lagt undan en eller två flaskor som du fick i julklapp från någon släkting som gått och blivit en vinnörd under pandemin. Inget ont som inte har något gott med sig.

Alla siffror visar att vi blivit mer intresserade av lite “dyrare” viner under åren med Corona. Visst, det är fortfarande en stor  del av försäljningen på Bolis som är boxvin, men vi har fått lite dyrare vanor under 2020 och 2021. Och när det kommer till att lagra vin så finns det massor av information att söka på nätet, men vi gör det enkelt för dig med en Lagra vin Q & A med Maya Samuelsson.

För om det är någon som vet så är det Maya Samuelsson och under vintern har vi haft ett roligt samarbete med Maya och den fantastiska vinkylen från LG SIGNATURE.

 

Lagra vin Q & A med Maya Samuelsson

Varför ska man lagra viner?

Tanken med vinlagring är att få fram dofter och smaker vi inte kan hitta i unga viner. Man kan också få vissa viner att bli mer balanserade vid lagring, exempelvis röda viner som har en för påtaglig strävhet kan mjukas upp vid lagring. Vissa viner är faktiskt skapade för att lagras, de smakar alltså inte så som vinmakaren vill om du dricker dem för tidigt. Vinlagring är dock komplicerad vetenskap så det krävs mycket kunskap för att veta vilka viner som kan och ska lagras.

Kan man lagra alla viner?

Nej, alla viner är inte till för att lagras. Ett ungt vin med en smak full av frukt och bär, kan vara absolut godast så som det är utan lagring och mognad. Vid lagring hade vinet istället tappat frukt och syra och blivit platt och tråkigt. De absolut flesta viner går dock under rätt förhållanden att spara i 1-2år.

Vilka röda viner kan man lagra?

Kortfattat och förenklat, viner med högre strävhet, stor smak och fruktkoncentration samt en bra syra lämpar sig bäst för lagring. Helst ska vinet ha alla tre egenskaper. Men samtidigt finns det alltid undantag, det erkända vinområdet Bourgogne vet vinkännare av erfarenhet är mycket lagringsdugligt trots att de är gjorda på den lätta och juiciga druvan Pinot Noir.

Vilka vita viner kan man lagra? 

Här är syran den viktigaste egenskapen för att ett vitt vin ska kunna lagrats. Då syran upplevs mjukare vid lagring kan ett vin utan syra som lagrats länge lätt upplevas platt. Dock finns det ju tyvärr såklart undantag här också.

Vilka mousserande kan man lagra?

I princip alla mousserande viner som har producerats med den traditionella metoden är faktiskt väldigt goda att lagra. Och de kan lagras länge! Med sitt tryck håller nämligen även vinets kolsyra luft och syre borta från vinet vilket inte gör det möjligt att oxidera och därför håller vinet längre.

Kan man lagra söta viner?

Ja! Socker är ett konserveringsmedel vilket gör att smaken på vinet utvecklas mycket sakta i viner med socker. Vissa söta viner är även förstärkta med sprit, så kallade starkviner, och dessa håller ännu längre då även alkohol är ett konserveringsmedel. 

Måste flaskan ligga ner?

Om vinet ska lagras länge är det bra att vinet ligger ned då det håller korken fuktig. Det gör att det tar längre tid för korken att torka, krympa, och i värsta fall släppa in för mycket luft så vinet blir dåligt och oxiderar. 

Kan vin bli för gammalt när man lagrar det?

Ja det kan det. Vid fel förhållanden kan vinet bli för gammalt och obalanserat snabbt men även vid rätt förhållande kan vinerna ”trilla över kanten och dö” om vi väntar för länge. 

Hur vet man när man ska dricka det?

Det är det svåraste. För att veta detta krävs en enorm kunskap och erfarenhet. Tur för oss är det andra duktiga vindrickare där ute som gärna delar med sig av sina upplevelser. Så fråga någon expert, vän eller personal på systembolaget. Du kan också ta hjälp av internet, Wine Spectater är exempelvis en stor sida där du hittar info om när specifika viner bör drickas. Annars är det att testa sig fram som gäller 🙂

Vilken temperatur ska det vara när man lagrar? 

Den optimala temperaturen att lagra vin i är runt 14 C. Men det absolut viktigaste är att det inte är för varmt och att det lagras i en jämntemperatur. Annars kan vinet mogna för snabbt och bli obalanserat. 

Kan man lagra vin med skruvkapsyl? 

Det kan man, de håller bra! Dock är en av anledningarna att lagra vin att de sakta ska mogna av kontakt med syre och med skruvkapsyl får vi en väldigt liten sådan kontakt. Därför skapas de viner där tanken är att de ska lagras en längre tid, och utveckla en mogen smak, normalt med naturkork.

Kan man lagra vin i sitt kylskåp hemma?

Det skulle jag inte rekommendera. En kortare tid håller vinerna bra i kylen. Men då vi ofta öppnar kylens dörr kommer vinerna att utsättas både för temperaturväxling och ljus. Kylen har även en kompressor som skapar vibrationer vilket skadar vinerna under lagring.

Om du är intresserad av att lära dig ännu mer så hittar du mer om vinlagring från Maya här:

LÄS MER: Så lagrar du vin med Maya Samuelsson 

LÄS MER: Vad händer vinlagring av röda viner? 

LÄS MER: Lagra vitt vin och mousserande

 

2 Kommentarer
 1. Hej ”
  Jag har två frågor.
  Den ena är:
  hur ska jag utan att vara orättvis kunna påstå att Ett vin som jag inte tycker om är korkat. Det är ju är pinsamt om jag dricker ett vin som verkligen är korkat därför jag inte vågar klaga eller tvärt om klagar på ett som är bra.

  Nästa fråga är:
  Hur kan jag påstå , att det vin som vi köpte nyligen i en box och som var grumligt och smakade illa är felaktigt utan att vara orättvis

  med vänlig hälsning
  KV Persson

  1. Hej! Jag tycker inte du ska skämmas om du upplever att något är fel på vinet du provar. Säg till och lämna tillbaka. Till restaurangen eller Systembolaget.
   Mvh
   Mats / Vinsider

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.